GO! 2025

 

Goriška regija in njeno središčno somestje Nove Gorice in Gorice je gotovo primer teritorija, ki ga je prejšnje krvavo stoletje zelo prizadelo in kjer se rane občutijo še danes. Zato je nujno, da poleg formalne združitve leta 2004 in padca mej tri leta kasneje, Nova Gorica in njena starejša sestra na italijanski strani ter celoten prostor nekoč skupne pokrajine dobijo skupno vizijo, skupen cilj in ustvarjajo enotno, čeprav raznoliko, zgodbo, da bodo ustvarile kvalitetno okolje za življenje vseh prebivalcev, za ustvarjanje, za delo in za učenje in da bosta v svojem sodelovanju luč vsem podobnim mestom v Evropi in onkraj.

Mesto Nova Gorica je nastajalo kot novo središče za zaledje, ki ga je meja ločila od stare Gorice, v prostor pa vnesla novo kulturo. Njena arheologija je za EPK vir za ustvarjanje sodobnih vsebin in oblik življenja v mestu. Med njenimi graditelji in prvimi prebivalci so bili prišleki iz različnih krajev in kultur, kar je gradilo in ustvarilo kulturo sobivanja. EPK se je bo spomnil z dejavnimi programi, delavnicami, pobudami na temo aktualnih migracij in priseljevanja. Nova Gorica je postavljala novo industrijo in pri tem oblikovala lastno produkcijsko kulturo, včasih vodilno v državi. Industrijska zapuščina kliče po ohranitvi in ovrednotenju, prazni prostori pa čakajo, da jih z novimi smiselnimi vsebinami zapolnijo umetniki, znanstveniki, start-upi in co-workingi.

Nova Gorica je rasla z žico ločena, fizično pa staknjena z Gorico. Zato je njeno izkustvo enkratna zgodba o starem in novem, o ločenem in sodelujočem, o premagovanju žičnih in jezikovnih ovir. Obe mesti nadaljujeta na podlagi teh izkustev, v središče postavljata kulturno izmenjavo, razvoj skupnih univerzitetnih programov, preplet turistične ponudbe, skupni nastop v Evropi.

 

Več v priponki: GO! 2025 - Nova Gorica Evropska prestolnica kulture.pdf

 

Stebri in sklopi EPK