Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zaključni niz filmskih večerov Letnega kina v Novi Gorici; zadnji večer posvečen Silvanu Furlanu

DATUM OBJAVE 06. avgust 2013
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na prizorišču Poletne scene na paletah za mestno hišo v Novi Gorici se v četrtek, 8. avgusta 2013, ob 21. uri v okviru programa Poletnih doživetij v Novi Gorici nadaljuje program Letnega kina, ki se bo zaključil v nedeljo, 11. avgusta 2013, ob 21. uri z večerom, posvečenim Silvanu Furlanu. To bo priložnost za pogled v preteklost, saj si bomo ogledali komedijo Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev iz leta 1916 z glasbeno spremljavo v živo. Obenem pa bo tudi priložnost za pogled v prihodnost z ogledom sveže goriške mladinske filmske produkcije, nastale v okviru Ustanove Silvana Furlana. Vsi filmski večeri na prostem se začenjajo ob 21. uri, vstop na vse projekcije je prost.

Pred začetkom projekcij se bodo tudi v zadnjem sklopu filmov občinstvu predstavili zanimivi gostje, in sicer:

- četrtek, 8. avgust 2013, ob 21.00
Gost večera bo Jože Dolmark, filmski kritik in profesor umetnostne zgodovine. Na ogled bo film Življenje na smetišču. Navdihujoče dokumentarno potovanje po največjem smetišču na svetu raziskuje odnos med človekom in umetnostjo.

- petek, 9. avgust 2013, ob 21.00
Gostja večera bo Lorena Pavlič, direktorica filmskega festivala Kino Otok. Sledil bo film z naslovom Ime mi je Li, italijanskega režiserja Andrea Segreta. Film, ki na izviren in tankočuten način osvetljuje nezakonito priseljevanje, so na festivalu v Benetkah pospremili s stoječimi ovacijami.
  
- sobota, 10. avgust 2013, ob 21.00
Gost večera bo Boris Petkovič, režiser fima 'V letu hip hopa'. Gre za dokumentarno-glasbeni film o slovenski hip hop in rap glasbi od nastankov do danes.
Sledil bo koncert Valterapa, Kinga in Unther & The Freshmakers.

- nedelja, 11. avgust 2013 - ZAKLJUČNI VEČER
Zaključni večer bo posvečen Silvanu Furlanu. Gostje večera bodo:
- Ivana Novak, filmska kritičarka in dobra poznavalka opusa režiserja Ernsta Lubitscha
- Miranda Brataševec, predsednica Ustanove Silvana Furlana in Silvanova sestra
- mladi filmski ustvarjalci in njihovi mentorji: Mateja Zorn, Kaja Trkman, Damjan Gomez

Sprva bosta na ogled dva filma mladih filmskih ustvarjalcev na OŠ Solkan in OŠ Brda, ki sta nastala v okviru Ustanove Silvana Furlana, in sicer  Prstan, 2013 in Nibiru=Nimiru, 2013.

Sledil bo film Ko sem bil mrtev, Ernsta Lubitscha, 1916, 36'. Gre za prvo ohranjeno in najbrž najboljšo Lubitschevo komedijo iz nemškega nemega obdobja.  Z avtorsko glasbo Urbana Kodra bosta film v živo spremljala Andrej Goričar na klavirju in Jože Kregar na klarinetu in saksofonu.
 
Kratek pregled filmov, ki bodo predvajani med 8.8. in 11.8.2013:

Življenje na smetišču, Lucy Walker, 2010, 99'

Navdihujoče dokumentarno potovanje po največjem smetišču na svetu raziskuje odnos med človekom in umetnostjo.
Newyorški likovni umetnik Vik Muniz se je leta 2008 vrnil v rodno Brazilijo, da bi revnim ljudem, ki živijo v favelah Ria de Janeira, kjer je v mladosti odraščal tudi sam, 'vrnil uslugo'. Z umetniškim projektom, v katerega je vpletel tamkajšnje prebivalce, ki na največjem smetišču na svetu, Jardim Gramacho, pobirajo predmete iz reciklažnih materialov, je želel opozoriti na odnos med človekom in umetnostjo, na percepcijo sodobne umetnosti, socialno-družbeni in ekološki kontekst umetnosti. Ti pobiralci, t. i. catadores, niso 'izmečki sveta', kakor jih vidi brazilski srednji sloj, temveč ponosni ljudje, ki so raje izbrali tovrstno delo, kot da bi prodajali mamila ali se prostituirali. Izvirno glasbo je za film ustvaril Moby.

Ime mi je Li, Andrea Segre, 2011, 92'

Film, ki na izviren in tankočuten način osvetljuje nezakonito priseljevanje, so na festivalu v Benetkah pospremili s stoječimi ovacijami.

Kitajska priseljenka Shun Li zapusti tovarno tekstila v rimskem predmestju in se preseli v obmorsko mestece Chioggia v Beneškem zalivu. Zaposli se kot natakarica v gostilni, kamor zahaja tudi šarmantni ribič Bepi, ki ga prijatelji kličejo Pesnik. Med njima se splete nežno in krhko razmerje, ki ruši konvencije tako kitajske kot italijanske lokalne skupnosti ter ogroža Lijino ponovno snidenje s sinom. Italijanski režiser Andrea Segre skozi tenkočutno pripoved o dveh posameznikih motri problematiko družbene integracije in kulturne identitete nezakonitih priseljencev v Italiji.

V letu hip hopa, Boris Petkovič, 2011, 73'

Dokumentarno-glasbeni film o slovenski hip hop in rap glasbi od nastankov do danes.
V letu hip hopa
je dokumentarno glasbeni film, ki predstavlja rap glasbo v Sloveniji, od njenih nastankov do danes. Skozi zgodovino se razkrijejo predhodniki in prvi poskusi rapa na slovenskih tleh, sprehod po regijah pokaže, kako se je rap glasba razvijala v soodvisnosti z okoljem, v glasbenem delu pa se predstavijo vsi pomembnejši rap ustvarjalci v Sloveniji: Ico, Dalaj Eegol (Ali En), Simon Stojko Falk, Ezy-G, Ziebane, 6 Pack Čukur, Valterap, Murat & Jose, Doša, Klemen Klemen, Stekli psi, Tekochee Kru, Thug Connect, N'Toko, Pižama, Kosta, Trkaj, Zlatko in mnogi drugi ...

Prstan, 2013, 7'
filmski krožek OŠ Solkan, Ustanova Silvana Furlana,
Ekipa:  Celeste Sanja Smareglia,Tisa Križnič, Timen Križnič, Sara Todorova, Špela Pirc, Iza Bizjak, Ana Šavnik
Mentorja: Mateja Zorn in Jan Mozetič

Dekle se spopade z nezaželenim darilom.
Nibiru=Nimiru, 2013, 7'
filmski krožek OŠ Dobrovo, Ustanova Silvana Furlana
Ekipa: Gašper Bužinel, Anej Golob, Žak Podlipnik, Filip Sosolič, Anej Reja, Tisa Križnič
Mentorji: Mateja Zorn, Damjan Gomez, Kaja Trkman

Na TV Brda spremljamo napoved redkega planetarnega pojava – Nibiru. Vsi se zgrinjajo na razgledno točko, Anej in Tisa zamujata. Vožnja z motorjem postane brezčasna, kot potovanje v vesolje.
Ko sem bil mrtev, Ernst Lubitsch, 1916, 36'

Prva ohranjena in najbrž najboljša Lubitscheva komedija iz nemškega nemega obdobja. Z njeno najdbo je v svetu zaslovela Slovenska kinoteka.

Tašča in žena spravita moža od hiše, ker se ni pripravljen odreči uživaškemu življenju in ponočevanju v šahovskem klubu. Ob odhodu mož pusti ženi sporočilo, da se bo ubil, sam pa zaživi še bolj svobodno. Žena se nikakor ne more potolažiti, zato ji mati sklene poiskati drugega ženina. Mož tega ne bo dovolil in skrivaj pride v hišo za služabnika.
Ernst Lubitsch, ki se je rodil in svojo kariero začel v Nemčiji, v dvajsetih letih pa svoje mojstrovine snemal v ZDA, je pionir mnogih podžanrov filmske komedije. Njegovi filmi so svoj čas navduševali milijone ljudi, osrednji ustvarjalci klasičnega Hollywooda in širše pa so posnemali njegovo režijsko tehniko ter občudovali njegove presenetljive pripovedne rešitve.

Organizatorji in soorganizatorji Leta Silvana Furlana: Ustanova Silvana Furlana, Mestna občina Nova Gorica, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, Turistična zveza Nova Gorica, Hiša filma – Palazzo del cinema Gorizia ( Kinoatelje, Transmedia, Mediateca.GO, DAMS Cinema, Premio Sergio Amidei), Slovenska kinoteka, Mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema, Kinodvor. Mestni kino,  Animateka - mednarodni festival animiranega filma, Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFE, Slovenski filmski center idr.

Več informacij o letnem kinu v Novi Gorici:

http://www.poletnadozivetja.si/letni-kino.html
https://www.facebook.com/MestnaObcinaNovaGorica