Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Transport in logistika na meji

DATUM OBJAVE 21. januar 2015
VIR Mestna občina Nova Gorica

Cilj srečanja, ki bo v petek, 23. januarja 2015, v Obrtnem domu v Novi Gorici,  je oblikovanje delovnega omizja ponudnikov logističnih in prevoznih storitev, ki bi ga sestavljali slovenski in italijanski logisti in prevozniki s čezmejnega območja z namenom povezovanja skupnih interesov vseh nosilcev dejavnosti.

Padec evropskih meja je od leta 2004 dalje močno zaznamoval prometno in logistično dejavnost na čezmejnem območju Gorice/Nove Gorice/Šempetra-Vrtojbe. Evropska unija je spodbudila prost pretok blaga in ljudi ter odpiranje novih trgov z odpravljanjem ovir, ki so v preteklosti omejevale trgovino z blagom med posameznimi državami in njihovimi obmejnimi območji.
Od leta 2008 pa je ta razvoj zaustavila huda mednarodna gospodarska kriza. Njene posledice, kot so izguba delovnih mest in propad podjetij, so še danes vidne. Med drugim je kriza ustvarila tudi vrzel v sistemskem in strukturiranem gospodarskem sodelovanju, ki jo je zdaj treba zapolniti, in to s sodelovanjem na področju čezmejnih gospodarskih dejavnosti v okviru EZTS/GECTGO.
Poleg tega je med samimi nosilci dejavnosti zaznati tudi nekaj zaskrbljenosti zaradi medsebojne konkurence, ki se v nenehnem iskanju načinov za zmanjšanje stroškov pogosto sprevrže v vzajemno nezaupanje in posledično nezanimanje za kakršno koli obliko udeležbe v skupnih projektih, zlasti na čezmejni ravni.
Da se izvijemo iz tega začaranega kroga, je potrebno nagovoriti nosilce interesa prevoznega in logističnega sektorja z obeh strani meje in doseči »kritično maso« ponudnikov storitev ter preseči strahove in ustaljena prepričanja znotraj posameznih panog in območij. V ta namen je treba spodbuditi nove oblike sodelovanja in usklajevanja z organizacijo srečanj, usmerjenih v iskanje optimalnih rešitev za odpravljanje ugotovljenih težav. Ravno iz teh razlogov se je porodila zamisel za organizacijo strokovnega posveta logistov in avtoprevoznikov z obeh strani meje: 23. januarja bo v Obrtnem domu v Novi Gorici posvet z naslovom »TRANSPORT IN LOGISTIKA NA MEJI: Težave, priložnosti, predlogi, pobude«. Cilj srečanja je oblikovanje delovnega omizja ponudnikov logističnih in prevoznih storitev, ki bi ga sestavljali slovenski in italijanski logisti in prevozniki s čezmejnega območja in ki bi povezovalo skupne interese vseh nosilcev dejavnosti. Tovrstno povezovanje ponudnikov logističnih in prevoznih storitev, ki bi ga lahko v prihodnje tudi formalno potrdili s podpisom ustreznega sporazuma, pomeni inovativen pristop v okviru čezmejnega sodelovanja.
S pomočjo take sektorske čezmejne interesne skupine bi lahko povečali promocijo in oglaševanje vseh vpletenih, na primer prek uporabe skupne blagovne znamke in skupnega zastopanja na sejmih in prireditvah. Pomembno vlogo lahko pri tem odigra EZTS GO, predvsem odbor za promet, ki lahko poskrbi za primerno promocijo širše čezmejne logistične platforme, ki bi delovala kot usklajen logistični sistem.
Med srečanjem bodo predstavljeni prispevki družbe SDAG in konzorcija Golog, udeležencem pa bo omogočeno, da v nadaljevanju srečanja še dodatno razvijejo predstavljene teme s predlogi in pobudami, ki se lahko izvedejo v bližnji prihodnosti.

Petek, 23. januarja 2015, ob 14.30
Konferenčna dvorana Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica
Ulica Gradnikove brigade 6, Nova GoricaDnevni red:

14.30    Registracija udeležencev
14.45    Pozdravni nagovori:
Mestna Občina Nova Gorica
Občina Šempeter-Vrtojba
Občina Gorica
Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO
15.15   Pobude za razvoj logističnega sektorja na slovenski strani: konzorcij GOLOG in novi logistični center Vrtojba –  Lojze Rehar (RESPED)
15.45    Predstavitev integrirane čezmejne logistične platforme –  Alberto Naldini (SDAG)
16.15    Razprava
17.15    Zaključki

Moderator:    Sandra Sodini, direktorica EZTS GO


Uporabo konferenčne dvorane  je omogočila Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica
Predvideno bo simultano tolmačenje iz slovenščine v italijanščino in obratno.

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti