Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V sredo začetek poletnih prireditev v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 22. junij 2015
VIR Mestna občina Nova Gorica

IDEJA in ZGODBA

Tudi letos bo Nova Gorica zaživela v urbanem poletnem dogajanju, ki pa bo tokrat zasnovano nekoliko drugače kot običajno. V programu prireditev se bodo prepletali tako kulturno obarvani dogodki kot tudi predavanja in dogajanja, povezana z zelenimi in trajnostnimi vsebinami.

Sprva je poletni program nastajal kot niz večerov s kvalitetno kulturno ponudbo, s poudarkom na domačih ustvarjalcih ter z raznolikostjo zvrsti in žanrov, primernih za različne okuse in generacije. Mesto naj ponuja dobre kulturne zgodbe, ki bodo oblikovale poučne in vizionarske kulturne izkušnje. Poletni večeri so kot nalašč za utrinek kulture in nanizali smo jih kar nekaj: koncerte, gledališke predstave, plesne utrinke, ustvarjalnice in seveda filmske večere Letnega kina Silvana Furlana pod zvezdnatim nebom.

Zgodbo kulturnega programa smo sčasoma v sodelovanju z ekipo Markacije d.o.o. in aktivnimi posamezniki, ki v mestu že sicer pišejo svoje zgodbe, dopolnili z zelenimi in trajnostnimi vsebinami, ki v prvi vrsti želijo osveščati, izobraževati in ponujati razmislek o tem, kako bomo živeli v prihodnje.

V Mestni občini Nova Gorica prav v tem času poteka priprava Trajnostne urbane strategije (TUS) za mestno območje, kot jo predvidevajo programski dokumenti Republike Slovenije za obdobje nove finančne perspektive 2014-2020. S pripravo in kasnejšim izvajanjem trajnostne strategije urbanega razvoja mestnega območja želimo izboljšati konkurenčno vlogo mesta in kvaliteto življenja v njem. Proces priprave strategije vključuje sodelovanje širše javnosti znotraj ciljnih skupin. Na ta način želimo priti do predlogov prebivalcev tega okolja, kako izboljšati življenje v mestu in širše v občini, saj se okolja med seboj prepletajo in povezujejo ter medsebojno vplivajo drug na drugega.

Na Goriškem si veliko posameznikov in društev že vrsto let prizadeva pustiti pozitiven pečat v svojem okolju. Letošnje poletno dogajanje bi lahko označili tudi kot uresničitev teh prizadevanj, ki so med seboj sorodna, morda pa še premalo povezana. Na delavnicah in srečanjih, ki jih bomo pripravili v okviru poletnega dogajanja, bomo skušali Goriško premakniti v smer tranzicijskega mesta, iz globaliziranega gospodarstva v lokalno, bolj krepko, samozadostno in predvsem trajnostno gospodarstvo. Tranzicijsko gibanje je proces, pri katerem sodeluje že več kot 200 mest po vsem svetu, gre pa predvsem za to, da se mesta s svojimi lastnimi močmi in sposobnostmi pripravijo na izzive prihodnosti.

Zato povezujemo sile v mestu, da bi skupaj zarisali nove ideje in uresničili pametne rešitve. K predlogom in sodelovanju vabimo vse, ki kaj znajo in si želijo kaj povedati ali predlagati.
 
MEJNIKI:   

  • OTVORITVENI VEČER poletnih prireditev na Bevkovem trgu, sreda, 24. junij 2015, ob 21. uri: koncert skupine TABU
  • OTVORITVENI VEČER  poletnih prireditve na ploščadi za novogoriško mestno hišo, petek, 24. julij 2015, ob 21. uri: koncert skupine FAKE ORCHESTRA
  • OTVORITVENI VEČER Letnega kina Silvana Furlana na ploščadi za novogoriško mestno hišo, sobota, 25. julij 2015, ob 21. uri: film Postali bomo prvaki sveta
  • ZAKLJUČNI VEČER poletnih prireditev na Bevkovem trgu, petek, 28. avgust 2015, ob 21. uri: koncert PAZ Vinko Vodopivec


PRIZORIŠČA:

Poletne prireditve se bodo letos odvijale na dveh prizoriščih, in sicer na Bevkovem trgu in na ploščadi za novogoriško mestno hišo. Poletno dogajanje se bo začelo v sredo, 24. junija, s koncertom skupine Tabu na Bevkovem trgu, kjer bo potekalo vse do petka, 24. julija, ko se bo preselilo na ploščad za novogoriško mestno hišo s koncertom skupine Fake Orchestra. 21. avgusta pa se dogajanje zopet seli na Bevkov trg, kjer bo potekalo vse do zaključnega dogodka v petek, 28. avgusta, nastopa Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec.

Povezujemo, recikliramo in razmišljamo trajnostno. Povezali smo lokalna podjetja in umetnike in tako so nastale zanimive in naravi prijazne kulise na prizorišču poletnega dogajanja. Z naravnimi posegi v prostor so ustvarjalci omogočili, da se mimoidoči počuti prijetno, da razmišlja o naravi in ponovni uporabi. Imamo vse pogoje za zeleno, trajnostno strategijo, ki je veliko več kot zgolj samooskrba in urejanje vrtov, ampak pomeni tudi način razmišljanja, iskanje pametnih rešitev in iskanje sinergij v družbi.

LETNI KINO SILVANA FURLANA

Letni kino bo ponovno zaživel med 25. julijem in 10. avgustom na ploščadi za novogoriško mestno hišo. V mesto bo prinesel številne filmske zgodbe iz naših krajev in daljnih obzorij. Programska usmeritev ostaja enaka. Izbor je sestavljen tako, da bo vsakdo našel film zase, zato tudi filmi različnih formatov in žanrov. Nadaljujemo sodelovanje s filmskimi institucijami. S festivala Kino Otok prihaja dokumentarni film Človek na luni, s festivala Animateka pa film Medena koža. Poseben kinotečni večer nastaja v sodelovanju s Cinemazero, ko bo na sporedu film o Pier Paolu Pasoliniju, Kinoatelje pa bo predstavil dokumentarni film Niso letele ptice. Na otvoritvenem večeru letnega kina se bomo s filmom Postali bomo prvaki sveta prepustili košarkarski zgodbi o uspehu. V našem programu je vedno prostor tudi za družinski film. Tokrat bomo zavrteli 12-letni filmski projekt o odraščanju resničnega dečka z naslovom Fantovska leta. Med slovenski filmi bosta tokrat na ogled filma Drevo in Gozdovi so še vedno zeleni. Poseben večer bo posvečen kratkim filmom, kjer bomo poleg del mladih filmskih režiserjev, tudi domačinov, predstavili svežo produkcijo filmskih krožkov in delavnic Ustanove Silvana Furlana.

Obogatitev letošnjega letnega kina pa bo projekcija tv nadaljevanke v šestih delih režiserja Staša Potočnika, posneta leta 1976, med drugim tudi v Novi Gorici. Veselimo se skupnega druženja in obujanja spominov na snemanje, ko se bomo v treh večerih prepustili Odpravi zelenega zmaja. Posebno doživetje bo tudi ustvarjalnica za vso družino z naslovom Oživimo zelenega zmaja pod vodstvom Ane Žerjal.

UTRINKI IZ PROGRAMA POLETNIH PRIREDITEV:


Elvis Presley, tango, Primarna, irski ples, Primorski tehnološki park, hip hop, španščina, GO Art tržnica, Katalena, swing, Sljehernik, saksofonisti, The Indicals, Big band Nova, Briški kvartet, Nikka, Zelena kuhinja Katje Kogej, pisatelj Slavko Pregl, ustvarjalnice Ane Žerjal, režiser Staš Potočnik, Tabu, Trajnostni razvoj, Zlatko Kavčič, Fake Orchestra, Peter Szabo, Plantažno gojenje tartufov, mladinski filmi, Kulturno društvo Grgar, Nara Petrovič, in še in še. Bodite aktivni, živite zeleno.

INFORMACIJE:


Poletne prireditve lahko spremljate na:
www.nova-gorica.si
F: Mestna Občina Nova Gorica

Bi nam radi kaj sporočili? Pišite nam na greengo.novagorica@gmail.com
Nabiralniki predlogov in idej na prizoriščih poletnih prireditev čakajo na vaš papirček.

KONTAKTI:

Mestna občina Nova Gorica
Mirka Križnič, 031 666 080
Matejka Ambrož, 031 702 322
Ana Zavrtanik Ugrin, 031 399 796

Zunanja sodelavka
Mateja Zorn, vodja programa Letni kino, tel. 041 353 261

Markacija d.o.o.
Simon Bizjak, tel. 031 384 308
Erik Bizjak, tel. 041 704 296

Poletne prireditve 2015 - zgibanka.pdf

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti