Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zaokrožujemo Fabianijevo leto 2015

DATUM OBJAVE 10. december 2015
VIR Mestna občina Nova Gorica

Raznolik nabor dogodkov  je osvetlil razmišljanja o arhitekturi, prostoru, urbanizmu, večkulturnosti in dragoceni Fabianijevi ustvarjalni zapuščini. Z našim programom smo se pridružili mednarodnemu projektu oziroma pobudi Fabianijevo leto 2015, ki združuje institucije, društva in posameznike tako v Sloveniji kot tudi zunaj slovenskih meja.

    V Fabianijevem letu se je v mestni občini doslej zvrstilo dvajset prireditev. Pred nami pa sta poleg današnjega odprtja razstave še dva dogodka, ki bosta letošnji obeležitvi dodala piko na i, in sicer izid tematske revije Razpotja o Fabianiju Društva humanistov Goriške in spominodajalska akcija z naslovom Portreti stavb v organizaciji Zavoda Kinoatelje in Kinoateljeja v sodelovanju z Zavodom Kinokašča. Akcija bo potekala v ponedeljek, 21. decembra 2015, od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 19.00 na železniški postaji v Novi Gorici. Novejše zgradbe še čakajo na svoje zgodbe, so zapisali njeni snovalci, starejše pa v svojih zidovih hranijo spomine na ljudi, družine, rodbine in države, ki so jih preživele. Ker mesta ne gradijo zgradbe ampak njihove zgodbe, prebivalce pozivajo k prispevanju spomina na te neme spomenike skupnosti. 
   
    Prav poseben Fabianijev dan se bo zgodil v četrtek, 17. decembra, v sosednji Gorici. Ob 17.30 bo v Trgovskem  domu odprtje fotografske razstave z naslovom Fabianijeva arhitektura na Goriškem, avtorja Simona Kerševana, sicer člana Društva primorskih arhitektov. Razstava, ki bo postavljena v izložbah Trgovskega doma, v sliki analizira Fabianijevo arhitekturo. Odprtju razstave bo sledila predstavitev dvojezičnega vodnika po Fabianijevi dediščini na širšem območju obeh Goric, ki bo nedvomno pripomogel k turistično-kulturni ponudbi obeh mest. Pri izdaji vodnika so moči združili Mestna občina Nova Gorica, Občina Gorica, Slovenska kulturno gospodarska zveza in Društvo primorskih arhitektov. Istega dne ob 19.30 pa bodo v Ljudskem vrtu v Gorici odkrili doprsni kip Maksa Fabianija. Gre za delo Umetniškega liceja Maks Fabiani iz Gorice. Postavitev kipa sta omogočila Slovensko kulturno gospodarska zveza in Občina Gorica.

    Z današnjim odprtjem razstave na mestni občini odpiramo nov zunanji razstavni prostor med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica. Novo razstavišče bo priložnost za predstavitev številnih s kulturo in ustvarjanjem povezanih zgob v goriškem prostoru. Razstava o Fabianijevi zapuščini v Posočju, na Goriškem, v Vipavski dolini in na Krasu z naslovom Vrnitev in obnova za prihodnost prikazuje pomembno zapuščino urbanista, arhitekta in inovatorja Maksa Fabianija. Številnim primorskim krajem med Bovcem in morjem je trajen pečat zapustil z načrti za obnovo po uničenju v prvi svetovni vojni. Pri snovanju obnovitvenih načrtov za te kraje se je skušal držati načel, ki so veljala pri regulacijah večjih mest: kraje posodobiti in pripraviti za potrebe prihajajočega 20. stoletja, obenem pa ohraniti njihovo identiteto, ki je nastajala skozi stoletja.

    Na krajši slovesnosti ob odprtju razstave bosta pozdravni besedi prispevala župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in predsednik nacionalnega Odbora za obeležitev 150. obletnice rojstva arhitekta Maksa Fabianija in podžupan Ljubljane, profesor Janez Koželj. Po razstavi pa bosta obiskovalce popeljala predstavnika Društva primorskih arhitektov, mag. Polona Filipič in Nejc Koradin.
 
           Pri izvedbi Fabianijevega leta 2015 v Mestni občini Nova Gorica so sodelovali: Društvo humanistov Goriške, Društvo primorskih arhitektov, e-Hiša, novogoriška hiša poskusov, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Goriški muzej, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica,Mladinski center Nova Gorica, Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica, Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Ustanova Maks Fabiani, Zavod Kinoatelje, Zavod Kinokašča in drugi.