Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

80 francoskih županov na obisku v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 08. november 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je danes v novogoriški mestni hiši sprejel skupino 80-ih županov francoskih občin iz pokrajine Burgundija. Francoske goste zlasti zanima ureditev lokalne samouprave v Sloveniji ter povezovanje občin v različna združenja, saj so v njihovi pokrajini tik pred ustanovitvijo prvega združenja, ki bi občine povezal med seboj. Obisk je lepa priložnost za predstavitev novogoriške mestne občine ter sosednjih občin in Goriške nasploh. Napovedali smo ga že v mesecu juniju, ko nas je obiskal  župan francoske občine Champignelles v departmaju Yonne Jacques Gilet.

V nagovoru županom je novogoriški župan predstavil organiziranost lokalne samouprave v Sloveniji s poudarkom na nalogah občin ter mestnih občin. Posebej jim je predstavil financiranje občin v Sloveniji ter težave, ki nastajajo tako pri delitvi nalog na različne nivoje lokalne samouprave kot tudi pri enakopravnem financiranju občin, saj se občine po številu prebivalcev in obsegu zelo razlikujejo med seboj. Dotaknil se je tudi pomena usklajenega razvoja mesta in podeželja. Pri tem je izpostavil odločitev države, da mestnim občinam nameni sredstva v skupni vsoti preko 100 milijonov evrov za razvoj mestnih območij v okviru trajnostnih urbanih strategij. Francoskim županom je posebej predstavil čezmejno sodelovanje s sosednjo Gorico in skupno načrtovanje projektov v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO. Pri tem je poudaril pomen povezovanja in kandidiranja za evropska sredstva. Posebej se je dotaknil tudi turizma na Goriškem, v okviru katerega jim je predstavil Novo Gorico kot mesto na stičišču treh vinorodnih okolišev. Sprejem se je zaključil v sproščenem klepetu o zadnjem francoskem kralju Karlu X, ki je pokopan v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici. Matej Arčon je županom povedal, da Burboni ostajajo trdna vez povezovanja med Slovenijo in Francijo.

Pred sprejemom v Novi Gorici so si župani ogledali Vipavsko dolino s postankom v Vipavskem Križu in Centralno čistilno napravo Nova Gorica, popoldne pa bodo obiskali še Goriška Brda. Ker župani prihajajo iz vinorodne pokrajine, je turistični del obiska namenjen spoznavanju naših vinorodnih okolišev. Glede na to, da župane spremljajo tudi predstavniki gospodarske in trgovinske zbornice ter pokrajine Burgundija, je obisk tudi priložnost za navezavo stikov in odpiranje novih priložnosti na gospodarskem področju.

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti