Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predlog dvoletnega proračuna Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 16. november 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na novinarski konferenci, ki je potekala v sredo, 16. novembra 2016, v novogoriški mestni hiši, je župan Matej Arčon skupaj s sodelavci predstavil predlog proračuna Mestne občine Nova Gorica za leti 2017 in 2018, ki bo na dnevnem redu jutrišnje seje mestnega sveta. V predlogu proračuna za leto 2017 je načrtovanih 32 milijona evrov prihodkov, v letu 2018 pa 34,6 milijona evrov  prihodkov. Glavni projekti, ki se bodo izvajali v naslednjih dveh letih obsegajo zlasti področja gospodarstva in gospodarskih javnih služb ter področja družbenih dejavnosti. Veliko si v občinski upravi obetamo od sredstev  v okviru Trajnostne urbane strategije (TUS) za mestno območje, ki jih bomo namenili trem področjem, in sicer obnovi degradiranih območij, trajnostni mobilnosti in energetski sanaciji stavb. Pomembne investicije se bodo začele izvajati tudi v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO in projektov LAS-a. Župan je na novinarski konferenci izpostavil uravnoteženost proračuna glede na vlaganja na podeželje in v mesto, saj je, kot je poudaril, skladen razvoj obeh območij ključnega pomena za razvoj mestne občine.

V predlogu proračunov je predvidena povprečnina na podlagi predloga države, in sicer ta znaša 530 evrov za leto 2017, za leto 2018 pa 536 evrov . Na odhodkovni strani, ki za leto 2017 znaša 34,4 milijone evrov, za leto 2018 pa 34,3 milijone evrov,  smo vključili zakonske pogodbene obveznosti občine in projekte, za katere imamo na razpolago vse potrebne podatke, seveda ob upoštevanju maksimalne zmožnosti proračuna. Med največje investicije v naslednjih dveh letih spada ureditev Prvomajske ulice v Novi Gorici. Pripravljamo prenovo Remize, ureditev odprtih javnih površin ter izgradnjo odvodnika Soča. Načrtujemo energetsko sanacijo in prenovo stavb, in sicer se bo v letu 2017 izvedla energetska sanacija in prenova telovadnice OŠ Branik in Vrtca Šempas, v letu 2018 pa bodo izvedene investicije v energetsko sanacijo in prenovo telovadnice OŠ Solkan in Vrtca Dornberk. V Športnem parku je načrtovana izgradnja 25-metrskega pokritega bazena  z manjšim bazenom. Med večje investicije spadajo tudi sanacijska dela na odlagalnem polju na smetišču v Stari Gori in celovita prenova Cankarjevega naselja. Pripravljena je analiza stanja v naselju, ki bo podlaga za pripravo prioritetnih ukrepov, predvidenih za sofinanciranje s sredstvi, ki so namenjena za trajnostni urbani razvoj (TUS).

Znotraj sredstev, ki jih bo Mestna občina Nova Gorica pridobila iz naslova Trajnostne urbane strategije (TUS-a), se načrtujejo trije sklopi investicij, in sicer energetska sanacija večstanovanjskih stavb v lasti lokalnih skupnosti (tu potekajo še dogovori z ministrstvi na ravni ZMOS-a; večina mestnih občin namreč nima v lasti večstanovanjskih stavb v celoti),  obnova degradiranih območij, ki obsega izgradnjo pokritega bazena, rekonstrukcijo in umeščanje vsebin v remizo ter obnovo Cankarjevega naselja. V okviru trajnostne mobilnosti pa načrtujemo vzpostavitev sistema park and ride v Solkanu ter vzpostavitev kolesarske poti na Cankarjevi ulici in ob Kornu.

V okviru sredstev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO je načrtovana ureditev kolesarske poti ob meji in izgradnja brvi čez reko Sočo. V okviru LAS-a načrtujemo prenovo hiše Aleksandrink v Prvačini, obnovo in ureditev večnamenskega prostora v Lokovcu ter ureditev ponikovalnega polja na čistilni naprav Ravnica in zamenjavo biodiskov na čistilni napravi Loke. V okviru projekta Restaura bomo pripravili projektno dokumentacijo za obnovo gradu Rihemberk. Z Goriškim muzejem pa načrtujemo vzpostavitev informacijske točke. V kratkem se bodo začela tudi dela za ureditev varnega dostopa do gradu, ki naj bi bila zaključena do pomladi 2017.

Nadaljujemo tudi z aktivnostmi za ureditev tržnice v Novi Gorici. Trenutno je v teku prostorsko preverjanje lokacije, sledila pa bo predstavitev ugotovitev. Župan Matej Arčon je posebej izpostavil tudi nadaljevanje del na območju kanalizacijskega sistema in vodooskrbe v občini. Nadaljujemo tudi s podporo javnim delom in inovacijam, promociji ter investicijam podjetij ter programov Primorskega tehnološkega parka.

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti