Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

S koroško delegacijo o izkušnjah Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO in o skupnih projektih

DATUM OBJAVE 13. december 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

V novogoriški mestni hiši smo danes gostili delegacijo s slovenske in avstrijske Koroške pod vodstvom župana Občine Mežica Dušana Krebla in Občine Suha (Neuhaus) Gerharda Visotchniga. Delegacija, v kateri sta bila tudi direktorica Regijske razvojne agencije Koroške Karmen Sonjak in predstojnik za koordinacijo EU zadev pri koroški vladi Johannes Maier, je na Goriško prišla z namenom, da si pridobi izkušnje na področju ustanavljanja evropskega združenja za teritorialno sodelovanje.

Gostitelj, novogoriški župan Matej Arčon, je gostom skupaj z županom Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milanom Turkom in višjim svetovalcem za evropske in druge projekte mestne občine Tomažem Konradom podrobneje predstavil postopek ustanavljanja združenja ter vse prednosti in ovire, s katerimi smo se doslej pri tem soočali. Gostitelji so predvsem izpostavili dejstvo, da je bila ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO logična nadgradnja dotakratnega čezmejnega sodelovanja na Goriškem. Kot je v predstavitvi izpostavil Tomaž Konrad, se je vse začelo s čezmejnim sodelovanjem in prijateljstvom, nadaljevalo s projektnim sodelovanjem in nazadnje nadgradilo z ustanovitvijo združenja, ki omogoča novo strukturo sodelovanja, kar je zbranim potrdila tudi Tatjana Rener iz Regionalne pisarne v Štanjelu. EZTS krepi nadaljnje sodelovanje lokalnih skupnosti in omogoča enoten pristop k reševanju ključnih izzivov skupnega čezmejnega prostora.

Novogoriški župan Matej Arčon je poudaril, da smo na Goriškem kot prvi ustanovili tovrstno združenje, zato smo si morali pot utirati popolnoma na novo. Kar ni bilo vedno enostavno, saj sta združenji ustanovili dve državi, Slovenija in Italija, zato je bilo potrebno veliko usklajevanja, iskanja administrativnih in pravnih rešitev. Prav zaradi novega in doslej nepoznanega postopka je preteklo kar nekaj časa, preden bomo, kot je bilo potrjeno tudi na včerajšnji skupščini EZTS v Gorici, javnosti lahko pokazali konkretne rezultate. Tako se začetek prvih del znotraj projekta Soča v okviru EZTS GO, brvi čez reko Sočo in urejanju območja pri Trgu Evrope, obeta predvidoma spomladi 2017. Gostje so povedali, da devet občin z avstrijske strani in pet občin s slovenske strani sodeluje v delovni skupnosti Geopark Karavanke in da si želijo to skupnost nadgraditi z ustanovitvijo združenja, v katerem bi v prvi fazi razvijali zlasti projekte na področju skupne turistične promocije in trajnostne mobilnosti.

V nadaljevanju pogovorov so se zbrani pogovarjali o aktualnih projektih in možnosti sodelovanja v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija. Izkazalo se je, da je možnosti skupnega nastopa pri projektih veliko, saj tako na Koroškem kot na Goriškem razmišljamo o podobnih vsebinah na področju trajnostne mobilnosti in turizma. Ob tem je direktor Regijske razvojne agencije Severne Primorske Črtomir Špacapan posebej izpostavil možnosti skupnega nastopa pri povezovanju in urejanju kolesarskih poti in projektov, povezanih z vrednotenjem Bohinjske železnice. Poudaril je tudi prizadevanja Fundacije poti miru na področju projektov, povezanih z dediščino prve svetovne vojne. Pogovori so se zaključili z skupno zavezo o krepitvi stikov in nadaljnjem sodelovanju pri izmenjavi izkušenj.

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti