Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Z akcijo Aktiva mestnih žena - Goričanke se je začela obeležitev 70-letnice Nove Gorice

DATUM OBJAVE 04. januar 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica leto 2017 posveča 70-letnici Nove Gorice, mesta, ki je nastalo po drugi svetovni vojni. Odločitev je bila sprejeta, ko je s Pariško mirovno pogodbo dotakratno središče Gorica pripadlo Italiji in je celotno slovensko zaledje v takratni Jugoslaviji ostalo brez svojega središča. Prve mladinske delovne brigade so s prvimi deli za postavitev novega mesta začele leta 1947 in od takrat dalje je nastajalo novo mesto. Nova Gorica je danes upravno, gospodarsko, izobraževalno in kulturno središče Goriške statistične regije.


V sedmih desetletjih so se v zgodovino mesta nanizale številne zgodbe in podobe, zato smo se na Mestni občini Nova Gorica odločili, da bomo letošnje leto posvetili tej pomembni obletnici. To bo priložnost, da se ozremo v preteklost, predvsem pa v sedanjost in prihodnost Nove Gorice. Z obeležitvijo te obletnice želimo skupaj z vsemi, ki imajo mesto radi, predvsem odkriti njegov utrip in njegovo ustvarjalnost. Na javni poziv za sodelovanje v programu 70-letnice Nove Gorice smo prejeli preko 100 predlogov. Mestni svet Mestne občine Nova Gorica pa je s sprejemom proračuna decembra lani namenil tudi sredstva za izvedbo obeležitve. Podroben program z osrednjimi dogodki bomo predstavili prihodnji mesec.


Na današnji dan pa smo 70-letnico Nove Gorice uradno začeli z akcijo Aktiva mestnih žena in deklet – Goričanke, ki so letošnji prvorojeni dojenčici v Splošni bolnišnici »dr. Franca Derganca« Nova Gorica podarile par ročno pletenih copatk. Gre za celoletni projekt Aktiva mestnih žena, do konca letošnjega leta bodo v celoti podarile 700 parov copatk. Že danes pa so Porodniškemu oddelku izročile prvih sto parov copatk. Na krajši slovesnosti v bolnišnici so direktorica bolnišnice prim. dr. Nataša Fikfak, predstojnica Ginekološko-porodniške službe dr. Neda Bizjak, predstavnice Aktiva mestnih žena in deklet – Goričanke in župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon skupaj čestitali mamici in prvi letošnji dojenčici. Na porodniškem oddelku pa so se seveda razveselili prikupnega in lepega darila. Župan Matej Arčon je ob tej priložnosti najavil 70-letnico Nove Gorice in izrazil željo, da bi v letošnjem letu doživeli še veliko tako lepih in dobrodelnih trenutkov.

 

Foto: Mateja Pelikan