Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Skrb za področje kulture v Mestni občini Nova Gorica

DATUM OBJAVE 02. februar 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Podžupanja Mestne občine Nova Gorica Ana Zavrtanik Ugrin je poudarila raznoliko in bogato kulturno ustvarjalnost v Mestni občini Nova Gorica ter se ob tej priložnosti zahvalila vsem javnim zavodom in nevladnim organizacijam ter društvom s področja kulture, ki aktivno sooblikujejo kulturno dogajanje v občini. Kot je poudarila, smo ponosni na doseženo delo in odmev, ki ga posamezni kulturni projekti in programi dosegajo v širšem slovenskem in tudi čezmejnem prostoru. Vodja Oddelka za družbene dejavnosti mag. Marinka Saksida je predstavila vse redne in dodatne aktivnosti, s katerimi na mestni občini skrbimo za dediščino, ustrezne prostore, programe in izvedbo. Podrobneje je predstavila skrb za nepremično kulturno dediščino, v okviru katere posebno pozornost namenjamo revitalizaciji gradu Rihemberk. V decembru 2016 smo zaključili z gradbeno-obrtniškimi deli za varnostno ureditev gradu. V sodelovanju z Goriškim muzejem zdaj potekajo priprave na odprtje, saj si želimo, da bi grad za obiskovalce odprli do poletja. Mestna občina Nova Gorica pri revitalizaciji gradu Rihemberk sodeluje tudi v razpisu Restaura v skupni višini 174.216,00 evrov (delež lastnih sredstev je 30.774,00 evrov).

Mestna občina Nova Gorica je ena redkih slovenskih občin, ki v proračunu zagotavlja sredstva za obnovo nepremične kulturne dediščine tudi za objekte, ki niso v njeni lasti. Sredstva se po veljavnem odloku namenja obnovi kulturnih spomenikov, ki so razglašeni za kulturne spomenike lokalnega pomena. V letu 2016 je bila iz sredstev razpisa sofinancirana sanacija strehe nad prezbiterijem cerkve sv. Janeza Krstnika v Čepovanu. Med ostale aktivnosti s področja kulturne dediščine v minulem letu spada tudi postavitev kipa generalu Boroeviću in ureditev okolice spomenika. Na podlagi izbora najboljšega osnutka rešitev je bil izbran izvajalec za pripravo ureditvenega načrta za severni del Solkana, izvedene so bile delavnice Arhitektura in otroci, v mesecu arhitekture in prostora pa je mestna občina organizirala tudi predstavitev diplomskih nalog diplomantov Fakultete za arhitekturo. V tem letu načrtujemo predlog za razglasitev novogoriške mestne hiše s pripadajočim Trgom Edvarda Kardelja za spomenik lokalnega pomena, v zaključni fazi je priprava strokovnih podlag za prenovo večstanovanjskih stavb na območju Cankarjevega naselja (mesto moderne), pristopili pa smo tudi k pridobitvi ustreznih strokovnih podlag za valorizacijo zelenega sistema Kidričeve ulice v Novi Gorici.

Ob tem mestna občina zagotavlja in ureja nove prostore za izvajanje kulturnih programov. V aprilu 2016 je tako Društvo humanistov Goriške (DHG) podpisalo pogodbo z mestno občino in prevzelo prostore bivšega mejnega prehoda na Erjavčevi ulici – Carinarnice. Osnovna dejavnost Carinarnice je ustvarjanje vsebin, ki bi pripomogle h krepitvi povezovanja obeh Goric ter krepitvi nevladnega sektorja v kulturi na regionalni ravni. O dejavnostih Carinarnice so potekali številni pogovori, kjer se je izpostavilo njen kreativni  vidik tako na omenjenih področjih ter tudi kot točke, ki oživlja zapostavljeno in degradirano urbano območje. Prizadevamo si, da bi se letos zaključila obnova objekta na Pristavi, v katerem bo začel delovati muzej tihotapstva. V prostorih železniške postaje v Novi Gorici pa je v okviru Kulturnega doma Nova Gorica začela delovati nova kulturno-informacijska točka. Njen namen je razvijanje čezmejnih projektov, povezovanje z Gorico in razvijanje skupnega kulturnega prostora ter odprtega večkulturnega mesta. V iniciativi sodelujejo zavod Area 57/15 in Kulturni dom Gorica. Kulturna točka je odprta od julija 2016 in je namenjena informiranju obiskovalcev o kulturnem dogajanju in znamenitostih tega prostora. Od odprtja do konca leta 2016 je točko obiskalo že preko 2500 turistov in obiskovalcev iz celega sveta.

Mestna občina Nova Gorica objavlja javni razpis za sofinanciranje kulturnih projektov na območju mestne občine in javni programski poziv – razpis za izbor kulturnih programov in projektov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti na območju mestne občine (razdelitev sredstev izvede JSKD Nova Gorica). V letu 2017 se sredstva na prvem razpisu povečujejo iz 50.000,00 na 60.000,00 evrov, na drugem razpisu pa iz 87.400,00 na 122.500,00 evrov.

Ob tem mestna občina zagotavlja sredstva za Kulturni dom Nova Gorica ter sofinancira Goriški muzej in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. V tem letu bo mestna občina finančno podprla poskusno izvedbo lutkovnega abonmaja. Ideja je nastala v okviru Lutkovnega leta 2016. SNG Nova Gorica bo dopolnil ponudbo za najmlajše gledalce z novim abonmajem, v katerem bi se na malem odru do konca leta 2017 zvrstile tri lutkovne predstave. Za potrebe Goriške knjižnice Franceta Bevka namenja mestna občina skoraj polovico vseh sredstev s področja kulture, in sicer slab milijon evrov.

V letu 2017 se nadaljuje sofinanciranje projekta, ki ga izvaja ZRC SAZU Nova Gorica – Zahodna Slovenska narodnostna meja v luči sprememb časa in v tem okviru tudi izvajanje strokovnega in raziskovalnega dela za Arhiv in knjižnico dr. Henrija Tume ter sofinanciranje izvedbe območnega in medobmočnega (regijskega) programa v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Območna izpostava Nova Gorica. Višina sofinanciranja znaša 10.000,00 evrov. Za JSKD namenja sredstva za programe v višini 145.000,00 evrov in sofinanciranje delovanja v višini 45.516,00 evrov. Poleg že zgoraj omenjenih sredstev za namen izvedbe javnega razpisa mestna občina v okviru JSKD financira tudi dva zaposlena in sredstva za izvajanje strokovnih del ter izvedbo območnega in medobmočnega programa.

Zavod neinstitucionalne kulture Masovna pridobi na letni ravni okvirno 20.000,00 evrov preko javnega razpisa mestne občine, ki jih nameni za izvedbo prireditev na področju vokalne in instrumentalne glasbe, gledališča, folklorne dejavnosti, sodobnega plesa, filma, literarne in likovne dejavnosti ter drugo.

Sredstva za izvedbo kulturnih programov se zagotavlja tudi preko drugih ustanov, npr. Mladinskega centra Nova Gorica, ki posredno ravno tako izvaja kulturno dejavnost za otroke in mladino. V preteklem letu so bili na primer izvedeni naslednji programi: mednarodna umetniška kolonija za mlade Art of Nature, umetniška razstava del udeležencev mednarodne umetniške kolonije v Galeriji TIR, Knjižnica pod krošnjami, desetdnevni projekt, organiziran v skrbi za dostopnost kulture in promocijo bralne kulture, ustvarjalne delavnice v okviru programa počitniškega varstva, plesno umetniški program v okviru dogodka Pustovanje 2016, plesne delavnice v okviru počitniškega varstva otrok, Svet tehnike po krajevnih skupnostih MONG, izdelovanje lutk in drugo.

Ob tem smo v letu 2016 Univerzi Nova Gorica iz proračuna  mestne občine namenili160.000,00 evrov za izvajanje študijskih programov Visoke šole za umetnost Digitalne umetnosti in prakse I. stopnja ter Medijske umetnosti in prakse II. stopnja. V letu 2017 je za izvajanje programov Akademije umetnosti UNG v proračunu zagotovljenih 86.000,00 evrov.

Mestna občina Nova Gorica skuša povezovati najrazličnejše akterje v mestu od javnih institucij do nevladnih organizacij, društev in posameznikov, da bi združili moči in vsako leto prispevali k razvoju utripa v mestu. Zlasti pri poletnem dogajanju v Novi Gorici v organizaciji mestne občine v program vključujemo kvalitetne izvajalce z različnih področij ustvarjanja. Ob tem posamezna leta na Mestni občini Nova Gorica posvečamo bodisi področjem ustvarjanja bodisi posameznikom, ki so pomembno prispevali k razvoju goriškega prostora. Tako smo v letu 2016, ki je bilo posvečeno lutkovni umetnosti in Milanu Klemenčiču, skupaj z različnimi institucijami, društvi in posamezniki oblikovali program, ki je vseboval preko 50 dogodkov s področja lutkovne umetnosti. Letošnje leto posvečamo 70-letnici Nove Gorice. V programu, ki ga bomo objavili v drugi polovici februarja, bomo združili dogodke z najrazličnejših področij ustvarjanja, ki v svoji sporočilnosti nosijo zgodbo nastanka, razvoja in prihodnosti Nove Gorice. Leta so oblikovana tako, da skušamo s programskimi vsebinami ustvariti določene trajne učinke, kot na primer dvig zavedanja in znanja o določenem področju ustvarjanja in doseganje dolgoročnih produktov. Tako smo v  filmskem letu zasnovali Letni kino Silvana Furlana, ki se je že dodobra utrdil v goriškem kulturnem prostoru in vsako leto dosega večji odziv publike, podprli smo tudi Mednarodni mladinski filmski tabor v Novi Gorici. V letu Maksa Fabianija smo pridobili vodnik po arhitekturi Maksa Fabianija v Gorici in Novi Gorici, v lutkovnem letu je nastala ideja o lutkovnem abonmaju v Slovenskem narodnem gledališču.

Skrb za domače ustvarjalce mestna občina redno izkazuje tudi z njihovim vključevanjem v kulturne programe prireditev v organizaciji mestne občine.

 

Fotografije: Mateja Pelikan