Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Začeli smo pisati zgodbo 70-letnice Nove Gorice

DATUM OBJAVE 22. februar 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Nova Gorica, središče Mestne občine Nova Gorica in neformalno središče severnoprimorske regije, v letošnjem letu praznuje 70. rojstni dan. Nastala je potem, ko je bilo po Pariški mirovni pogodbi leta 1947 dotakratno upravno, gospodarsko, kulturno in izobraževalno središče Goriške, mesto Gorica, priključeno Italiji. Na solkanskem polju je zraslo novo mesto - Nova Gorica, ki ji je bila v zibelko položena želja njenega glavnega projektanta, arhitekta Edvarda Ravnikarja, da bi »sijala preko meje«. Da bi kar najbolje zajeli občutja in ustvarjalnost različnih generacij prebivalcev ob tem pomembnem jubileju, smo jih v upravi novogoriške mestne občine povabili k sodelovanju pri oblikovanju programa praznovanja 70-letnice mesta. Na javno povabilo smo prejeli preko 120 predlogov javnih zavodov, institucij, društev, podjetij in posameznikov, ki zrcalijo njihovo ustvarjalnost. Nastal je raznolik in zanimiv program, ki bo zgodbo Nove Gorice odkrival skozi vse leto. Predstavili smo ga na novinarski konferenci v sredo, 22. februarja 2017, v novogoriški mestni hiši.

Življenje občank in občanov Mestne občine Nova Gorica je z Novo Gorico tesno prepleteno, saj bodisi živijo v njej ali pa so v njej našli zaposlitev oziroma kraj izobraževanja. Je središče, ki združuje vse mestotvorne funkcije, njegov pomen in vloga pa Novo Gorico vse bolj utrjujeta kot središče severnoprimorske regije. Vanjo tako zahajajo tudi številni obiskovalci iz bližnje in daljne okolice, nenazadnje ponuja tudi bogato športno in kulturno dogajanje. V novogoriški občinski upravi smo si zaželeli, da bi program 70-letnice oblikovali vsi skupaj, saj bomo le tako zares doživeli in začutili utrip Nove Gorice ob tem pomembnem jubileju. Prvi dogodki v počastitev jubileja so se že odvili, do konca leta se jih bo zvrstilo še preko devetdeset. Program odraža razmišljanja in ustvarjalnost različnih generacij meščank in meščanov, pa tudi vseh ostalih, ki so z mestom neločljivo povezani. Tako se bodo zvrstili številni likovni, glasbeni, gledališki, plesni, literarni, filmski, športni, taborniški, arhitekturni in drugi dogodki, na ogled bo postavljenih kar nekaj razstav na temo Nove Gorice, v maju se nam obeta simpozij ob 70-letnici Nove Gorice v izvedbi Goriškega muzeja Nova Gorica in Raziskovalne postaje ZRC SAZU Nova Gorica, mogoče se bo tudi udeležiti tematskih turističnih ogledov na temo zgodovine Nove Gorice. V tem letu mestna občina načrtuje izdajo stripa o Novi Gorici, obeta pa se nam tudi nekaj knjižnih izdaj in publikacij, med njimi posebna izdaja revije Razpotja Društva humanistov Goriške, posvečena prav tej pomembni obletnici. Posebne pozornosti bodo deležni graditelji Nove Gorice, saj so prav oni zaslužni za izgradnjo prvih temeljev novega mesta. Tako bo v tem letu izšel zbornik o brigadirjih zgodovinarja dr. Branka Marušiča, spominjali se jih bomo tudi na različnih razstavah in prireditvah. V Novi Gorici letos pričakujemo tudi pomoč mladinske delovne brigade.

Vrhunec dogajanja se bo odvijal v septembru, ko praznuje občinski praznik Mestna občina Nova Gorica. Prav v Novi Gorici bo 15. septembra potekala državna slovesnost ob prazniku priključitve Primorske k matični domovini, ki mu bo sledil koncert Goriškega pihalnega orkestra in Avtomobilov. Naslednji dan, v soboto, 16. septembra, pa bo Nova Gorica praznovala z dogodkom Goriška zgodba v organizaciji Mestne občine Nova Gorica, na katerem bo potekal koncert glasbenih skupin skozi 70 let popularne glasbe na Goriškem. Med glavnimi izvajalci bosta Glasbeno društvo Nova in Kulturno umetniško društvo 28 v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica in glasbenimi izvajalci Goriške. V Mestni galeriji Nova Gorica in Gradu Kromberk se 22. septembra obeta razstava modernih in sodobnih goriških avtorjev z naslovom 70 let likovne ustvarjalnosti v Novi Gorici v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica in v sodelovanju z Goriškim muzejem.

Letošnji jubilej je tudi odlična priložnost za razmislek o identiteti Nove Gorice. Zagotovo je tesno povezana z mejo, saj je bila prav meja eden od ključnih razlogov njenega nastanka. Povezana je tudi z arhitekturo moderne, ki je mestu ustvarila svojstven pečat. Mlade generacije oblikujejo svojo identiteto mesta, za katero najbrž ne velja ne eno ne drugo. Identiteta sodobne Nove Gorice se nadgrajuje z zgodbami mladih generacij. Skratka, pred nami je raznolik in zanimiv program dogodkov in prireditev, ki bo zgodbo Nove Gorice odkrival skozi vse leto.

 

Program 70-letnice Nove Gorice si lahko ogledate:

Fotografije: Mateja Pelikan

Fotografija na naslovni strani: Franc Mervič / Pokrajinski arhiv Nova Gorica

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti