Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odobritev dveh projektov EZTS GO na Nadzornem odboru za spremljanje Programa Interreg V-A Italija-Slovenija

DATUM OBJAVE 23. februar 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

V sredo, 22. februarja 2017, je na sedežu Dežele Furlanije-Julijske krajine v Trstu potekala tretja seja Nadzornega odbora za spremljanje Programa Interreg V-A Italija-Slovenija, ki je odgovoren za nadzor in spremljanje izvajanja programa ter izbiro operacij. Odbor, ki ga v okviru slovenske in italijanske delegacije sestavljajo predstavniki ministrstev, pristojnih nacionalnih organov in Evropske komisije, je soglasno odobril dva projekta EZTS GO »Isonzo-Soča« in »Salute-Zdravstvo«, katerih skupna vrednost znaša 10 milijonov evrov.

Na evropski ravni gre za prvi primer uporabe principa »edinega upravičenca« s strani Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), kar bo omogočilo izvedbo čezmejnih investicij brez upoštevanja teritorialne (nacionalne) delitve območja in obravnavo območja treh občin (in dveh držav) kot enotnega območja tako z infrastrukturnega kot tudi ekonomskega, turističnega, kulturnega in socialnega vidika. EZTS je orodje, predvideno s strani Evropske komisije, ravno z namenom izvajanja tovrstnih ukrepov, zato je komunikacija med EZTS in Evropsko komisijo skozi celoten čas priprave projektov potekala neposredno, kar je omogočalo tudi neposredno vključevanje EZTS v oblikovanje Programa čezmejnega sodelovanja V-A Italija-Slovenija 2014–2020.

Oba pilotna projekta, ki sta rezultat večletnega čezmejnega medinstitucionalnega dela in teritorialnega povezovanja, sta bila s strani Evropske komisije označena kot precedens na področju programov evropskega teritorialnega sodelovanja, saj gre za prvi primer izvedbe celostne teritorialne naložbe s strani edinega upravičenca – Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Evropska komisija bo zato pozorno sledila izvajanju obeh projektov, kar nedvomno daje visoko vrednost čezmejni pobudi, ki so jo vzpostavile tri občine Nova Gorica, Gorica in Šempeter-Vrtojba v okviru EZTS GO in predstavljajo primer dobre prakse za celotno Evropo.

S podpisom pogodbe o financiranju med EZTS GO in Organom upravljanja Programa, ki je načrtovan konec meseca marca, bo EZTS GO torej lahko začel z izvajanjem obeh projektov.

Cilj štiriletnega projekta »Isonzo-Soča« je dodatno povezati reko z mestom in spodbuditi prebivalstvo območja EZTS GO k uporabi znatnega dela ozemlja, po katerem teče reka Soča. Ta cilj je mogoče doseči z izvajanjem niza natančnih ukrepov za ovrednotenje obstoječe dediščine, izboljšanjem dostopnosti z namenom privabljanja večjega števila turistov na območja, namenjena rekreaciji, in z oblikovanjem prepoznavne blagovne znamke za učinkovitejšo komunikacijo, ki bo vključevala tudi nelokalne obiskovalce. Projekt »Isonzo-Soča« bo vzpostavil skupno čezmejno mrežo kolesarskih in peš poti, ki bo ustvarila urbani čezmejni park, katerega namen je povečanje atraktivnosti območja za obiskovalce in turiste ter izboljšanje trajnostne mobilnosti prebivalcev, kar naj bi se odražalo s pozitivnimi ekonomskimi učinki na celotnem urbanem območju. Promocijsko-komunikacijske aktivnosti pa bodo še dodatno prispevale k prepoznavnosti območja kot nove turistično-rekreacijske destinacije. Vrednost projekta znaša 5.000.000,00 evrov, 85 %  delež se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 % delež pa krije Republika Italija, kar je tudi izjemen dosežek v čezmejnem sodelovanju.

Cilj projekta na področju zdravstva z naslovom »Vzpostavitev mreže čezmejnih zdravstvenih storitev« je izboljšanje koriščenja in izvajanja zdravstvenih ter socialnih storitev na čezmejnem območju EZTS GO (Občina Gorica, Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba) z vzpostavitvijo pilotnega procesa integracije storitev in ustanov, ki sodelujejo v projektu, in sicer "Azienda per l’Assistenza Sanitaria n.2 “Bassa Friulana – Isontina”, Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, Zdravstvenega doma Nova Gorica in Psihiatrične bolnišnice Idrija. Namen projekta je ustvariti mrežo, ki bo temeljila na obstoječi odličnosti storitev na dveh območjih, na osnovi zdravstvenih potreb prebivalstva in potrebe po inovativnem načrtovanju storitev, kar je bistvenega pomena za uspešen in učinkovit sistem dostopa do storitev in univerzalne pravice do zdravja. V projektu bodo oblikovane skupne čezmejne zdravstvene skupine na področju duševnega zdravja, avtizma in fiziološke nosečnosti ter vzpostavljen enoten slovensko-italijanski center za naročanje zdravstvenih storitev. Z namenom povezovanja s socialnimi storitvami bo izvedena tudi aktivnost čezmejnih ukrepov za socialno vključevanje ranljivih skupin prebivalcev. Vrednost projekta znaša 5.000.000 evrov, 85 %  delež se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 % delež pa krije Republika Italija.

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti