Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Podpisana pogodba o sofinanciranju projektov EZTS GO

DATUM OBJAVE 05. maj 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Potem ko je februarja letos Nadzorni odbor za spremljanje Programa Interreg V-A Italija-Slovenija soglasno odobril dva projekta Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje – EZTS GO Soča - Isonzo in Zdravstvo - Salute, je EZTS GO z organom upravljanja programa Interreg Slovenija-Italija 2014-2020 v sredo, 3. maja 2017, podpisal pogodbo o dotaciji sredstev za izvajanje obeh omenjenih projektov v skupni vrednosti 10 milijonov evrov. S tem je zaključena faza priprave projektov in iskanja ustreznega financiranja. Zdaj se začenja obdobje konkretnega uresničevanja obeh projektov, ki sta velikega pomena za naše goriško območje, pa tudi širše. Sofinancirana bosta iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj in se bosta izvajala v naslednjih štirih letih. Oba projekta bosta pomembno prispevala k povezovanju našega somestja; v primeru Soča - Isonzo s turistično in rekreacijsko infrastrukturo, v primeru projekta Zdravstvo - Salute pa s povezovanjem zdravstvenih in socialnih storitev.

Na evropski ravni gre za prvi primer uporabe principa »edinega upravičenca« s strani Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, kar bo omogočilo izvedbo čezmejnih investicij brez upoštevanja teritorialne (nacionalne) delitve območja in obravnavo območja treh občin (in dveh držav) kot enotnega območja tako z infrastrukturnega kot tudi ekonomskega, turističnega, kulturnega in socialnega vidika. EZTS je orodje, predvideno s strani Evropske komisije, ravno z namenom izvajanja tovrstnih ukrepov, zato je komunikacija med EZTS in Evropsko komisijo skozi celoten čas priprave projektov potekala neposredno. Oba pilotna projekta, ki sta rezultat večletnega čezmejnega medinstitucionalnega dela in teritorialnega povezovanja, sta bila s strani Evropske komisije označena kot precedens na področju programov evropskega teritorialnega sodelovanja, saj gre za prvi primer izvedbe celostne teritorialne naložbe s strani edinega upravičenca – Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Evropska komisija bo zato pozorno sledila izvajanju obeh projektov, kar nedvomno daje visoko vrednost čezmejni pobudi, ki so jo vzpostavile tri občine Nova Gorica, Gorica in Šempeter- Vrtojba v okviru EZTS GO in predstavljajo primer dobre prakse za celotno Evropo.
 
Kot poudarja župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, se bo zdaj začela uresničevati vizija skupnega razvoja obeh Goric in goriškega območja. Čezmejno sodelovanje dobiva drugačno vlogo, vlogo skupnega načrtovanja in uresničevanja projektov, ki so velikega pomena za celoten prostor. Njihovo uresničevanje po mnenju župana Mateja Arčona pomeni sodelovanje, spoznavanje, utrjevanje sosedskih vezi in iskanje skupnih rešitev, kar je dobra popotnica za razvoj območja tudi v prihodnje. »Uresničevanje teh dveh pomembnih projektov se začenja ravno v letu, ko Nova Gorica praznuje 70-letnico obstoja. Ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, pridobitev sredstev za oba projekta in začetek uresničevanja projektov pomeni velik dosežek za skupno prihodnost goriškega prostora in naše čezmejno sodelovanje,« dodaja župan Matej Arčon.

Cilj štiriletnega projekta Soča - Isonzo je dodatno povezati reko z mestom in spodbuditi prebivalstvo območja EZTS GO k uporabi znatnega dela ozemlja, po katerem teče reka Soča. Ta cilj je mogoče doseči z izvajanjem niza natančnih ukrepov za ovrednotenje obstoječe dediščine, izboljšanjem dostopnosti z namenom večjega privabljanja turistov na območja, namenjena rekreaciji, in oblikovanjem prepoznavne blagovne znamke za učinkovitejšo komunikacijo, ki bo vključevala tudi nelokalne obiskovalce. Projekt Soča - Isonzo bo vzpostavil skupno čezmejno mrežo kolesarskih in peš poti, ki bo ustvarila urbani čezmejni park, katerega namen je povečanje atraktivnosti območja za obiskovalce in turiste ter izboljšanje trajnostne mobilnosti prebivalcev, kar naj bi se odražalo s pozitivnimi ekonomskimi učinki na celotnem urbanem območju. Promocijsko-komunikacijske aktivnosti pa bodo še dodatno prispevale k prepoznavnosti območja kot nove turistično-rekreacijske destinacije. Vrednost projekta znaša 5.000.000,00 evrov, 85 %  deleža se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 % deleža pa krije Republika Italija, kar je tudi izjemen dosežek v čezmejnem sodelovanju.

Cilj projekta na področju zdravstva Zdravstvo - Salute; Vzpostavitev mreže čezmejnih zdravstvenih storitev je izboljšanje koriščenja in izvajanja zdravstvenih ter socialnih storitev na čezmejnem območju EZTS GO (Občina Gorica, Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba) z vzpostavitvijo pilotnega procesa integracije storitev in ustanov, ki sodelujejo v projektu, in sicer Aziende per l’Assistenza Sanitaria n.2 »Bassa Friulana – Isontina«, Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, Zdravstvenega doma Nova Gorica in Psihiatrične bolnišnice Idrija. Namen projekta je ustvariti mrežo, ki bo temeljila na obstoječi odličnosti storitev na dveh območjih, na osnovi zdravstvenih potreb prebivalstva in potrebe po inovativnem načrtovanju storitev, kar je bistvenega pomena za uspešen in učinkovit sistem dostopa do storitev in univerzalne pravice do zdravja. V projektu bodo oblikovane skupne čezmejne zdravstvene skupine na področju duševnega zdravja, avtizma in fiziološke nosečnosti ter vzpostavljen enoten slovensko-italijanski center za naročanje zdravstvenih storitev. Z namenom povezovanja s socialnimi storitvami bo izvedena tudi aktivnost čezmejnih ukrepov za socialno vključevanje ranljivih skupin prebivalcev. Vrednost projekta znaša 5.000.000 evrov, 85 %  deleža se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 % deleža pa krije Republika Italija.