Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predstavili smo Participativni proračun Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 09. maj 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na Mestni občini Nova Gorica smo na novinarski konferenci v torek, 9. maja 2017, predstavili projekt Participativnega proračuna, ki smo ga poimenovali Povej naglas – za vse nas. V proračunu mestne občine za leto 2018 je zanj namenjenih 250.000 evrov, ki bodo razdeljeni na pet območij – mestno in štiri podeželska. Na podlagi razpršenosti prebivalstva, števila zaselkov v krajevni skupnosti oziroma na območju, oddaljenosti krajevne skupnosti oziroma območja od središča mesta je za mestno območje namenjenih 70.000 evrov, za ostala štiri območja pa za vsako po 45.000 evrov. Z izvedbo participativnega proračuna bodo občani dobili priložnost predlagati tisto, za kar si želijo, da bi se v mestni občini uresničilo. Lahko pa tudi zgolj glasujejo in podprejo tiste projekte, ki jih ocenjujejo kot najboljše. Rok za oddajo predlogov je ponedeljek, 19. junij 2017, do 24. ure, glasovanje pa bo izvedeno v novembru.

Kot je na novinarski konferenci poudaril župan Matej Arčon, so občani že po obstoječem sistemu lokalne samouprave imeli priložnost sodelovati pri podajanju predlogov oziroma projektov. Župan se je skupaj z občinsko upravo že od začetka njegovega županovanja pri pripravi posameznega proračuna redno posvetoval s predstavniki svetov posameznih krajevnih skupnosti in z njimi uskladil tiste projekte, ki so bili za posamezno krajevno skupnost ključnega pomena. S participativnim proračunom pa dajemo, kot je izpostavil župan Arčon, občanom še dodatno možnost, da bo slišan vsak predlog, ki ga bodo predlagali. Ob tem pa imajo občani možnost predlagati tudi pobude, ki presegajo območje ene krajevne skupnosti. Predlagatelj je lahko posameznik ali skupina občanov. V primeru več predlagateljev posameznega predloga, poda predlog na predpisanem obrazcu en občan, v obrazec pa pripiše sopredlagatelje. Sodelujejo lahko vsi občani s stalnim ali z začasnim prebivališčem v Mestni občini Nova Gorica, ki so dopolnili 15 let. Omejitev zgornje meje vrednosti posameznega predloga znaša 20.000 evrov. Vse predloge, ki bodo na mestno občino po elektronski ali navadni pošti prispeli na predpisanem obrazcu v roku, torej do 19. junija 2017, bo pregledala  občinska uprava, ki bo preverila njihovo izvedljivost. Nato jih bo posredovala Komisiji za izvedbo Participativnega proračuna Mestne občine Nova Gorica v dokončno presojo in potrditev. Na sedežih krajevnih skupnosti bo v nedeljo, 19.11. 2017, izvedeno glasovanje, na katerem bodo krajani odločali, katere projekte želijo prednostno izvesti v okviru razpoložljivih sredstev na posameznem območju. Izvedeno bo tudi predčasno glasovanje, in sicer v sredo, 15. 11. 2017 v prostorih novogoriške mestne hiše.

Predsednik županove Komisije za izvedbo Participativnega proračuna Mestne občine Nova Gorica Tomaž Jug je povedal, da komisijo sestavljajo predstavniki različnih političnih strank oziroma list. Poudaril je, da so bila stališča članov komisije soglasna, s čimer so presegli politično delovanje in se poenotili v korist občanov. Pričakuje tudi pozitiven odziv prebivalcev in si želi, da bi s projektom nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Kot je dodal, lahko občani predlagajo rešitve in izboljšave, ki jih v svojih okoljih že zdaj pogrešajo, ter tudi kreativne predloge, npr. na temo izobraževanja, akcij, prireditev ipd.

Vodja Kabineta župana Andrej Markočič je pojasnil ključ delitve sredstev po posameznih območjih. Kot je povedal, bi v primeru, da bi sredstva delili zgolj na osnovi števila prebivalcev, krajevne skupnosti Nova Gorica, Rožna Dolina, Solkan in Kromberk - Loke prejele 65 % vseh sredstev, vse ostale krajevne skupnosti pa preostalih 35 % sredstev. Glede na to, da bo urbano območje mesta deležno sredstev iz naslova Trajnostne urbane strategije in projektov EZTS GO, se ta kriterij korigira z ostalimi kriteriji, in sicer: razpršenost prebivalstva, število zaselkov v krajevni skupnosti oziroma na območju, oddaljenost krajevne skupnosti oziroma območja od središča mesta. Na ta način smo, kot je dodal, povišali sredstva ostalim območjem in tako odpravili razliko med mestom in podeželjem.

Vse informacije o poteku Participativnega proračuna Mestne občine Nova Gorica so na voljo na spletni strani mestne občine na naslovu www.nova-gorica.si/proracun, kjer si občani lahko tudi natisnejo obrazec za oddajo predloga. Obrazec bo na voljo tudi na recepciji mestne občine in na sedežih krajevnih skupnostih. Med 17. majem in 7. junijem bo izvedenih pet delavnic po posameznih območjih, na katera se delijo sredstva. Na njih bomo občanom podrobneje predstavili potek participativnega proračuna in jim podali vse informacije glede pravilne oddaje predloga. V zgibanki z naslovom Povej naglas za vse nas, ki so jo danes na dom prejela vsa gospodinjstva v MO Nova Gorica, in v informacijah na spletni strani mestne občine je občanom na voljo tudi primer izpolnjenega obrazca kot pomoč pri izpolnjevanju. Za dodatne informacije smo občanom na voljo tudi na elektronskem naslovu mestna.obcina@nova-gorica.si.

 

Foto: Mateja Pelikan

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti