Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predsednik poljskega senata Stanisław Karczewski v Novi Gorici izrazil podporo kandidaturi mesta za EPK 2025

DATUM OBJAVE 31. maj 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na Goriškem se danes na povabilo častnega konzula Republike Poljske v Sloveniji Nedjana Brataševca mudi predsednik Senata Republike Poljske Stanisław Karczewski z delegacijo. Popoldne ga je  v novogoriški mestni hiši sprejel novogoriški župan Matej Arčon. Na sprejemu je bilo izpostavljenih nekaj skupnih tem, in sicer krepitev gospodarskega sodelovanja, možno sodelovanje s poljskim mestom Zgorzelec pri kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture 2025 in postavitev spominskega obeležja padlim poljskim vojakom v prvi svetovni vojni na območju Parka miru na Sabotinu nad Novo Gorico. Govora je bilo tudi o Umetniški ambasadi Poljske v Plešivem, ki je kot prva tovrstna ambasada postala zgled za številne druge kulturne ambasade po Sloveniji.
       
Župan Matej Arčon je visokemu gostu najprej predstavil mesto Nova Gorica in severnoprimorsko regijo. Orisal je zgodovino naših krajev in bogato čezmejno sodelovanje s poudarkom na Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje – EZTS GO in projektom, ki jih vodimo v okviru združenja. Posebej je opozoril na že obstoječe sodelovanje domačih podjetij s poljskimi podjetji in izrazil podporo krepitvi še tesnejšega sodelovanja. Direktorica GZS – Območne zbornice za severno Primorsko mag. Nevenko Volk Rožič je povedala, da je Poljska na 7. mestu med državami, kamor izvažamo iz naše regije, in na 6. mestu po uvozu v regijo. Predsedniku senata je predala publikacijo s podrobnejšo predstavitvijo gospodarskega sodelovanja in izrazila pripravljenost za nadgradnjo gospodarskih stikov.

Stanislavu Karczewskemu je župan skupaj z mag. Nedo Rusjan Bric, vodjo skupine za pripravo kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025, podrobno predstavil prizadevanja za vložitev kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. Tega leta bosta evropsko prestolnico kulture dobili mesti v Nemčiji in Sloveniji. Obstaja želja, da bi kandidirala Nova Gorica za Slovenijo in Gorlitz za Nemčijo, obe mesti pa bi v vsebino kandidature vključili tudi svoja dvojčka – Nova Gorica Gorico v Italiji, Görlitz pa mesto Zgorzelec na Poljskem. Predsednik poljskega senata je bil nad idejo navdušen in povedal, da si bo prizadeval za sodelovanje poljskega mesta Zgorzelec.

Veliko pozornosti so med pogovorom namenili tudi postavitvi spominskega obeležja padlim poljskim vojakom na Soški fronti, za katerega si zelo prizadeva Paweł Czerwiński, veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji. Postavitev je načrtovana v letu 2018 ob 100-letnici konca prve svetovne vojne. Častni konzul Nedjan Brataševec je predsednika poljskega senata povabil, da prav on osebno odkrije to obeležje, kar je Karczewski z veseljem sprejel. V nadaljevanju obiska je župan Matej Arčon predsedniku in delegaciji predstavil lokacijo postavitve spomenika na vrhu Sabotina. V Parku miru jih je sprejel Bogdan Potokar, skrbnik parka, ter jim predstavil muzej in ostaline iz prve svetovne vojne. V nadaljevanju obiska bodo gostje obiskali Umetniško ambasado Poljske v Plešivem, kjer pogosto gostujejo in ustvarjajo poljski umetniki.

 

Foto: Mateja Pelikan

Foto: David Verlič