Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje projektnih partnerjev mednarodnega projekta RESTAURA v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 19. oktober 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Novi Gorici se danes zaključuje dvodnevno Srečanje projektnih partnerjev mednarodnega projekta RESTAURA, na katerem so partnerji iz Poljske, Slovenije, Hrvaške in Slovaške pregledali dosedanje aktivnosti in načrtovali prihodnje na področju učinkovite uporabe javno-zasebnega partnerstva za revitalizacijo zgodovinskih stavb v srednjeevropskih državah. Na srečanju je bilo posebej predstavljeno tudi stanje revitalizacije gradu Rihemberk, s katerim Mestna občina Nova Gorica sodeluje v projektu Restaura.

V transnacionalni projekt RESTAURA – Revitalizacija zgodovinskih stavb preko shem javno-zasebnega partnerstva (program Srednja Evropa 2014‒2020), ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj,  je vključenih deset partnerjev in enaindvajset pridruženih partnerjev iz Poljske, Slovenije, Hrvaške in Slovaške. Slovenski partnerji projekta so Mestna občina Nova Gorica, Fakulteta za poslovne vede ter Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Projekt se je začel leta 2016 in bo trajal do maja 2019. Izhaja iz potrebe po spodbujanju obnov zgodovinskih stavb in pomanjkljive uporabe javno-zasebnega partnerstva pri revitalizaciji tovrstnih stavb v določenih državah Srednje Evrope. Partnerji izvajajo posvetovanja s ključnimi deležniki (občinami, podjetji, ministrstvi, društvi itd.) na lokalnem, nacionalnem in transnacionalnem nivoju. Kot je izpostavila dr. Neva Makuc, znanstvena sodelavka ZRC SAZU Raziskovalne postaje v Novi Gorici, se pripravljajo strategije, akcijski načrti, pilotne akcije, delavnice, srečanja in izobraževanja ipd.: »Izvedena je že bila podrobna analiza stanja javno-zasebnega partnerstva v Sloveniji in drugih državah. V Sloveniji je ta mehanizem kljub dobri zakonski podlagi slabo razvit. Težave nastopajo že pri samem razumevanju tega dokaj kompleksnega mehanizma, pri katerem naj bi se združile vse prednosti in znanja tako javnega kot zasebnega sektorja.

V okviru projekta nastaja več ključnih dokumentov. Kmalu bosta lokalnim skupnostim na voljo Priročnik o javno-zasebnem partnerstvu na področju revitalizacije materialne kulturne dediščine in Vodnik o javno-zasebnem partnerstvu na področju dediščinskih revitalizacijskih strategij, ki bosta občinam pomagala pristopiti k revitalizaciji zgodovinskih stavb preko javno-zasebnega partnerstva. Poleg predstavitve javno-zasebnega partnerstva, njegovih značilnosti in različnih vrst, zakonskih predpisov, podpornih institucij ter integriranega in participatornega pristopa pri revitalizaciji stavb podaja priročnik tudi več primerov uporabe tega mehanizma v srednjeevropskih državah.

Vodnik pa je namenjen lokalnim skupnostim. V njem so na pregleden način in s konkretnimi primeri predstavljeni integriran revitalizacijski plan, ki je izredno pomemben pri uspešni revitalizaciji spomenikov kulturne dediščine, in koraki pri dogovarjanju, sklepanju in implementaciji javno-zasebno partnerskega projekta.  V pripravi so še drugi dokumenti in orodja, na primer interaktivno spletno orodje za uporabo javno-zasebnega partnerstva pri revitalizacijskih projektih. Bartosz Budny, vodja projekta Restaura iz poljskega mesta Nowy Dwor Mazowiecki, je izpostavil, da se v okviru projekta izvajajo pilotne aktivnosti na štirih objektih kulturne dediščine, in sicer revitalizacija palače Verzi v Buzetu, Solnega trga v kraju Nowy Dwór Mazowiecki na Poljskem, rezidence Konventa v Bratislavi in gradu Rihemberk.

Mestna občina Nova Gorica je v letošnjem letu uspela odpreti grad Rihemberk za javnost in izvesti kar nekaj dogodkov v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, kar po besedah Nataše Kolenc, vodje projekta Restaura na MO Nova Gorica, priča o pravilni usmeritvi načrtovanja revitalizacije v okviru projekta Restaura. Aktivnosti pa v Projektni pisarni Mestne občine Nova Gorica pripravljajo tudi v prihodnje, saj je revitaliziacija gradu zahteven in obsežen projekt.  Kot je na novinarski konferenci ob zaključku srečanja povedala Andreja Trojar Lapanja, vodja Projektne pisarne mestne občine, načrtujemo nadaljevanje aktivnosti z željo vzpostavitve turističnega središča na temo kulturno-zgodovinske ter naravne dediščine. Predvideno je sodelovanje v sedmih projektih z namenom pridobitve evropskih sredstev. Poleg projekta Restaura, ki se že izvaja in za katerega je predvidenih 230.000,00 €, načrtujemo sodelovanje v naravovarstvenih projektih. Sodelovali bomo v projektu Renaturacija reke Vipave - VIPava Zavoda za ribištvo. Mestna občina Nova Gorica bo v okviru projekta pridobila strokovne vsebine s področja varovanja narave v okviru evropske mreže NATURA 2000, s katerimi bo pripravila predstavitve te mreže na gradu Rihemberk. Ob tem sodelujemo tudi pri vzpostavitvi krožne tematske poti ob Vipavi z navezavo na grad.

V pripravi je tudi sodelovanje v strateškem projektu čezmejnega območja Slovenija-Italija, Zelene infrastrukture v porečju Vipave. Tu je predvidena ureditev nadstropja vhodnega objekta gradu Rihemberk z namenom ureditve razstavnega  in informacijsko-interpretacijskega središča NATURE 2000 in same dediščine gradu. Načrtujemo tudi sodelovanje v razvojno turističnih projektih, ki temeljijo na dediščini, in sicer v projektu LAS, kjer želimo pridobiti inovativno opremo ključnih točk ogleda na gradu Rihemberk za lažje vodenje in krepitev programa in ponudbe Rihemberka. V okviru strateškega projekta čezmejnega območja Slovenija-Italija  Odličnost v turizmu na temo gradov, dvorcev in vrtov je predvidena ureditev nadstropja vhodnega stolpa in glede na višino pridobljenih sredstev tudi razvoj gostinske ponudbe in sanacija dela obzidja z namenom izboljšanja varnosti.

Načrtujemo tudi sodelovanje v aktivnostih dveh transnacionalnih projektov, katerih partner je RRA Severne Primorske, z možnostjo nadgradnje ponudbe z inovativnimi pristopi  ter priprave strategije razvoja turizma z opredelitvijo vloge gradu Rihemberk. Finančna ocena za sodelovanje v projektnih partnerstvih je okvirno od 500.000,00 € do 700.000,00 €. Točni zneski bodo znani ob uskladitvi projektov v okviru partnerstev ter dokončno potrjeni ob uspešni kandidaturi. Sicer pa na mestni občini trenutno vodimo postopek zbiranja ponudb za sanacijo strehe dela objektov na gradu Rihemberk.

Partnerji nameravajo znanje in izkušnje posredovati tudi drugim deležnikom. Podjetja, občine, morebitni investitorji in drugi lahko tako pridobijo več informacij o projektu in o mehanizmu javno-zasebnega partnerstva na posebnih svetovalnih točkah (t. i. „RESTAURA Helpdesk“), več informacij o tem na spletni strani: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/helpdesk-slovenian.html

Več o projektu Restaura na povezavi:
https://www.nova-gorica.si/projekti/2017020615044477/

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti