Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Podpisan dogovor za razvoj Goriške razvojne regije

DATUM OBJAVE 21. november 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek podpisal že sedmi dogovor za razvoj regij, tokrat z Goriško razvojno regijo. Dogovor, ki ga je poleg ministra podpisal tudi predsednik Razvojnega sveta Severne Primorske Matej Arčon, je vreden 36,5 milijonov evrov in vsebuje tri projekte, eden od teh je vzpostavitev koridorja in modernizacija povezave 4. razvojne osi. »Dobra infrastruktura je ključnega pomena za razvoj podjetništva in privabljanje investitorjev,« je ob tem poudaril minister Počivalšek.

Dogovori z regijami niso zgolj dober primer dialoga med državo in regijami, predstavljajo namreč nabor projektov, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja ljudi. Gre namreč za kolesarske steze, čistilne naprave, protipoplavne ukrepe, štipendijske sheme ipd. Dogovori za razvoj regij so mehanizem, kjer pobude za projekte prihajajo od spodaj navzgor, preko teritorialnega dialoga pa se nato oblikuje konsenz, katere projekte je vredno podpreti.

Dogovor z Goriško razvojno regijo je torej vreden 36,5 milijonov evrov, od tega bodo skoraj 32 milijonov evrov predstavljala sredstva evropske kohezijske politike in države. S temi sredstvi smo podprli izvedbo treh projektov. Za skupnostni center Nova Gorica je namenjenih 1,6 milijona evra, približno petino predstavljajo EU in državna sredstva. Predsednik Razvojnega sveta Severne Primorske Matej Arčon je ob tem poudaril, da bo skupnostni center namenjen vsem institucijam, ki delujejo na področju sociale, v centru pa bo na voljo tudi brezplačna ambulanta ter prostor za brezdomce. V okviru danes podpisanega dogovora si mladi v Goriški razvojni regiji lahko obetajo tudi štipendije, saj je za regijsko štipendijsko shemo namenjenih skoraj 3,9 milijona evrov, več kot polovico sredstva prispevata EU in država. 

Najbolj viden in ključen projekt dogovora pa je vzpostavitev koridorja in modernizacija povezave 4. razvojne osi. Ta projekt je vreden 31 milijonov evrov, kar 95 % sredstev prispeva država. »Šibka prometna povezava in nedostopnost Zgornjega Posočja in Idrijsko-Cerkljanskega območja je vse večja razvojna vrzel Goriške razvojne regije. Tako je projekt 4. razvojna os pomemben ne le za regijo, temveč tudi za državo,« je naglasil minister Počivalšek. »Želimo si seveda večje dostopnosti severno-zahodnega dela regije, ki ni pomemben le za tamkajšnje prebivalce, temveč tudi za turistične obiskovalce. Navsezadnje pa je dobra infrastruktura ključnega pomena za razvoj podjetništva in privabljanje investitorjev.«

V dogovoru z Goriško razvojno regijo Vlada dr. Mira Cerarja podaja tudi podporo dvema projektoma – GREVISIN in VISFIRM. Ta projekta bo Slovenija predlagala kot strateška projekta na programu čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Italija –Slovenija. Pri prvem gre za izgradnjo infrastrukture Soče in ozelenitev Vipave, pri drugem pa za poplavne protiukrepe Soče, je še povedal minister. Na podpis dogovora v okviru 1. povabila za razvoj regij čakata še Posavje in Savinjska regija. Slednja bo dogovor predvidoma podpisala naslednjo sredo.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti