Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami v mestnem središču 19.–22. dcember

DATUM OBJAVE 18. december 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Tradicionalni novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami se zopet vrača v mesto s široko ponudbo knjig ter z bogatim spremljevalnim programom. Knjižni sejem bo med 19. in 22. decembrom 2017 pod ogrevanimi šotori od 12. do 20. ure na mestni promenadi med Bevkovim trgom in mestno hišo.

www.mestoknjige.si

 

PROGRAM

Torek, 19. december

ob 17.00
Otroški torek: Ustvarjalna delavnica za otroke
Goriška knjižnica Franceta Bevka, oddelek za cicibane
V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka

ob 18.00
Predstavitev nove sezone dokumentarne serije Goriški sprehodi z avtorjem Blažem Kosovelom, ki odkriva zapostavljene in manj znane tematike goriškega prostora

19.00
Slavnostno odprtje knjižnega sejma
DRAGO JANČAR: predstavitev knjige »In ljubezen tudi«
Častni gost letošnjega tradicionalnega zimskega knjižnega sejma bo Drago Jančar, najbolj znani in prevajani sodobni slovenski pisatelj ter prejemnik mnogih nagrad doma in po svetu. V Novi Gorici bo predstavil svojo zadnje delo »In ljubezen tudi«, ki je izšlo letos pri založbi Beletrina. Pogovor z avtorjem bo vodil Nejc Rožman Ivančič.
 


Sreda, 20. december

ob 17.00
Ustvarjalna delavnica za odrasle z Anko Krpan Skomina

Goriška knjižnica Franceta Bevka, pri klavirju
V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka

ob 18.00
Predstavitev publikacij, izdanih ob 70-letnici Nove Gorice: »Razpotja Nove Gorice«, »Narodu Gorico novo bomo dali v dar«, »Nova Gorica v stripu« in »Nova Gorica – sožitje nasmehov«

ob 19.00
MILENA MIKLAVČIČ: predstavitev knjige »Babice, hčere, vnukinje«, nadaljevanja uspešnice »Ogenj, rit in kače niso za igrače«
Milena Miklavčič je pisateljica, pravljičarka in ljubiteljska raziskovalka preteklosti. Prvi del knjige o ženski seksualnosti na Slovenskem je bil prodan v 11.000 izvodih, v knjižnicah pa ostaja na prvem mestu po izposoji med knjigami za odrasle. Avtorica je v zadnjih treh letih imela kar 800 predavanj.



Četrtek, 21. december

ob 16.00
Vstopimo v pravljico z MARIJO ZMOSTA in skupino FulDoro

Simpatična vlogerka, »načelnica« novogoriške impro skupine in organizatorka otroških delavnic in praznovanj bo na knjižnem sejmu vodila otroško pravljično ustvarjalno delavnico, ki bo otroke popeljala v svet junakov, čarobnih dežel in čudežev. Izdelovali bomo pravljične vrečke, ki jih bomo okrasili s prazničnimi zvezdami, smrečicami in snežinkami. Napolnili jih bomo z najljubšimi junaki, zapleti, deželami in čarobnimi predmeti. Vsako vrečko bomo posuli s ščepcem domišljije in pričarali tako novo pravljico.
Pravljične vrečke bodo otroci odnesli domov, kjer bodo svoje pravljice izdelovali naprej, seveda s pomočjo domišljije.

ob 18.00
10. obletnica vstopa Slovenije v schengensko območje: Spominjanje ob Super 8 filmih
MARKO MLADOVAN: »20. obletnica priključitve Primorske«, 1967 (15’)
VILJEM DE BREA: »Kolesarjenje prijateljstva«, 1978 (15’)
Pogovor z avtorjema bo vodila NADJA VELUŠČEK.
Dogodek organizira Zavod Kinokašča v sodelovanju z Zavodom Kinoatelje

ob 19.00
JERNEJ MLEKUŽ: predstavitev knjige »Kranjsko klobasanje«
Avtor v knjigi analizira slovenstvo skozi duh nacionalne jedi. Na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici je doktoriral na temo bureka. Raziskuje teorijo in metodologijo migracijskih študij, kulturne vidike migracijskih procesov, materialno kulturo, družbeno prostorskost, medijske študije, epifenomene in rečne pretoke. Pogovor z avtorjem bo vodil Miha Kosovel.

ob 20.00
Glasbeno presenečenje za najdaljšo noč
 


PETEK, 22. december

ob 15.00
Klavirsko popoldne: ANŽE VRABEC
Priznani novogoriški pianist Anže Vrabec nas bo na črno-belih tipkah popeljal do zaključka letošnjega sejma.

ob 18.00
Pravljična ura: KRALJ METEORIT
Matej Tratnik, bolj znan kot obračalec besed Kralj Meteorit, bo oživel pravljice s področja nekdanje Sovjetske zveze, ki jih je sam prevedel.

ob 18.30
MIHA NEMEC: »Od-dvojenost«
Predstavitev kratkega eksperimentalnega filma, v katerem obe Gorici služita kot metafora za »oddaljeno bližino« dejavne osebe in njenega notranjega opazovalca teh dejanj.

ob 19.00
RENATA SALECL: predstavitev knjig »Izbira« in »Tek na mestu«
Filozofinja, sociologinja. Kot gostujoča profesorica predava po številnih uglednih univerzah po svetu. Zaposlena je na Inštitutu za kriminologijo Pravne fakultete v Ljubljani. Pozorna opazovalka sodobne družbe in njena razlagalka. Pogovor z avtorico bo vodila Vesna Humar.
Knjižni sejem poteka v soorganizaciji Društva humanistov Goriške in Mestne občine Nova Gorica.