Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje s predstavniki slovenskih organizacij z goriškega območja v Italiji

DATUM OBJAVE 12. januar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je na včerajšnjem tradicionalnem srečanju ob začetku novega leta sprejel predstavnike slovenskih organizacij z goriškega območja v Italiji. Na njem so gostje predstavili aktivnosti in odprta vprašanja, s katerimi se soočajo, novogoriški župan pa jim je predstavil glavne načrte in delo novogoriške občinske uprave ter prizadevanja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO za razvoj skupnega čezmejnega območja. Predstavniki slovenskih organizacij so izpostavili dobro sodelovanje z novogoriško mestno občino in s številnimi institucijami in društvi na Goriškem. Izrazili pa so željo, da bi se njihovega obstoja bolje zavedali tudi v prestolnici in ostalih predelih Slovenije. Občutek imajo, da so zlasti mlajše generacije v Sloveniji slabo seznanjene z obstojem slovenske manjšine v Italiji. 

Županja Občine Sovodnje Alenka Florenin je izpostavila dejstvo, da razmere glede financiranja občin, manjšine in posameznih društev že nekaj let niso najbojše, spreminjajo se tudi pogoji financiranja. Vendar, kot je poudarila, kljub temu vsa prizadevanja usmerjajo v to, da bi kar najbolje delovali in izpolnjevali program dela, ki so si ga zastavili. Županja Občine Števerjan Franka Padovan je opozorila na pomen sodelovanja s sosednjimi občinami, ki lahko privede do večje prepoznavnosti na področju turizma. 

Veliko predstavnikov je opozorilo na zaskrbljujoče demografske kazalnike, kar je precej boleče tudi za manjšino. Odseljevanje pripisujejo slabšim gospodarskim razmeram na območjih, kjer živijo. Zelo pa si želijo izvolitve slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu na bodočih volitvah. Tako je župan Občine Doberdob Fabio Vizintin pozval, naj Slovenija pomaga slovenski manjšini, da si izbori predstavnika v italijanskem parlamentu. 

Goriška občinska svetnica Marilka Koršič je povedala, da se odnos do Slovencev v goriškem občinskem svetu sicer izboljšuje, kar gre po njenem mnenju pripisati tudi aktivnostim Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, ki je bistveno spremenilo pogled na sobivanje v skupnem goriškem prostoru. Ob tem je Marino Marsič, predstavnik Slovenske kulturne gospodarske zveze pripomnil, da tarča ekstremistov v Italiji niso več Slovenci, temveč begunci. SKGZ in SSO sta izpostavili skupno pobudo Evropski uniji za boljšo zaščito manjšin. 

Igor Komel, predsednik Kulturnega doma v Gorici, je pohvalil odlično čezmejno sodelovanje med kulturnimi ustanovami ter zadovoljstvo, da je skupno informativno točko na železniški postaji v Novi Gorici ob posredovanju novogoriške mestne občine podprla tudi Občina Gorica. Novogoriški župan Matej Arčon je predstavnikom slovenske manjšine obljubil podporo pri njihovih prizadevanjih ter nadaljnje dobro sodelovanje. Posebej je izpostavil tudi vlogo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, ki je v zadnjih letih dosegel velik miselni preskok v čezmejnih odnosih.

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti