Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Načrtujemo največji gospodarski projekt na Goriškem v zadnjih desetletjih

DATUM OBJAVE 18. januar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Direktor družbe Projekt Vladimir Durcik in župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon sta danes dopoldan v Novi Gorici podpisala pismo o nameri med družbo Projekt d.d. in Mestno občino Nova Gorica o odkupu zemljišč za vzpostavitev gospodarske cone Meblo vzhod. Gre za izjemno pomembno področje na območju Nove Gorice, ki ponuja možnost razvoja podjetništva, ustvarjanja novih delovnih mest, prenosa znanj in tehnologij ter generiranja gospodarske rasti. Občina bi z nakupom zemljišč na tem območju, ki so v lasti družbe Projekt d. d., in z izvedbo potrebne infrastrukture pripomogla k razvoju gospodarskih panog oziroma gospodarskih subjektov v mestni občini in širše. Mestna občina si bo prizadevala pridobiti sredstva za vzpostavitev omenjene gospodarske cone iz naslova Dogovora za razvoj regij. Na tem območju je z občinskimi prostorskimi akti že predvidena izgradnja večnamenskih objektov za poslovne, proizvodne, obrtne, trgovske in servisne dejavnosti. Dokončno odločitev o nakupu zemljišč bo podal Mestni svet Mestne občine Nova Gorica, ki bo o tem odločal v sklopu rebalansa proračuna na februarski seji.

Kot je na današnjem podpisu pisma o nameri povedal novogoriški župan Matej Arčon, bi mestna občina na 53.000 m2 površin začela največji gospodarski projekt v zadnjih desetletjih na Goriškem. Že od nekdaj je bilo to območje predvideno za razvoj gospodarskih dejavnosti. Na osnovi dogovora s Projektom pa želi mestna občina to območje odkupiti in komunalno opremiti ter nameniti gospodarstvu. V letošnjem letu bi v primeru potrditve nakupa na mestnem svetu pripravili vso potrebno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Prihodnje leto bi sledilo iskanje potencialnih investitorjev, v letu 2020 pa bi cono predvidoma v celoti komunalno opremili in predali namenu. Odkup zemljišč v višini nekaj manj kot 2 milijona evrov bi financirali iz lastnih sredstev mestne občine, samo vzpostavitev cone v višini 3 milijone evrov pa iz evropskih sredstev v okviru Dogovora za razvoj regij. Projekt je v celoti ocenjen na 5 milijonov evrov.

Direktor družbe Projekt d.d. Vladimir Durcik je ob podpisu pisma o nameri izrazil zadovoljstvo, da bo prišlo do uresničitve gospodarske cone na tem območju. Z željo po vzpostavitvi cone so se v družbi Projekt ukvarjali že več kot desetletje in naredili že kar nekaj pomembnih korakov v tej smeri. Zdaj pa so po njegovih besedah skupaj z mestno občino našli priložnost, da se bo vzpostavitev cone financirala z evropskimi sredstvi, saj to predstavlja zajeten finančni zalogaj. Kot družba, ki že skoraj 70 let deluje na Goriškem, so zadovoljni, da bodo s tem projektom pripomogli k razvoju gospodarstva v mestni občini.

Odkup zemljišč in ureditev gospodarske cone Meblo vzhod podpirata tudi GZS Območna zbornica za severno Primorsko in Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica. Kot je poudarila direktorica GZS Območne zbornice za severno Primorsko mag. Nevenka Volk Rožič, so v zbornici zelo zadovoljni z namero občine, saj so prepričani, da bo vzpostavitev cone pomembno doprinesla k razvoju gospodarstva na tem območju in k odpiranju novih delovnih mest. Kot je dodala, že nekaj časa beležijo zanimanje investitorjev za vzpostavitev poslovnih prostorov oziroma širjenje dejavnosti v Novi Gorici, zato bo nova cona več kot dobrodošla. Temu je pritrdil tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Zoran Simčič, ki je povedal, da poleg zanimanja domačih obrtnikov beležijo tudi veliko povpraševanje investitorjev z druge strani meje. Na zbornici si z novo cono prav tako obetajo boljše pogoje za obrtnike in nova delovna mesta. Podžupan Mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon, ki si je tudi prizadeval za vzpostavitev nove gospodarske cone, pa je izrazil prepričanje, da bo nova cona na območju mesta zagotovo polno zaživela zlasti ob upoštevanju velikega zanimanja in potreb  gospodarstva. Omenil pa je tudi pogovore z nekaterimi obrtniki, ki so pred leti iz mesta odhajali drugam zaradi pomanjkanja prostora in bi se v Novo Gorico radi ponovno vrnili. Z vzpostavitvijo nove gospodarske cone bodo tako dobili priložnost, da se vanj vrnejo.

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti