Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan Matej Arčon pozdravil načrtovani nakup obratov nekdanjega MIP-a

DATUM OBJAVE 02. februar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Pivka perutninarstvo d.d. prevzema lastništvo nad nekdanjim mesnopredelovalnim objektom v Kromberku. Na današnji novinarski konferenci v upravni stavbi nekdanjega MIP-a so Marko Zaman, Stečajni upravitelj družbe Mip d.d. - v stečaju, mag. Janez Rebec, Predsednik uprave Pivka d.d. in Direktor Delamaris d.o.o., Aleksander Debevec, član uprave Pivka d.d. in Direktor Delamaris Kal d.o.o., ter župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon predstavili namen in cilje nakupa oz. prodaje.

Naložba prinaša nove možnosti razvoja tega območja, kar je na novinarski konferenci poudaril tudi novogoriški župan Matej Arčon: »Gre za sinergijo uspešnega vodenja stečajnega postopka, soglasja upnikov in interesa domače družbe, ki je pripravljena na Goriškem razvijati nove poslovne priložnosti in odpirati nova delovna mesta. Prihod družbe Pivka perutninarstvo v naše okolje ocenjujem kot velik pozitivni premik, ki bo poleg novih delovnih mest doprinesel tudi k obnovi degradiranega območja, na katerem je deloval nekdanji MIP. Verjamem, da bo to sprožilo nov razvoj na tem območju, tudi ob upoštevanju dejstva, da mestna občina v neposredni bližini načrtuje odkup zemljišč za vzpostavitev gospodarske cone Meblo vzhod, ki ponuja možnost razvoja podjetništva, ustvarjanja novih delovnih mest, prenosa znanj in tehnologij. Od mojega prvega nastopa funkcije župana pred sedmimi leti sem ves čas verjel v pozitivno rešitev te problematike, veliko sem si osebno prizadeval, da bi našli ustrezno možnost, in zelo sem vesel, da smo zdaj s pomočjo in sodelovanjem vseh vpletenih blizu končne pozitivne rešitve.«

Družba Pivka d.d., s sedežem na Kalu pri Pivki, je 20. decembra 2017 oddala ponudbo za mesnopredelovalni obrat nekdanje družbe MIP v Kromberku. Potrjena ponudba v višini 3 mio evrov je vključevala sam mesnopredelovalni obrat na 11.000 m2 zemljišča, brez upravne stavbe in okoliških parcel, kar je približno 40 % celotne površine.

Želja je, da bi na novo lokacijo preselili celoten oddelek predelave perutninskega mesa z letno proizvodnjo 3.000 ton barjenih izdelkov, med katerimi so: hrenovke, posebne salame in pečene prsi ter prsi v ovitku blagovnih znamk Pivka in Njami. Pivka d.d. je živilskopredelovalno podjetje z dolgoletno tradicijo in uveljavljenimi blagovnimi znamkami, ki tržno deluje na več kot 23 trgih in lahko uspešno nadaljuje proizvodnjo, razvoj, prodajo in dolgoročno zagotovi tudi potrebne investicije na tej lokaciji.  

»Zaradi rasti proizvodnje in velike prostorske stiske v obstoječi enoti Meso na Kalu pri Pivki nove prostore nujno potrebujemo. Zavedamo se bogate tradicije v pripravi vrhunskih izdelkov v teh prostorih, zato želimo to vrednost ohraniti in nadgraditi. Na novi lokaciji bo zdaj skupno zaposlenih predvidoma 50 delavcev. V skladu s potrebami bomo zaposlili tudi nove,« je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave Pivke d.d. mag. Janez Rebec in dodal: »Menim, da je tudi v nacionalnem interesu, da se povezujemo in ohranjamo močno domačo živilsko industrijo, ki lahko konkurira pritiskom velikih mednarodnih podjetij. Pivka perutninarstvo ima potrebno znanje, trge in infrastrukturo, da z nakupom zagotovi oživitev obstoječih prostorov. Z odličnimi izhodišči za zagon se nam odpirajo vrata za razvoj, specializacijo in naraščanje proizvodnih količin. Pomembno je, da ostajamo osredotočeni v dejavnosti in ob tem iščemo sinergije z lokalnim okoljem.«

Ocenjujejo, da bo za zagon in preselitev proizvodnje na novo lokacijo potrebna še dodatna investicija v višini 500.000–700.000 evrov, za kar naj bi potrebovali od 5 do 6 mesecev. Razlogi so predvsem v notranji zavezi družbe, da ohrani visoke standarde kakovosti, varnosti in sledljivosti živil, potrjene z mednarodnimi certifikati IFS (International food standard) ter nacionalnimi certifikati Višja in Izbrana kakovost, s čimer izstopajo v slovenskem in mednarodnem prostoru.  

Pripravljenost je, da s selitvijo pričnejo pred poletjem. V Pivki d.d. si želijo, da bi s potrebnimi investicijami začeli že v pomladanskem času. »V skupini Pivka, ki združuje Pivko d.d. in Delamaris d.o.o., smo odlično izkušnjo prenosa proizvodnje pred leti (2014) že uspešno izpeljali, zato se novega izziva ne bojimo in se nanj že aktivno pripravljamo. Obstoječi prostori na novi lokaciji so v dobrem stanju in omogočajo neizmerne razsežnosti razvoja izdelkov ter s tem večjo konkurenčnost na zahtevnem mednarodnem trgu. Aktivni smo tudi v pridobivanju novih rejnih površin in rejcev v Sloveniji, ki bodo omogočili zadostno količino zdrave surovine za naše izdelke. S sodelovanjem vseh v verigi vrednosti krepimo našo kondicijo za prihodnje obdobje. Živilskopredelovalna industrija ima sicer nižje donose, zato bo rast postopna, a prav zato premišljena in osredotočena,« je povedal član uprave Pivka d.d. in direktor družbe Delamaris Kal d.o.o. Aleksander Debevec.

 

x

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti