Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novogoriški župan Matej Arčon pozdravlja obnovo novogoriške remize, v njej pa bi si želel drugačnih vsebin 

DATUM OBJAVE 28. februar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Pred odprtjem nove pohištvene trgovine v prenovljeni remizi ob Prvomajski ulici v Novi Gorici je župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon javnosti predstavil stališče glede vsebin v tem objektu in napovedal nadaljnji razvoj tega območja. Novogoriška remiza je bila že vrsto let vroča tema javnih razprav na Goriškem tako glede njene ohranitve kot tudi vsebin te pomembne stavbne dediščine. Številni občani so si skupaj z mestno upravo želeli, da bi bile vanjo umeščene javne vsebine, ki bi obogatile prostor ob Prvomajski ulici v Novi Gorici. Kritično je bilo prav dejstvo, da je stavba remize dolga leta žalostno propadala. Župan je pojasnil, da osebno ni zadovoljen, da se v remizo umešča trgovino, vendar je ob tem poudaril, da je občinska uprava naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi bila remiza namenjena javnim vsebinam. 

Kot je spomnil župan, je imela Mestna občina Nova Gorica leta 2004 možnost, da bi kupila remizo, vendar se takratni župan z upravo za to ni odločil. Remizo je nato kupila družba Primorje, od Primorja pa jo je odkupila avstrijska družba Immorent. Leta 2006 je Mestni svet Mestne občine Nova Gorica sprejel občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki je določil podlago za urejanje prostora na tem območju. Mestni svet je nato odobril sklenitev pogodbe o opremljanju z družbama Immorent in Primorje, ki je bila podpisana leta 2008. Zaradi propada Primorja je Mestna občina Nova Gorica leta 2016  z investitorji v trgovski center Supernova ob Prvomajski ulici v Novi Gorici sklenila pogodbo o priključitvi in s tem na novo opredelila njihovo vlogo pri urejanju komunalne infrastrukture ob trgovskem središču. Investitorji bi skupaj s propadlim Primorjem, ki je južno od Supernove začelo graditi stanovanjsko sosesko Majske poljane, morali posodobiti Prvomajsko ulico, obnoviti glavni vodovod pod njo in zgraditi odvodnik v Sočo. Ob upoštevanju tega dejstva in na podlagi OPPN-ja je mestna občina sprejela program opremljanja, ki je omogočil obračun komunalnega prispevka, razliko obveznosti, ki jih je imel investitor, pa smo prejeli v denarju na podlagi pogodbe o priključitvi, in sicer sredstva v višini  2,61 milijona evrov. 1,59 milijona evrov komunalnega prispevka pa je bilo plačanega v naravi, kar vključuje prenos zgrajene infrastrukture, zemljišč, projektne dokumentacije in drugih na podlagi ustreznih dokazil priznanih stroškov, ki jih je imel graditelj v tem času in se nanašajo na pogodbo o opremljanju iz leta 2008. 

Ureditev Prvomajske ulice z vso potrebno infrastrukturo na Mestni občini Nova Gorica ocenjujemo kot obsežen in finančno zahteven projekt v okvirni višini 6 milijonov evrov. Za ta projekt bomo skušali pridobiti 2,5 milijona evrov evropskih sredstev, sama izvedba pa je predvidena v letu 2020. Dela bodo obsegala tako ureditev podzemne kot nadzemne infrastrukture. Predvidena je izgradnja odvodnika v reko Sočo ter novega krožišča, ureditev kolesarske in peš poti ter zelenic z zasaditvami novih dreves. Ob tem je župan povedal, da je kar nekaj nelagodja med občani sprožil nedavni posek ceder ob objektu remize vzdolž Prvomajske ulice. Pojasnil je, da so cedre posekali avstrijski lastniki skladno z določili OPPN-ja iz leta 2006, ki na tistem območju določa cestno infrastrukturo. Po novi ureditvi pa je predvidena nova zasaditev dreves na zelenici, ki bo široka najmanj 230 cm. Dodaten razlog za posek dreves je bila ugotovitev lastnikov, da koreninski sistemi ceder posegajo v vodovod, ki poteka na tistem območju. 

Z avstrijskimi lastniki remize se je Mestna občina Nova Gorica pogajala več kot dve leti z željo, da bi dobila remizo v najem in vanjo umestila javne vsebine s poudarkom na projektu Vozlišče kreativnih praks. Lastniki so ob začetku pogajanj jasno povedali, da remizo v nobenem primeru ne želijo prodati, zanje je bila sprejemljiva zgolj oddaja v najem. Ker mestna občina lastnih sredstev za najem ni imela, je sredstva predvidela v okviru programov Celostnih teritorialnih naložb (CTN) iz naslova degradiranih območij. Namen umeščanja projekta Vozlišča kreativnih praks v remizo je v okviru sprejema Trajnostne urbane strategije Mestne občine Nova Gorica sprejel tudi mestni svet. Vso potrebno dokumentacijo smo v mestni upravi pripravljali več kot leto dni, avstrijski lastniki pa so izrazili pripravljenost, da počakajo na odločitev mestne občine pred oddajo remize v najem trgovskemu ponudniku. Kot je spomnil župan, mestni svetniki minulo poletje načrtovanega projekta mestne občine v remizi z glasovanjem 16 za in 16 proti niso potrdili in tako mestna uprava z lastniki remize ni mogla skleniti pogodbe. S to odločitvijo na mestnem svetu je postalo jasno, da bo remiza namenjena trgovski dejavnosti, kot so napovedali lastniki.

Edino prednost današnje rešitve župan prepoznava v tem, da objekt remize ni več prepuščen propadanju, ampak je obnovljen. Spomnil je tudi na nova delovna mesta, ob tem pa poudaril, da si v mestu želimo tudi drugačnih delovnih mest, za višje izobraženo delovno silo. Zato napore usmerjamo v nakup nove gospodarske cone v Kromberku, ki jo je potrdil tudi mestni svet in kjer bodo gospodarski subjekti dobili nove priložnosti za razvoj ter posledično tudi za odpiranje novih delovnih mest. Javnim vsebinam pa bo namenjen tudi nakup nekdanje stavbe Kemometala v središču Nove Gorice, ki ga je na zadnji seji mestnega sveta že odobril mestni svet.

Fotografije: Mateja Pelikan