Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Drugega aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu

DATUM OBJAVE 30. marec 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Svetovni dan zavedanja o avtizmu je namenjen spodbujanju zavedanja o avtizmu ter ozaveščanju družbe o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic. V Mestni občini Nova Gorica se bomo tudi letos pridružili mednarodni akciji »Zasveti v modrem«, in sicer tako, da bomo od danes, petka, 30. marca, do torka, 3. aprila 2018, v modri barvi osvetlili novogoriško mestno hišo. V Sloveniji pobuda postaja že tradicionalen dogodek, pozivu se vsako leto odzove tudi čedalje več občin. Mestna občina Nova Gorica v akciji sodeluje že od leta 2014. Z modro osvetlitvijo v mestih opozarjamo na pomen zgodnjega odkrivanja avtizma in ustrezne obravnave oseb z motnjami avtističnega spektra. 
        
Avtizem je kompleksna motnja. Prizadene možgane pri predelavi informacij, ki jih dobivamo iz okolja in iz telesa. Pri vsakem posamezniku se kaže drugače. Vsi pa imajo težave s socialno komunikacijo in interakcijo ter s fleksibilnostjo mišljenja. Pogoste so tudi težave na področju senzorne občutljivosti, odvisnosti od rutin, interesov, učenja idr. Pomembna je zgodnja diagnoza, ki ji sledijo ustrezna podpora in pristopi poučevanja, da oseba čimbolj samostojno živi. 

Akcije za osveščanje javnosti o avtizmu bodo potekale ves april. V torek, 3. aprila, ob 11. uri bo v avli novogoriške mestne hiše odprtje razstave izdelkov otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom ter nastop učencev OŠ Kozara. Razstava bo na ogled do ponedeljka, 23. aprila. V soboto, 7. aprila, ob 10. uri je izpred OŠ Kozara v Novi Gorici organiziran Pohod z modrimi baloniV soboto, 14. aprila, se bosta OŠ Kozara Nova Gorica in Društva OKO predstavila na tržnici Zveze za avtizem na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, v soboto 21. aprila, ob 19. uri pa bo v Kulturnem domu Nova Gorica predstava z naslovom Fantom iz Opere v klavirski izvedbi skupine Čudoviti um DO RE MI Bled. Prireditve organizirata Osnovna šola Kozara in Društvo za pomoč osebam z motnjami avtističnega spektra OKO v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica. 

V nadaljevanju delimo povezavo na prispevek z naslovom Delo z avtističnim otrokom v vrtcu, primer dobre prakse v Vrtcu Nova Gorica:
PovzetekČlanek

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti