Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Na Goriškem forumu o izzvih Goriške regije

DATUM OBJAVE 06. april 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Včerajšnji Goriški forum, ki ga je organiziral časnik Finance, je postregel z zanimivimi pogledi tako s strani gospodarstvenikov kot s strani predstavnikov javnih institucij na razvoj in prihodnost Goriške regije. Kot so ugotavljali sodelujoči, je za uspešen gospodarski razvoj regije ključnega pomena združevanje ljudi, združevanje znanja in sposobnosti. Spodbudno okolje privablja znanje, sposobne ljudi, ki ustvarjajo zaposlitve in pritegnejo investitorje, ki vlagajo denar v perspektivna podjetja. Goriška regija ima velik  gospodarski potencial in tudi vrsto prednosti: geostrateški položaj regije in vpetost v evropske prometne tokove, razvoj čezmejnega urbanega prostora, bogastvo naravnih virov. Regija ima tudi vzpostavljeno podporno in raziskovalno okolje. Naša podjetja in raziskovalne-izobraževalne institucije vlagajo večji obseg sredstev v raziskovalno in razvojno dejavnost, in sicer je ta znatno višji od slovenskega povprečja. Ključno prednost Goriške regije predstavljajo tehnološka inovativna podjetja, učinkovita raba obnovljivih virov energije in obilo možnosti za razvoj turizma. Velika priložnost in možnost za razvoj gospodarstva se gotovo ponuja na področju trajnostne energetike in e-mobilnosti. 

V uvodnem delu foruma, ki ga je vodil direktor in glavni urednik časnika Finance Peter Frankl, so sodelovali predsednik poslovodnega odbora Hidrie dr. Iztok Seljak, vodja sektorja za kadre in splošne zadeve MAHLE Letrika d.o.o Miloš Požar in presednik uprave Intra lighting Marino Furlan. Sodelujoči so izpostavili predvsem velike tehnološke spremembe, ki smo jim priča v sodobnem svetu. Kot ključne akterje teh sprememb so navajali uvajanje samovozečih vozil, razvoj robotov in njihovo umeščanje v industrijo ter umetno inteligenco. Ob tem so delili mnenje, da se bo struktura delovnih mest v prihodnosti bistveno spremenila, velik delež bodo prevzeli roboti, obenem pa se bodo odpirala nova delovna mesta, le da na drugih področjih kot doslej. Poudarili so pomen razvoja kadrov in podpiranja znanja, ki pomeni konkurenčno prednost. 

V nadaljevanju so se predstavila uspešna domača podjetja, in sicer Vrtnarstvo Čebron, Polavi Logistika in Mag-Lev Audio. Njihove podjetniške zgodbe so dokaz, da premore Goriška veliko dobrega in domačega znanja, s katerim se lahko kosamo v globalnem svetu. Posvet se je zaključil z okroglo mizo, na kateri so prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, Matjaž Nemec, podpredsednik Državnega zbora RS, mag. Neda Rusjan Bric, vodja skupine za pripravo kandidature Nove Gorice za EPK 2025, mag. Nevenka Volk Rožič, direktorica Severno Primorske gospodarske zbornice, in mag. Tomaž Konrad, višji svetovalec za evropske in druge projekte Mestne občine Nova Gorica, razmišljali o prihodnosti Goriške regije. Kot dva pomembna projekta prihodnosti sta bila izpostavljena kandidatura Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 in vzpostavitev ter aktivnosti Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO. O kandidaturi Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 je spregovoril tudi novogoriški župan Matej Arčon, ki je poudaril, da pomeni kandidatura priložnost za večjo prepoznavnost in razvoj obeh Goric: »Naše območje moramo čezmejno povezati v širšem merilu, na območju od izvira do izliva Soče. Projekt bo uspel le, če bomo v njem povezali gospodarstvo in kulturo, kulturo in turizem. In prav tu vidim ključno priložnost za gospodarstvo. Če nam kandidatura uspe, pričakujemo v naši regiji povečan dotok domačih in tujih obiskovalcev iz naslova kulturnega turizma, kar bo nedvomno imelo pozitivne učinke na gospodarstvo. Ob tem, da so z izvedbo programa Evropske prestolnice kulture povezane številne druge storitve in potrebe. To bo priložnost ne zgolj za Novo Gorico, ki je sicer formalno kot središče nosilec kandidature, ampak za regijo v celoti in prav tu bo ključnega pomena naše povezovanje.«

 

Fotografije: David Verlič

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti