Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Podpisan Dodatek k dogovoru za razvoj regij za Goriško razvojno regijo

DATUM OBJAVE 19. junij 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčonje v vlogi predsednika Razvojnega sveta Severne Primorske (Goriške razvojne) regije z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom v Ljubljani danes dopoldanpodpisal Dodatek k dogovoru za razvoj regij za Goriško razvojno regijo. V regijo tako prihaja 32.509.990 € novih sredstev.Matej Arčon se je ob podpisu zahvalil ostalim županom v regiji, da so stopili skupaj, se povezali in skupaj z Regionalno razvojno agencijo Goriške razvojne regije in ob podpori ministrstva pridobili nova sredstva za razvoj regije. Sredstva bodo namreč porabljena za devet projektov, od teh za dva večja, ki povezujeta več različnih občin. Projekti so osredotočeni na spodbujanje podjetništva, vlaganje v vodni sektor, trajnostno mobilnost in prilagajanje podnebnim spremembam. V Mestni občini Nova Gorica bomo iz tega naslova pridobili sredstva za enega največjih razvojnih projektov zadnjih let, za izgradnjo Poslovno-ekonomske cone Nova Gorica - Kromberk (1. faza). Obenem bomo črpali sredstva za odvodnik v Sočo ter v okviru projekta protipoplavne zaščite na reki Vipavi pridobili sredstva za protipoplavno varnost. 

Osnovni dogovor za razvoj regij za Goriško razvojno regijo je bil podpisan novembra 2017 in vključuje 3 regijske projekte: Vzpostavitev koridorja in modernizacija povezave 4. razvojne osi, Regijska štipendijska shema in Skupnostni center v Novi Gorici. Dodatek k dogovoru obsega 9 projektov v skupni višini 41.950.515,00 EUR. Višina sofinanciranja znaša 32.509.990,00 EUR iz sredstev evropske kohezijske politike. Občine bodo prispevale delež sofinanciranja v višini 6.898.600,94 evrov. 

Kot je na današnjem podpisu povedal župan Matej Arčon, je vzpostavitev Poslovno-ekonomske cone Nova Gorica - Kromberk za Mestno občino Nova Gorica izjemnega razvojnega pomena. Mestna občina bo na osnovi današnjega podpisa dogovora lahko črpala sredstva za začetek največjega gospodarskega projekta v zadnjih desetletjih na Goriškem na 53.000 m2 površin. Gre za izjemno pomembno področje na območju Nove Gorice, ki ponuja možnost razvoja podjetništva, ustvarjanja novih delovnih mest, prenosa znanj in tehnologij ter generiranja gospodarske rasti. Občina bo z nakupom zemljišč na tem območju in izvedbo potrebne infrastrukture pripomogla k razvoju gospodarskih panog oziroma gospodarskih subjektov v mestni občini in širše. Na tem območju je z občinskimi prostorskimi akti že predvidena izgradnja večnamenskih objektov za poslovne, proizvodne, obrtne, trgovske in servisne dejavnosti. Prihodnje leto bo sledilo iskanje potencialnih investitorjev, v letu 2020 pa bomo cono predvidoma v celoti komunalno opremili in predali namenu. Odkup zemljišč v višini nekaj manj kot 2 milijona evrov bomo financirali iz lastnih sredstev mestne občine, samo vzpostavitev cone v višini 3 milijone evrov pa iz evropskih sredstev v okviru Dogovora za razvoj regij. Projekt je v celoti ocenjen na pet milijonov evrov. 

 

 

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti