Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Silvanov večer na Ploščadi Silvana Furlana v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 27. julij 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Z včerajšnjo slovesno razglasitvijo novega poimevanja prizorišča Poletne scene v Novi Gorici in Letnega kina Silvana Furlana v Ploščad Silvana Furlana in otvoritvijo ulične table, ki bo odslej mimoidoče opozarjala na novo ime ploščadi, se je začel prav poseben, Silvanov večer v okviru Letnega kina Silvana Furlana v Novi Gorici. Letni kino se že šesto sezono zapored odvija v Novi Gorici v organizaciji Mestne občine Nova Gorica in Kinoateljeja. Večer je potekal v spomin na Silvana Furlana, domačina in ustanovitelja Slovenske kinoteke, ter na njegov prispevek za razvoj slovenskega filmskega prostora. Posebne gostje večera so bile tri Silvanove dame, in sicer njegova hčerka Ula Furlan, njegova sestra in ustanoviteljica Ustanove Silvana Furlana, fundacije za razvoj kulture, Miranda Brataševec in njegova vdova Jedrt Jež Furlan. 

Na otvoritvi ulične table s poimenovanjem Ploščadi Silvana Furlana sta trak slovesno prerezala župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in Silvanova hčerka Ula Furlan, čustveno besedo na skupne dijaške dni v Novi Gorici pa je prispeval Silvanov prijatelj Jože Dolmark. Dogodka so se udeležili številni Silvanovi prijatelji ter ljubitelji filmske umetnosti. V uradnem delu večera, ki je sledil, je pobudo za poimenovanje ploščadi predstavila predstavnica KUD-a Krea Metka Sulič. Povedala je, da je predlog razumeti kot podporo nadaljevanju dela z mladimi, ustvarjalnosti ter dogajanju na Ploščadi Silvana Furlana, ki bo v prihodnje pridobila tudi prenovljeno podobo. Slednjo je napovedal župan Matej Arčon, ki je povedal, da je prizorišče skozi leta dokazalo, da je prepoznavno in da s finančno podporo mestne občine ponuja bogato kulturno dogajanje. V okviru programa Poletne scene izstopa Letni kino Silvana Furlana in kot je poudaril, pomaga uresničevati Silvanove ideje. Po ogledu dokumentarnega kolaža - portreta o Silvanu Furlanu z naslovom Življenje za film v režiji Slavka Hrena so na povabilo vodje programa Letnega kina Silvana Furlana Mateja Zorn na oder stopile tri Silvanove dame. Ula Furlan se je Novi Gorci zahvalila za nadaljevanje SIlvanove vizije in spregovorila o njem kot očetu, na katerega ima, kot je povedala, izjemno lepe spomine. Furlanova sestra Miranda Brataševec je leta 2011 ustanovila Ustanovo Silvana Furlana, s katero vsa leta podpira filmsko izobraževanje mladih na Goriškem v obliki krožkov, filmskih delavnic in filmskih taborov. Tako je napovedala tudi letošnji Mednarodni mladinski filmski tabor, ki se bo sredi avgusta s podporo ustanove odvijal v Novi Gorici. Dotaknila se je tudi zadnjega večera letošnjega letnega kina v sredo, 1. avgusta, ob 21. uri z Večerom domačega filma, na katerem se bodo s kratkimi filmi predstavili mladi goriški filmski ustvarjalci, kot so Neli Maraž, Urban Košir, Matej Okroglič in Fabris Šulin ter študenti Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Premierno bo predvajan tudi film, ki je nastal na filmski delavnici Mlado mesto – Naš utrip ter film clouds. mladih obetajočih filmskih ustvarjalcev iz sosednje Gorice. Na ta način se Silvanovo poslanstvo uresničuje, je dodala, saj se je tudi sam veliko posvečal filmskemu izobraževanju mladih. Silvanova vdova Jedrt Jež Furlan pa je poudarila, da Silvana ni odlikovala samo velika ljubezen do filmske umetnosti ampak tudo velika ljubezen do sočloveka. Večer je v sodelovanju s Slovensko kinoteko zaokrožil  film Atalanta ali trabakula, ki plove mimo režiserja Jeana Vigoja iz leta 1934, posnetega na 35 mm traku. Gre za film iz Silvanovega izbora desetih najboljših filmov. Napovedala ga je urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki Varja Močnik, ki je med drugim spregovorila tudi o pomenu Silvanovega dela. Večer je minil v prijetnem druženju z mislijo na Silvana Furlana in na nove filmske zgodbe na Goriškem. 

 

Fotografije: David Verlič

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti