Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V Programu Slovenija - Italija 2014–2020 odobreni trije projekti s partnerstvom ter dva s pridruženim partnerstvom mestne občine

DATUM OBJAVE 31. julij 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Odbor za spremljanje Programa Slovenija - Italija 2014–2020 je 25. julija 2018 potrdil 8 strateških projektov, ki bodo sofinancirani s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa Interreg Slovenija - Italija 2014–2020. Vsi odobreni projekti obravnavajo vsebine, ki so strateškega pomena za razvoj kakovostnega in trajnostnega čezmejnega sodelovanja, vanje pa se vključujejo številni deležniki s čezmejnega območja. Mestna občina Nova Gorica je bila na tem razpisu zelo uspešna, saj kot projektni partner sodeluje v kar 3 projektih, in sicer »WALKofPEACE – Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom«, »GREVISLIN – Zelena infrastruktura, ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah« in »VISFRIM – Upravljanje poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in ostalih čezmejnih porečjih«.

Namen projekta WALKofPEACE – Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom je dolgoročno ohranjanje dediščine prve svetovne vojne ter krepitev njene uporabe za razvoj trajnostnega kulturnega turizma. Mestna občina Nova Gorica v projektu sodeluje z investicijo vzpostavitve modernega in inovativnega centra za obiskovalce na Sabotinu in nadgradnjo turističnega produkta Sabotin – park miru. Vrednost deleža Mestne občine Nova Gorica v okviru projekta znaša 340.000 EUR.

V projektu GREVISLIN – Zelena infrastruktura, ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah bo Mestna občina Nova Gorica vzpostavila informacijsko-interpretacijsko točko (infoteko) na gradu Rihemberk, ki zaradi svoje lege v osrčju Nature 2000 predstavlja neprecenljivo povezavo kulturne in naravne dediščine. Infoteka bo vzpostavljena v prostorih grajskega vhodnega poslopja s stolpom. V urejenih prostorih bo mogoče skozi razstave s pomočjo didaktičnih pripomočkov delavnic ter podobnih dogodkov spoznavati bogastvo Nature 2000 in zaščitenih območij. Spoznavanje naravovarstvenih vsebin bo mogoče v neposredni povezavi z varovanjem in oživljanjem kulturne dediščine spomenika grad Rihemberk, ki hkrati predstavlja pomembno zatočišče visoko ogroženih in zavarovanih živalskih vrst (netopirji, veliki pupek). Poleg gradu Rihemberk se bo urejalo še javno infrastrukturo na vstopni točki Lijak z ureditvijo parkirišča in zazelenitvijo. Namen investicije je razbremeniti posebej občutljiva območja (v tem primeru območje Nature 2000) z usmerjanjem prihodov obiskovalcev na za to posebej urejena območja. Vrednost deleža Mestne občine Nova Gorica znaša 214.000 EUR.

V okviru projekta VISFRIM – Upravljanje poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in ostalih čezmejnih porečjih bo Mestna občina Nova Gorica pristopila k izgradnji že več let načrtovanega visokovodnega nasipa v Prvačini, ki bo zagotavljal poplavno varnost s poplavami ogroženega območja. Vrednost deleža Mestne občine Nova Gorica je 330.500 EUR.

Vsi projekti bodo sofinancirani v deležu 85 % s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek, 15 %, pa predstavlja lastni delež mestne občine.

V dveh projektih, ki so bili prav tako potrjeni s strani Odbora za spremljanje Programa Slovenija - Italija 2014–2020, je Mestna občina Nova Gorica udeležena kot pridruženi partner oziroma koristnik aktivnosti projektov. Gre za projekta »SECAP – Podpora energetskim in klimatskim politikam« in »CROSS IT SAFER – Čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Italijo za varnejšo regijo«.

Glavni cilj projekta SECAP – Podpora energetskim in klimatskim politikam je nuditi ustrezno podporo lokalnim operaterjem za boljše energetsko načrtovanje s poudarkom na varčevanju, obnovljivih virih, manjšanju emisij CO in omilitvenih ukrepih, ki so povezani s podnebnimi spremembami. 

Projekt CROSS IT SAFER – Čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Italijo za varnejšo regijo pa bo Javnemu zavodu za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilska enota Nova Gorica omogočil nakup opreme za zgodnje odkrivanje požarne ogroženosti (IR kamere, brezpilotna letala in druga oprema), številna usposabljanja in vzpostavitev čezmejnih protokolov za zaščito in reševanje.

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti