Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Že junija na mestni občini dogovorjeni ukrepi za zmanjševanje števila prašičev

DATUM OBJAVE 31. avgust 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Med drugim smo se na sestanku v začetku poletja dogovorili, da bo Lovska družina Gorica skupaj s sosednjimi lovskimi družinami pripravila seznam zaraščajočih površin v lasti države na lovnih območjih, kjer bi bilo treba zmanjšati oziroma odpraviti zaraščenost, kar se pripravlja. Poleg tega je bilo dogovorjeno, da bo Lovska družina Gorica pripravila seznam lovcev, ki bi lahko sodelovali v interventni skupini za odstrel divjadi na nelovnih površinah. Lovska družina Gorica je seznam že pripravila, pričakujejo pa še opredelitev pristojnosti s strani ministrstva. Prav tako mestna občina z ministrstvom usklajuje financiranje interventne skupine.

Obenem je bilo na sestanku dogovorjeno, da se prične s postopkom spremembe Odloka o mestnem gozdu Panovec, s čimer bi uskladili odlok z veljavnim zakonom o divjadi in lovstvu, ki ureja to tematiko. Bistvo predloga spremembe odloka je bilo, da se črta prepoved skupinskega lova. Na predlog Goriške.si je bil odlok z dnevnega reda julijske seje umaknjen in tako ni bila mogoča razprava na to temo na mestnem svetu. Razprava bi lahko vodila tudi do dodatnih določil odloka glede varnosti in obveščanja občanov. Če bi bil odlok sprejet, bi to pomenilo, da nelovna površina v Panovcu ne bi bila več varno zatočišče prašičem, v katerega se zatekajo tropi. Z odstrelom bi bilo posledično manj prašičev na tem območju, od koder se v temi odpravijo po hrano v bližnja naselja in na kmetijske površine.

Problematika prerazmnožitve divjadi, najhuje je z divjimi prašiči, ni nova. Poznajo jo marsikje po Sloveniji in ne samo na Goriškem. Na velike škode po divjadi opozarjajo tako kmetijski pridelovalci kot tudi vrtičkarji. Našo občinsko upravo so uporabniki gozda Panovec (kolesarji, tekači, sprehajalci,...) že večkrat obvestili o srečanjih z divjadjo, prav tako prebivalci posameznih predelov v okolici Nove Gorice. Prav zato smo tudi prevzeli koordinacijo med strokovnimi službami in različnimi institucijami, da bi našli ustrezne rešitve.

 

———————————————————————————————————————————————-

 

Dodajamo odziv Goriške.si na naše sporočilo za javnost: 

“Goriška.si je zagovarjala umik točke, ker predlog spremembe odloka (ki bi dovolil skupinski odstrel) ni bil usklajen s stroko, nebi prinesel želenega učinka in bi predstavljal nevarnost za udeležence v prometu in sprehajalce/rekreativce v gozdu Panovec. Goriška.si ni nasprotovala odstrelu divjega prašiča v Panovcu.
Vaša navedba, da bi se predlog skozi razpravo popravil je neodgovorna in zavajujoča, saj se takšne zadeve ne pripravljajo v razpravi, temveč potrebujejo ustrezen strokovni vložek. Predlog uprave je bil pomanjkljiv in neutemeljen, zato je prav da na naslednji seji sprejmemo ustreznejšo rešitev. Goriška.si je županu in posledično občinski upravi v znak konstruktivnosti ponudila vsebinski predlog.”

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti