Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona na Osrednji slovesnosti ob prazniku Mestne občine Nova Gorica s slavnostno sejo mestnega sveta

DATUM OBJAVE 10. september 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

"Spoštovani,

V življenju preveč razmišljamo o tistem, česar nimamo in premalo o tem, kar imamo. Je to zgolj zguljena fraza ali dejstvo, ki zaposluje posameznike dan za dnem?
V osmih letih mojega županovanja sem srečal veliko ljudi. Pri sogovornikih pa pogosto opažam, da dobre rešitve kar prezrejo, zdijo se jim preprosto samoumevne in ne čutijo hvaležnosti za tisto, kar je družba s trudom pridobila že v preteklosti, kot tudi ne za vse, za kar se trudimo danes. A kljub temu z vsem srcem še vedno verjamem, da je pozitiven odnos edini pravi. Ta premika gore, povezuje in odpravlja predsodke in prepreke.
Za takšen odnos si skupaj s sodelavkami in sodelavci prizadevam tudi v občinski upravi. In ponosen sem, da smo skupaj zapisali in še pišemo številne uspešne zgodbe. Temeljijo na povezovanju in sodelovanju. Naš pogled usmerjamo onkraj občinskih meja, saj so meje pogosto samo administrativno pomagalo, ki z resničnim življenjem nimajo veliko skupnega.
V zadnjem letu nam je v okviru Razvojnega sveta Goriške razvojne regije, katerega predsednik sem, na severno Primorsko uspelo pridobiti dobrih 70 milijonov evrov sredstev, ki bodo bistveno pripomogla k razvoju regije. Če bo celotna regija prodorna, infrastrukturno povezana in uspešna, bo to dobro za nas vse. Znotraj Dodatka k dogovoru za razvoj regij, ki sem ga junija podpisal z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo Mestna občina Nova Gorica pridobila 3 milijone evrov za financiranje enega največjih razvojnih projektov zadnjih desetih let v mestni občini, in sicer za izgradnjo Poslovno-ekonomske cone Nova Gorica – Kromberk.
Za gospodarstvo lokalne skupnosti lahko naredimo največ prav z ustvarjanjem ustreznih pogojev za njegov razvoj. Pogosta so bila pričakovanja do občine in zlasti do mene, kot župana, da bom zamahnil s čarobno paličico in že zagotovil sredstva, prostor in druge potrebne pogoje. Ob tem, da mestna občina izdatno financira gospodarstvo preko Sklada za razvoj malega gospodarstva z ugodnimi krediti, da na razpisih nudi nepovratna sredstva in odpira vrata s pomočjo gospodarske diplomacije.
Stran od novinarskih mikrofonov sem trdno verjel v to, da nam bo uspelo in da bomo lahko gospodarstvu ponudili konkretno pomoč. Z nakupom zemljišč v Kromberku, smo dejansko uspeli in začenjamo novo zgodbo. Gre za pomembno področje na območju Nove Gorice, ki ponuja možnost razvoja podjetništva, ustvarjanja novih delovnih mest, prenosa znanj in tehnologij ter generiranja gospodarske rasti. Z občinskimi prostorskimi akti je tu že predvidena izgradnja večnamenskih objektov za poslovne, proizvodne, obrtne, trgovske in servisne dejavnosti. V letu 2020 pa bomo cono predvidoma v celoti komunalno opremili in predali namenu. Skupaj s podžupanom Markom Tribušonom, ki si tudi zelo prizadeva za ta projekt, prejemava veliko povpraševanja podjetnikov, ki si želijo investiranja v to cono, odpiranja oziroma širitve podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest. Zavedajmo se, da je prav gospodarstvo gonilo razvoja in blaginje tako države kot občin. Podjetniki so tisti, ki si upajo, ki pogosto tvegajo in trmasto vztrajajo na svoji poti, da postavijo podjetje in nudijo kruh tudi številnim delavcem.
Tako zdaj lahko v mikrofon povem konkreten odgovor. Za ta konkreten odgovor pa je včasih potrebno tudi dolgo obdobje, da se vsi pogoji sestavijo v pravo ravnovesje in da lahko nato začnemo tako zahteven projekt.
Zgodba, ki terja svoj čas, predvsem zato, ker nastaja na ozemlju dveh držav, je tudi zgodba Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO. Ko je združenje nastajalo, nas je vanj verjela le peščica. Danes pa je že prepoznano v mednarodnem prostoru. Zakaj je proces uresničevanja njegovih projektov tako dolgotrajen in širši javnosti neviden? Zato ker ekipa slovenskih in italijanskih sodelavcev združenja orje pravno ledino in postavlja vzorčni primer za naprej. Ko bodo na teren prispeli prvi stroji , ko bo postavljena nova brv čez reko Sočo, ko bo urejena kolesarska steza ob meji in vzpostavljen enoten slovensko-italijanski center za naročanje zdravstvenih storitev, bo to pozabljeno. Nove pridobitve bodo postale prijetna danost.
EZTS GO je zgodba čezmejnega povezovanja. Zgodba povezovanja znotraj Nove Gorice pa je prenova Cankarjevega naselja. Skupaj s prebivalci tega območja bomo prenovili to sosesko, ki je nastala pred desetletji za takratne razmere in potrebe, danes pa jo je potrebno posodobiti, prenoviti tako podzemno kot nadzemno infrastrukturo in ji navdahniti živahno dogajanje v skupnih prostorih. Pri prenovi nam bodo v pomoč sredstva, ki jih bomo pridobili iz naslova celostnih teritorialnih naložb v višini 11 milijonov evrov. Poleg omenjene prenove bomo iz teh sredstev financirali tudi mestne kolesarske poti, izgradnjo 25-metrskega pokritega bazena z ureditvijo njegove širše okolice in prenovo Laščakove vile na Rafutu. Ta sredstva so razvojna sredstva Evropske unije, ki so namenjena mestom. Mi smo se potrudili, pripravili projekte, pridobili sredstva in pred nami je nov velik investicijski ciklus, ki bo trajal naslednjih pet let.
V zadnji letih se je izteklo obdobje prejšnje finančne perspektive in začelo se je obdobje nove. Zato je bil v tem času poglavitni cilj občinske uprave pridobitev sredstev za naložbe. Postopki do dejanskega začetka del pri posamezni investiciji so zelo zahtevni in dolgotrajni, pri tem smo namreč občine vezane na dinamiko ministrstev in Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Zadovoljen sem, da smo za mestno občino uspeli pridobiti 25 milijonov evrov.
Ob teh za občino in širše ključnih razvojnih projektov, smo seveda izvedli in pripravili še vrsto drugih investicij in projektov, z velikim poudarkom na podeželju, vendar ni moj namen ta, da bi vam ob prazniku našteval investicije. Rad bi vam predstavil vizijo razvoje mestne občine, ki pomeni razumevanje veliko širšega konteksta, kot so zgolj investicije in občinske meje.
Vizija je kandidatura Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. Zakaj razumem kandidaturo kot vizijo? Zato, ker pomeni izjemen preboj mesta in širše regije v gospodarskem, turističnem, infrastrukturnem, promocijskem in seveda kulturnem ter družbenem smislu. Je pot, da se najprej na ravni idej in nato na ravni konkretnih rešitev, dvignemo in omogočimo pospešen razvoj celotne regije.
Kandidaturo je skupina za njeno pripravo, ki jo vodi Neda Rusjan Bric, na mestni občini pa koordinira podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin, zasnovala na območju od izvira do izliva reke Soče, na obeh njenih bregovih, v medkulturnem povezovanju našega prostora, ki je že po zgodovinski plati izjemno zanimiv. Je priložnost, da bolje razumemo soseda in on nas. Odločitev za kandidaturo je bila ena najpomembnejših in najtežjih v vsem obdobju mojega županovanja. Kljub temu, da sem prepričan, da bomo temu velikemu izzivu vsi skupaj kos, se zavedam, da bo potrebno na tej poti premagati številne ovire, sprejemati kompromise in jasno postavljati prioritete. Evropska prestolnica kulture namreč ni zgolj priložnost, je velika zaveza. Vendar menim, da jo je bilo vredno sprejeti, ker bomo z uspešno kandidaturo največ pridobili ljudje, ki smo tu doma. Ob tem želim poudariti, da sem izjemno vesel, da so projekt Evropske prestolnice kulture soglasno podprli tudi vsi svetnice in svetniki, kar potrjuje, da znamo, ko gre za odločitve, ki presegajo prostor in čas, stopiti skupaj. Zato upam, da bo EPK povezala tudi vse naše ljudi, da se bodo čutili del te zgodbe in k njej prispevali. Ni toliko pomembno samo, da začneš, pomembna je smer, v katero greš. In tu je naša smer jasna.
Pri promociji mesta in regije nam bo v veliko pomoč tudi novoustanovljeni Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, saj je ustanovljen z željo, da oblikujemo usklajeno, kakovostno in celovito turistično ponudbo z izkoriščanjem naravnih danosti, etnoloških, kulturnih ter ostalih posebnosti območja. Turista ne zanimajo meje občin, zanima ga raznolikost prostora, v katerega pride in njegova ponudba. In prav tu želim, da s povezovanjem dosežemo več.
V torek sem si v Vili Bartolomei v Solkanu ogledal razstavo z naslovom Začasna meja. Življenje in hrepenenje v Coni A. Ko gledaš fotografije iz tistega časa, so besede skorajda odveč. Vidiš stiske in hrepenenja ljudi, njihovo negotovost in odločnost. Čutim, da so tudi v današnjem svetu ljudje zbegani in negotovi Za veliko vrednot, ki smo jih doslej dojemali kot vrednote, se zdi, da se rušijo. A naš primorski velikan, ki se je žal pred kratkim poslovil, Ciril Zlobec, nam je položil na srce, da je treba verjeti v ljubezen, in to v najširšem pomenu besede.
Dragi svetnice in svetniki, podžupana, direktorica občinske uprave, sodelavke in sodelavci, zahvaljujem se vam za delo v dobro mestne občine. Iskrena hvala in najlepše čestitke letošnjim občinskim nagrajencem. Hvala tudi vsem ostalim, ki se vsak dan trudite za razvoj in napredek.
Čestitke ob prazniku mestne občine in hvala, ker ste se odzvali mojemu povabilu.
Bistvo pogosto veliko časa ostaja očem nevidno. In nato preseneti. Prijeten večer."

Matej Arčon
ŽUPAN

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti