Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Obmejni okusi/Gusti di frontiera 2018

DATUM OBJAVE 17. september 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župana obeh Goric Matej Arčon in Rodolfo Ziberna sta skupaj z odbornico Občine Gorica Arianno Bellanna novinarski konferenci predstavila 5. vinsko-kulinarično prireditev »Gusti di frontiera - Obmejni okusi", ki bo potekala od 27. do 30. septembra 2018 v Gorici (Italija). Novinarska konferenca je potekala v luči dobrega čezmejnega sodelovanja obeh občin, v okviru katerega odmevnejše prireditve in dogodke v čezmejnem prostoru občini predstavlja skupaj. Na letošnjih Obmejnih okusih bodo med drugim predstavljene tri slovenske vodilne destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina, Brda in Kras. V priponki pošiljam sporočilo za javnost organizatorja, v njem boste našli tudi spletne naslove za dodatne informacije. 

Gorica, 17. september 2018 - Kar 343 stojnic z enogastronomsko ponudbo bo zastopalo pet svetovnih celin, razdeljenih na 19 geografskih četrti. To so številke 15. Okusov ob meji, največje enogastronomske prireditve v severovzhodni Italiji, ki bo potekala od četrtka, 27. septembra, do nedelje 30. septembra. Pet novosti bo še dodatno obogatilo in popestrilo svet okusov ter specialitet, ki jih bo mogoče okušati na cestah in na trgih v starem središču mesta. Prvič se bodo na Okusih ob meji predstavili Avstralija, Nova Zelandija, Kamerun, Maroko in Sirija. Avstralske in novozelandske dobrote, kot so krokodilje, kamelje in kengurujevo meso na žaru oziroma v obliki ražnjičev, bo mogoče okusiti v novi četrti skupaj s klasičnimi kamerunskimi jedmi. V Ulici Sallustio v Ljudskem vrtu bo glavno besedo imela ulična hrana. Maroko in Sirija, ki se bo predstavila s tipičnimi sladicami, bosta obogatila orientalsko četrt. V Salonu okusov bodo nastopili vrhunski kuharski mojstri in vodilni predstavniki s področja enogastronomije ter kulture. Občina Gorica je organizacijo salona zaupala Konzorciju Collio/Consorzio Collio. S seznama uglednih imen bo na otvoritvenem večeru prva nastopila ekscentrična kuharska mojstrica, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico, Cristina Bowerman, poseben gost pa bo opevani slaščičar, t.i. kralj čokolade, Ernst Knam. Prieditev Okusi ob meji organizira Občina Gorica v sodelovanju z Deželo FJK, Trgovinsko zbornico Julijske krajine, Fundacijo Carigo in s podporo Cassa Rurale FVG.

Na okusih ob meji letos 5 celin 
Prireditev ohranja že uveljavljeno postavitev oziroma tematsko razdelitev po geografskih območjih z 19 četrtmi, ki bodo poživljale ulice in trge središča mesta. Že tradicionalno bodo Okusi ob meji gostili Anglijo, Albanijo, Argentino, Avstrijo, Belgijo, Bosno, Brazilijo, Češko Republiko, Dansko, Egipt, Finsko, Francijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko, Indijo, Italijo, Izrael, Japonsko, Jordanijo, Kitajsko, Kubo, Madžarsko, Mehiko, Nemčijo, Nizozemsko, Peru, Poljsko, Prusijo, Romunijo, Skandinavijo, Slovaško, Slovenijo, Srbijo, Škotsko, Španijo, Tajsko, Turčijo, Ukrajino, Veliko Britanijo, Venezuelo, Vietnam, Wales in ZDA. V letošnji sezoni pa se bodo na prireditvi prvič predstavile Avstralija, Nova Zelandija, Kamerun, Maroko in Sirija. 


Salon okusov/Salotto del Gusto 
Tudi letos bo na Trgu Sv. Antona Salon okusov, ki bo v Gorico pripeljal vodilne predstavnike s področja enogastronomije in kulture. Organizator letošnjega Salona je Konzorcij Collio. Ulična hrana, kakovost, biotska raznolikost in trajnostni vidiki so teme, ki jih bodo poleg delavnic in kuharskih šovov obravnavali na letošnjem srečanju. Vsak popoldan bo v okviru Salona okusov organizirana debata ali delavnica z degustacijo, ob dopoldnevih pa bo v okviru rubrike Salon okusov Off moč prisluhniti pripovedim o kulturnem in kmetijsko-živilskem dogajanju na območju Dežele FJk. V ospredju bodo hrana, vino in druge lokalne specialitete, ki jih bodo z zgodovinskega vidika orisali predstavniki lokalnih združenj in ustanov v povezavi z dogodki, ki jih Občina Gorica pripravlja v okviru projekta Gorica 18/18. V petek, 28. septembra, bo glavno besedo imel »štrukelj v krpi« (il strucolo in straza), jed, ki je nastala pod vplivom italijanske, avstrijske, madžarske in slovenske kulture. Na prireditvi so napovedani tudi številni slavni gostje: Chef Pâtissier Ernst Knam, sodnik v oddaji Bake Off Italia, poznan tudi kot »kralj čokolade«, Giuliano Baldessari, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico ter ga poznamo tudi kot sodnika v oddaji TOP CHEF Italia in Diego Bongiovanni, znan pjemonteški kuharski mojster iz oddaje Prova del Cuoco. Botra okusov 2018 bo kuharska mojstrica in prejemnica Michelinove zvezdice Cristina Bowerman, ki bo na prireditvi predstavila svojo variacijo slavnega goriškega »štruklja v krpi«. Poleg kuharskih mojstrov so svojo prisotnost potrdili tudi novinar Espressa in radio-televizijske hiše Rai ter svetovalec Predsedstva ministrskega sveta Marco Buemi, direktor publikacije Identitŕ Golose Carlo Passera in voditeljica televizije SKY Martina Presello, ki bo nastopila v vlogi uradne voditeljice Salona okusov. Podelitev nagrad Okus ob meji je predvidena v petek zvečer. Letos nagrada nosi ime po nekdanjemu županu Občine Gorica, Ettoreju Romoliju, ki je pravzaprav zaslužen za uspeh prireditve, kakršno poznamo danes. Razglasitev nagrajencev bo potekala v sklopu prireditve. Pri oblikovanju programa so sodelovale številne lokalne ustanove, med njimi Gorizia a Tavola, ONAV FJk in Italijanska kuharska akademija, Fundacija Palače Coronini Kromberk in kuharske šole iz Furlanije Julijske krajine. 

Podjetje Trenitalia bo organiziralo posebne vlake, ki bodo Gorico povezali z Vidmom, Trstom in Pordenonom. Podjetje APT bo zagotovilo dostop do mestnega središča s posebnim avtobusom, ki bo vozil od železniške postaje in parkirišč. Gorica bo s posebnim čezmejnim vlakcem povezana tudi z Novo Gorico. 

Vse informacije so na voljo na spletni strani www3.comunegorizia.it in www.gustidifrontiera.it ter na uradni Facebook strani Gusti di Frontiera. 

 

 

 

 

 

 


Foto: Mateja Pelikan