Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mednarodna konferenca na temo Nove Gorice in njenega spomina

DATUM OBJAVE 02. november 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Vabilo

MESTO IN NJEGOV SPOMIN
8. november 2018 ob 18.00, velika dvorana novogoriške mestne hiše


Vljudno vabljeni na
odprtje mednarodne konference (Pretekle) vizije prihodnosti in materializacija spomina v javnem prostoru: NOVA GORICA – po drugi svetovi vojni zgrajeno mesto na meji v primerjalnem kontekstu, umetnostnozgodovinske razstave Naslikana zgodovina Goriške, Freske Slavka Pengova v novogoriški občinski stavbi in fotografske razstave Nemi pričevalci.

Na odprtju bodo spregovorili Oto Luthar, direktor ZRC SAZU, Barbara Murovec, predstojnica Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU, Franci Lazarini, predstojnik Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, in Helena Seražin, vodja projekta Mapiranje urbanih prostorov slovenskih mest v zgodovinskem okviru. Modernistična Nova Gorica in njeni konteksti. Mednarodno konferenco in razstavi bo odprl Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica.

Razstavo Naslikana zgodovina Goriške. Freske Slavka Pengova v novogoriški občinski stavbi bo predstavila avtorica Katarina Mohar, raziskovalka na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU.

Ob 20.00 si bo mogoče ogledati film Mesto na travniku. Videoesej o Novi Gorici, ki sta ga režirali Anja Medved in Nadja Velušček. Ob 21.00 pa Vas vabimo na pogovor z režiserkama in s fotografom Andrejem Furlanom o njegovi razstavi Nemi pričevalci.


                                                                                 * * *

Na mednarodni interdisciplinarni konferenci (Pretekle) vizije prihodnosti in materializacija spomina v javnem prostoru: Nova Gorica – po drugi svetovi vojni zgrajeno mesto na meji v primerjalnem kontekstu, ki bo potekala 9. in 10. novembra 2018 v Veliki sejni dvorani Mestne občine Nova Gorica na temo mesta in njegovega spomina, bodo nastopili raziskovalci iz osmih držav. Predstavili bodo, kako so politične prelomnice in nacionalni konflikti 19. in 20. stoletja sooblikovali evropska mesta in njihov javni prostor (npr. z urbanističnimi projekti in gradnjo javnih stavb ter s postavljanjem ali odstranjevanjem javnih spomenikov) in s tem vplivali na zgodovinski spomin, ki ima ključno vlogo pri formiranju identitete določenega prostora in njegovih prebivalcev. Bogata mednarodna udeležba vodilnih raziskovalcev s področja umetnostne in arhitekturne zgodovine, javnih spomenikov in zgodovinskega spomina obeta pestro izmenjavo mnenj in vključitev Nove Gorice v relevantne evropske študije o mestih in njihovi likovni umetnosti ter spominske študije v povezavi z umetnostno zgodovino. V petek dopoldan bosta za uvod v konferenco tuje udeležence in študente po Gorici in Novi Gorici popeljali umetnostni zgodovinarki Helena Seražin in Klavdija Figelj.


Več o mednarodni konferenci (Past) Visions of the Future and the Materialization of Memory in Public Space: Nova Gorica – A Town Built on the Border after the Second World War in Comparative Perspective z raziskovalci iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske, Slovenije, Srbije in Velike Britanije na: https://uifs.zrc-sazu.si.

                                                                                * * *
Razstava Naslikana zgodovina Goriške. Freske Slavka Pengova v novogoriški občinski stavbi je posvečena poslikavi Slavka Pengova v stavbi nekdanjega Okrajnega ljudskega odbora oziroma v sedanji Mestni občini Nova Gorica, zgrajeni med letoma 1948 in 1949 po projektu Vinka Glanza. V stavbi, ki je predstavljala moč nove socialistične oblasti v mestu na meji, je Slavko Pengov naslikal fresko z upodobitvijo zgodovine Goriške od časa reformacije do konca druge svetovne vojne. Razstava se osredotoča na analizo in interpretacijo poslikave, posebno pozornost pa posveča vsebinskim značilnostim in posebnostim, ki zgovorno pričajo o družbenopolitičnih in zgodovinskih okoliščinah, v katerih je delo nastalo. Avtorica razstave Katarina Mohar novogoriško fresko umešča v širši kontekst slovenskega povojnega slikarstva, pobliže pa predstavlja tudi njenega širši javnosti slabo poznanega avtorja Slavka Pengova.

Mednarodna konferenca in razstavi so del aplikativnega raziskovalnega projekta Mapiranje urbanih prostorov slovenskih mest v zgodovinskem okviru. Modernistična Nova Gorica in njeni konteksti (L6-8262), ki ga sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna, Mestna občina Nova Gorica in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Vabilo

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti