Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nagovor župana dr. Klemna Miklaviča na konstitutivni seji Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 21. december 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Spoštovani občanke in občani, dragi kolegi svetnice in svetniki, dragi gostje,

pred vami stojim kot občan, kot Novogoričan, ki sem se pred leti izselil iz Nove Gorice, Nova Gorica pa se nikoli ni izselila iz mene. Hvaležen sem, da ste meni, predvsem pa gibanju, ki je zraslo prav iz vas, občanke in občani, zaupali čast vodenja naše skupnosti. Zahvaljujem se tudi Mateju Arčonu za predanost in poštenost pri služenju občankam in občanom v preteklih dveh mandatih.

Volilni rezultat gibanja, ki mu pripadam, je velika podpora spremembam, drugačnemu pristopu in predvsem novim upom za našo mlado in krhko demokracijo. Naši kraji, naše mesto imajo posebno zgodovinsko vlogo. Današnja podoba Goriške je odraz mnogih, pogosto težkih in krivičnih poglavij naše preteklosti. Nova Gorica ni zrasla iz travnika v ponosno mesto samo zaradi politične odločitve po drugi svetovni vojni. Njeno nastajanje je poganjal zanos in misel o napredku, blaginji in enakosti.

Niso nam zidali le mesta, ustvarili so nam regijsko središče, stičišče ljudi, ustanov, javnih storitev in administracije, ki je povezala podeželske kraje celotne Goriške. Ne smemo torej pozabiti, da je naše mesto zraslo na podeželju. Torej nastalo je tudi z namenom, da bi služilo podeželju. Mesto in podeželje sta neločljivi sestavini ene celote.

Tisto, za kar so se naši predniki borili… danes imamo. Toda izborjeni mir, svoboda, emancipacija zatiranih in kasneje samostojnost.. sami po sebi niso bili cilj. To so nam predniki izborili zato, da lahko danes mi ustvarjamo dalje, tvorimo boljšo skupnosti, blagostanje in enake možnosti za vse. Dali so nam osnovne pogoje, in računali, da bomo to znali ceniti in v teh okoliščinah ustvariti nekaj, kar bo vredno zapisa v zgodovinskih učbenikih, ne samo slovenskih, temveč evropskih in svetovnih.

In danes stojim pred vami… spoštljivo do velikih nalog, ki nas čakajo. Rdeča vrtnica je naš simbol, a pot ki smo si jo zastavili ni posuta z vrtnicami. Pred nami so mnoge težke, ne rečem bitke, temveč napori.

Občanke in občane ob tem pozivam k razumevanju in strpnosti. Veliki, premišljeni in dolgoročno naravnani koraki lahko navidezno danes ne prinesejo nič bistvenega, lahko pa bistveno spremenijo naš jutri in ponudijo priložnost našim otrokom. Oni bodo želi tisto, kar bomo mi danes zasejali.

Postavili smo si visoke cilje, a visoki cilji ne pomenijo zgolj novih podjetij, zgradb, tunelov, trgov. Visoki cilji pomenijo tudi usklajevanje potreb, interesov in reševanje problemov vseh ljudi.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo prihajajoči mandat uspešen le, če ne bomo pozabili na siromašno starejšo gospo iz Šempasa, ki jo ogroža razpadajoča hiša, na ambiciozne podjetnike iz Solkana, ki želijo širiti svojo dejavnost, na delavce iz cele občine, ki si zaslužijo dostojne plače, na upokojence iz Cankarjeve, ki s težavo plačujejo drage komunalne storitve, na zaposlene v HITu, ki si želijo stabilen razvoj podjetja, na otroke iz Dornberka, ki želijo varno kolesarsko pot v šolo, na prebivalce banjške planote, ki potrebujejo kanalizacijski sistem, na družine v Gradišču, ki jim plaz odnaša hiše….

Toda pot ne bo samo težka. Imamo dobro osnovo in dobre pogoje. Goriško somestje in geografske danosti nam ponujajo odlične priložnosti. Imamo bogato civilno družbo, zlasti na kulturnem, športnem in tehniškem področju, ki nam bo pomagala tesneje povezati skupnost in negovati vrednote sočutja in zaupanja v svetu, polnem tekmovalnosti in individualističnega pohlepa.

Imamo še nekaj, česar graditelji Nove Gorice niso imeli: starejše občane. Ti so naše posebno bogastvo. Z njihovimi izkušnjami in modrostjo se lahko izognemo napakam in o naši prihodnosti odločamo bolj preudarno.

Spoštovani, danes je svečan dan, jutri pa se začne trdo delo. In to prav na dan sončevega preobrata. Naj ta posebnost ne bo le naključje.

Naj bo 21.december 2018 nov začetek.

Začetek nove dobe, v kateri je vsak naslednji dan svetlejši od predhodnega.

dr. Klemen Miklavič

 

Foto: Mateja Pelikan

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti