Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprto pismo župana dr. Klemna Miklaviča - Poziv k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija

DATUM OBJAVE 13. februar 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Objavljamo odprto pismo župana Mestne občine Nova Gorica dr. Klemna Miklaviča - Poziv k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki ga je včeraj poslal slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu:

 

"Spoštovani poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu, 

na vas se obračam v vlogi predstavnika prebivalcev Mestne občine Nova Gorica, ki živimo v goriškem obmejnem prostoru in v teh dneh zaradi dogajanja na slovesnosti v Bazovici 10. februarja 2019 ponovno podoživljamo krivice in napetosti, ki bi morale biti del naše kolektivne zavesti zgolj še kot opomin, da se tovrstne grozote ne smejo več ponoviti. 

Kraji ob slovensko-italijanski meji so bili v 20. stoletju zaznamovani s tragičnimi dogodki, rane pa se skozi generacije le počasi celijo. V okviru evropske integracije in ob intenzivnih prizadevanjih lokalnih skupnosti ter sosednjih držav, smo v zadnjih desetletjih naredili velike korake v smeri sožitja nekdaj sprtih narodov in trajnega premagovanja temačnih ideologij, ki so v sredi 20. stoletja vodile v sosledje krivic in sovraštva. Evropska unija je nastala prav na pogorišču vojnih grozot ter s trdno namero, da se le-te ne bi nikdar več ponovile. V današnjih časih, ko se po Evropi širita nestrpnost in sovražni govor, ko smo priča vzponu desničarskih strank, ki se oplajajo na odpiranju zgodovinskih ran, nacionalizmu in preganjanju drugače mislečih in beguncev, je vloga evropskih institucij toliko bolj ključna in nepogrešljiva, predvsem za širjenje vrednot, na katerih je nastala Evropska unija.

Nestrpne izjave na slovesnosti v Bazovici so v ljudeh ponovno vzbudile bojazen in spomine na sovraštvo in grozote. Še posebej smo ogorčeni nad ravnanjem predsednika Evropskega parlamenta, po demokratičnem merilu najvišjega predstavniškega telesa državljanov Evropske unije. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je v svojem nagovoru pokazal ravnodušje do čustev ljudi iz našega območja, nezmožnost sočutja do žrtev krivic 20. stoletja in nespoštovanje temeljnih norm in vrednot povojne evropske ureditve. Menim, da takšna oseba nikakor ni primerna za tako visoko predstavniško funkcijo, ki bi morala poosebljati prizadevanja po sožitju narodov, trajnem miru in blaginji za vse Evropejce. Zato od vas poslanke in poslanci pričakujem jasen in odločen poziv k odstopu Antonia Tajinija z mesta predsednika Evropskega parlamenta. V primeru, da tega ne bo storil, pričakujem sprožitev ustreznega postopka za zamenjavo.

Obenem izražam zadovoljstvo, da ste se ob dogodku na Bazovici kot slovenski poslanci v Evropskem parlamentu nemudoma odzvali. V imenu naših prebivalcev vas prosim za nadaljnjo pozornost pri tovrstnih temah, ki pri ljudeh zaradi zgodovinskega spomina vzbujajo posebno občutljivost."

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti