Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan dr. Klemen Miklavič odločno v nadzor oblikovanja cen storitev Vodovodov in kanlizacije Nova Gorica d.d.

DATUM OBJAVE 21. marec 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič se je po prejemu novih elaboratov o oblikovanju cen oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode odločil, da vzame družbo Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica d.d. (VIK) pod drobnogled in doseže transparentno obračunavanje cen storitev, k temu pa pozove tudi ostale župane. Prejeta elaborata namreč predvidevata povečanje končnega zneska na položnici za občane. Malenkost bi se sicer znižale postavke kanalščine, vodarine in čiščenja, ob predpostavki, da bi bila predlagana elaborata potrjena v vseh občinah, vendar pa bi se povečale postavke omrežnine. 

Župan dr. Klemen Miklavič je že v času pred volitvami napovedoval odločno ukrepanje za ustrezno oblikovanje cene storitev VIK-a. Že pred uradnim prevzemom županovanja je direktorju družbe VIK Miranu Lovriču izrazil pričakovanje, da bo v prvi polovici letošnjega leta cena na položnici padla za 20 % in se bo tako približala ceni v nekaterih drugih občinah po Sloveniji. Direktor je sicer v elaboratu, ki ga je mestna občina prejela, predlagal manjše znižanje cen pri določenih postavkah, ki sestavljajo končno ceno na položnici, vendar se cena postavk omrežnine povečuje, kar posledično pomeni, da bi se končni znesek na položnici za občane zvišal. S tem pa župan ne soglaša in je zato od družbe zahteval dodatna pojasnila, obenem pa zahteva tudi pregled posameznih stroškov po občinah. Župan vztraja tudi pri znižanju stroškov poslovanja VIK-a. 

Dr. Klemen Miklavič obenem opozarja, da z vsakim dnem postaja bolj jasno, da so stroški investicijskega vzdrževanja Centralne čistilne naprave v Vrtojbi precej višji, kot je bilo napovedano. Iz tega izhajajo tudi dvomi o smotrnosti tehnologije, ki je bila izbrana za vgradnjo v Centralno čistilno napravo. Zato se župan dr. Klemen Miklavič sprašuje, »ali je bila tako draga centralna čistilna naprava res potrebna ali pa bi morda s cenejšo tehnologijo dosegli enake rezultate?«

Subvencija cene omrežnine je z začetkom letošnjega leta prenehala. Župan ocenjuje, da je bila namerno časovno naravnana tako, da je kupovala politični mir pred jesenskimi volitvami. Poleg tega se nam v zaključnem računu mestne občine kažejo neporavnane obveznosti VIK-a iz naslova najemnine javne infrastrukture, ki se uporablja za izvajanje javne službe. Družbi VIK torej narašča dolg do mestne občine in trenutno znaša 1,7 milijona evrov. Rezultati poslovnega izida družbe za minulo leto sicer še niso znani, vendar se glede na navedena dejstva lahko domneva negativni rezultat poslovnega izida.

Občane zanima, zakaj se povečuje postavka storitve čiščenja greznic in zakaj morajo to plačevati. Gre za obvezno storitev javne službe, ki se mora izvajati vsaj enkrat na tri leta. Po prevzemu odpadne gošče iz greznic s strani VIK-a, se le-ta prečiščuje v Centralni čistilni napravi v Vrtojbi, celotna storitev pa predstavlja strošek. VIK je od zadnje uveljavljene cene 1. 7. 2017 zaračunaval čiščenje greznic na gospodinjstvo ne glede na število njegovih članov. Od 1. januarja letos pa družba zaračunava to storitev na posamezno osebo v gospodinjstvu, kar je sicer skladno tudi z državnimi predpisi. Župan bo z ustreznimi službami preveril možnost drugačnega načina obračunavanja čiščenja greznic, in sicer namesto mesečnega plačila možnost plačila ob opravljeni storitvi čiščenja greznic. 

 

 

Fotografija: Mateja Pelikan