Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mestna občina Nova Gorica bo v okviru projekta Visfrim obnovila protipoplavni nasip v Prvačini

DATUM OBJAVE 27. marec 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

V okviru mednarodnega projekta Visfrim, Upravljanje poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in na ostalih čezmejnih porečjih, bo Mestna občina Nova Gorica do leta 2021 uredila strugo Vipave na odseku med cestnim in železniškim mostom v Prvačini ter zvišala obstoječi protipoplavni nasip, ki se nahaja na desnem bregu reke Vipave. S tem bo zagotovila poplavno varnost vzhodnega dela naselja Prvačina in zmanjšala poplavno ogroženost prebivalcev v bližnjih stanovanjskih in gospodarskih objektih.

Župani občin Nova Gorica, Miren - Kostanjevica, Postojna, Šempeter-Vrtojba in Vipava, ki ležijo na poplavnih območjih, vse bolj prepoznavajo pomen povezovanja in sodelovanja. Ker ne želijo sedeti križem rok in zgolj čakati na sistemske rešitve s strani države,  so aktivno pristopili k projektu, ki jim bo pomagal do konkretnih ukrepov pri zagotavljanju protipoplavne varnosti. Namen projekta Visfrim je namreč zagotoviti učinkovito upravljanje poplavne ogroženosti na podlagi razvoja metodologij in učinkovitih tehnoloških orodij, s katerimi se bodo izvajali obstoječi načrti zmanjševanja poplavne ogroženosti ter njihove nadaljnje posodobitve. Projektni partnerji bodo izvajali ukrepe in aktivnosti na mednarodnih porečjih rek Soča in Vipava, ter na medregijskem porečju reke Lemene  v Italiji. Ta območja so zelo izpostavljena naravnim nesrečam, zlasti poplavam. Zaradi naraščajoče urbanizacije in podnebnih sprememb je takšen pojav v zaskrbljujočem porastu. Partnerji si bodo pri načrtovanju portipoplavne varnosti pomagali tudi tako, da si bodo izmenjevali razpoložljiva znanja in podatke, skupaj bodo razvijali modele za simulacijo poplav ter vrednotili ukrepe za zmanjšanje poplavne ogroženosti. 

Projekt prinaša tudi oblikovanje zelenih informacijskih orodij oziroma tehnologij, ki bodo spodbudile aktivno sodelovanje občanov pri opazovanju okolja. V monitoring se bodo tako lahko vključili tudi prebivalci, in sicer tako, da bodo s posebno aplikacijo preko mobilnega telefona poročali o dejanskem stanju na terenu. Njihove informacije bodo nato na licu mesta preverile usposobljene ekipe, ki bodo po potrebi tudi ustrezno ukrepale. 

Projekt Visfrim je eden od strateških projektov programa Interreg Italija - Slovenija in je vreden skoraj 3 miijone evrov. Poleg slovenskih občin, Ministrstva za okolje in prostor RS in Agencije Republike Slovenije za okolje, v njem sodeluje tudi Metropolitansko območje Benetk, Avtonomna dežela Furlanija-Julijska krajina in Dežela Veneto.

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti