Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pospešili bomo gospodarske odnose in menjavo: obisk italijanskega veleposlanika pri novogoriškem županu

DATUM OBJAVE 27. marec 2019
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes se je na obisku pri novogoriškem županu dr. Klemnu Miklaviču mudil veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Paolo Trichilo. Oba sogovornika sta izrazila trdno odločenost, da pospešita gospodarske odnose in izvoz. Dogovorila sta se, da bosta s tem namenom organizirala konferenco, na katero bosta povabila podjetnike, investitorje in obrtnike. Pri tem bosta tesno sodelovala in vsak v okviru svojih pristojnosti prispevala k podpori podjetjem pri nastopu na trgih, investicijah in drugih oblikah gospodarskega sodelovanja. Pri pristojnih v obeh državah bosta posredovala tudi glede dograditve železniškega križišča v Šempetru. Italijanski veleposlanik je pokazal veliko zanimanja za projekte med Gorico in Novo Gorico, s katerimi vzpostavljamo somestje. Posebej se je zanimal za oživitev vile in parka na Pristavi, obenem pa je izkazal polno podporo kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025. 

Župan dr. Klemen Miklavič in italijanski veleposlanik Paolo Trichilo sta na današnjih pogovorih na Mestni občini Nova Gorica veliko pozornost posvetila prav pospešitvi gospodarskih odnosov. Zato sta se dogovorila, da bo v jesenskem času mestna občina v sodelovanju z italijanskim veleposlaništvom organizirala konferenco z namenom pospeševanja investicij in trgovinske menjave. Nanjo bosta povabila tako Severno primorsko gospodarsko zbornico Nova Gorica kot tudi Območno obrtno-podjetniško zbornico v Novi Gorici, sorodne institucije na italijanski strani ter zainteresirane obrtnike, podjetnike in investitorje. Novogoriški župan pa bo na na konferenco povabil tudi župane severnoprimorskih občin. Po podatkih Severno primorske gospodarske zbornice Nova Gorica beležimo deficit v trgovinski menjavi, kar pomeni, da obstaja še veliki možnosti za nastop naših podjetij na italijanskem trgu. To bo tudi tema predavanja ekonomskega svetovalca Gospodarskega urada na Generalnem konzulatu RS v Milanu Zorka Pelikana, ki ga bo Mestna občina Nova Gorica organizirala kot pripravo na konferenco. 

Pomembna tema pogovora je bila tudi dograditev železniškega križišča v Šempetru, ki bi omogočilo boljšo transportno povezavo in s tem doprineslo h gospodarskemu razvoju. Veleposlanik in župan sta se dogovorila, da bosta posredovala pri pristojnih v Sloveniji in Italiji, da bi se projekt čim prej uresničil. 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti