Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Osveščanje o nevarnosti utopitve

DATUM OBJAVE 22. junij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Pred nami je začetek poletne sezone, ko številni iščejo ohladitev in oddih na bazenih, v morju, naravnih kopališčih in rekah. Ena izmed priljubljenih točk za poletno ohladitev je tudi območje Športnega parka v Solkanu ob reki Soči, ki pa ni kopališče. Urejena kopališča imajo upravljalca in reševalca iz vode, prav tako na njih hitrost toka vode ne sme presegati 0,3 m/s. Območje ob Starem jezu na Soči v Solkanu ni kopališče, ker je pretok reke Soče previsok. Raven vode pa se spreminja tudi zaradi delovanje hidroelektrarne Solkan. Prebivalci in obiskovalci se v Novi Gorici lahko ohladijo v letnem bazenu, ki je urejeno kopališče, kjer za varnost skrbi reševalec iz vode.

Mestna občina Nova Gorica si skupaj s Soškimi elektrarnami Nova Gorica in Kajak klubom Soške elektrarne prizadeva ustvariti takšne pogoje v Športnem parku Solkan, ki bi povečali varnost pred utopitvami na celotnem območju s potrebno signalizacijo in opozorili. V tem mesecu je novogoriška mestna občina skladno s Sporazumom o sodelovanju pri izvedbi ukrepov varstva pred utopitvami na lokaciji »Stari jez« na Soči pri Solkanu na osnovnih šolah v občini izvedla osveščevalno akcijo o nevarnosti kopanja v divjih rekah. Izdelali smo brošuro in kratek video, ki opozarjata na skrite pasti reke. V sodelovanju z Zavodom za varstvo pred utopitvami pa smo izvedli tudi predavanja za učence, kjer so bili podani splošni napotki, na kaj moramo biti pozorni, preden gremo v vodo, bodisi v morje, jezero, reko ali bazen. Poudarek akcije je bil tudi v razlikovanju med neuradnimi in uradnim kopališči.

Novogoriška mestna občina je sicer na območju Športnega parka Solkan izvedla več ukrepov za večjo varnost obiskovalcev. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja: »Že lani smo dodali količke in namestili jeklenico, ki označuje začetek zelo nevarnega območja. Uredili smo tudi dostop za reševalni čoln. Dodali bomo še table, ki bodo posebej opozarjale na bližino hidroelektrarne, kar je pomembno zlasti za goste iz drugih krajev, ki tega območja ne poznajo. Odločili smo se tudi za proaktivno izobraževalno dejavnost. V juniju smo v osnovnih šolah v občini predstavili nevarnosti divjih rek in možnosti za varnejše kopanje. Po koncu lanske sezone smo tudi analizirali učinek prisotnosti informatorjev ob Soči. Zelo pomembno je bilo njihovo poročanje o odzivu obiskovalcev in informacije o ustreznosti opozorilnih tabel. Informatorji bodo v sodelovanju s Soškimi elektrarnami Nova Gorica in Kajak klubom Soške elektrarne na območju Starega jeza v Solkanu prisotni tudi v letošnji poletni sezoni, saj se je izkazalo, da so obiskovalcem, zlasti tistim, ki območja ne poznajo, v pomoč. Ponovno velja poudariti, da absolutne varnosti pred utopitvami ni, zlasti ne na divjih rekah, kot je Soča. Pomembno je, da so obiskovalci in širša javnost dobro seznanjeni z dejstvom, da je Soča hudourniška alpska reka, lokacija Stari jez na Soči pa ni uradno kopališče in obiskovalci v reko vstopajo na lastno odgovornost.«

Objavljamo brošuro, ki smo jo izdelali v okviru osveščevalne akcije

Predavanje za osnovnošolce   reka Soča s Kajakaško progo

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti