Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Soproga kiparja Lenassija in nečakinja Edvarda Rusjana na ogledu replike spomenika Edvardu Rusjanu

DATUM OBJAVE 13. januar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na gradu Kromberk pri Novi Gorici se je danes odvilo prisrčno srečanje med soprogo pokojnega kiparja Janeza Lenassija, avtorja spomenika Edvardu Rusjanu v Novi Gorici, Marjano Lenassi; študentko Višje strokovne šole Sežana Tjašo Cigoj, ki  je izdelala repliko spomenika, s katero je tudi slepim in slabovidnim omogočila spoznavanje spomenika, in Grazio Rusjan, nečakinjo Edvarda Rusjana, ki živi v sosednji Gorici. Lenassijeva soproga si je na pobudo Natalije Planinc, prijateljice pokojnega kiparja, v Goriški muzej prišla ogledat delo študentke Tjaše Cigoj. Gospe sta na gradu sprejela direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič in novogoriški župan Samo Turel, pridružili pa so se jima tudi predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec, ravnateljica Višje strokovne šole Sežana Jelena Uršič in kustos pedagog v Goriškem muzeju David Kožuh. Zbrani so se strinjali, da lahko z majhnimi koraki skupaj naredijo veliko dobrega za skupnost.

Grazia Rusjan, nečakinja Edvarda Rusjana, je pohvalila inovativnost in sodobne pristope, ki jih s številnimi projekti izvajajo različni akterji na območju novogoriške mestne občine. Zelo veliko ji pomeni, da lahko zdaj tudi slepi in slabovidni spoznavajo obliko Lenassijevega spomenika Edvardu Rusjanu. Prijetno pa je bila presenečena, ko ji je novogoriški župan Samo Turel povedal, da je bila njegova babica druga sestrična Edvarda Rusjana in da sta torej v sorodu. Šopek rož, ki ga je prejela iz županovih rok in velik korak v dostopnosti umetniških del, jo bosta, kot nam je zaupala, vedno spominjala na današnji dan.

Natalija Planinc, sicer tudi predsednica Društva ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot iz Pirana, je želela svojo 90-letno prijateljico Marjano Lenassi presenetiti, in tako je skupaj z Goriškim muzejem in Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica organizirala današnji obisk. Gospa Lenassi je srečna podala roko Tjaši Cigoj, ki je v prvem letniku Višje strokovne šole Sežana izdelala repliko Lenassijevega spomenika Edvardu Rusjanu. Povedala je, da ji to izjemno veliko pomeni in da bi bil njen soprog nedvomno ponosen na Tjašo.

Novogoriški župan Samo Turel je na dogodku spomnil na pomen enakopravnega vključevanja ranljivih skupin v družbo. Povedal je, da na novogoriški mestni občini uresničujemo strategijo dostopnosti in pozdravljamo vsak tovrsten korak, ki ranljivim skupinam omogoči enakopraven dostop do informacij in storitev. Ponovno je izpostavil, da bi radi leto 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture, dočakali s čim več tovrstnimi uspešnimi projekti in zgledi. Študentki Tjaši Cigoj pa je čestital za njen uspeh in zaželel še veliko tako uspešnih stvaritev.

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec pa se je posebej zahvalil študentom, ki pripomorejo, da lahko tudi osebe s posebnimi potrebami dostopajo do razstavnih eksponatov.  

Goriški muzej je s Tjašino repliko spomenika dopolnil razstavo GO*S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih.  Akademski kipar Janez Lenassi (1927-2008) je eden izmed najpomembnejših sodobnih slovenskih kiparjev. V Sloveniji in po svetu je ustvaril vrsto javnih monumentalnih in simpozijskih skulptur ter obsežen opus malih in srednje velikih plastik. Leta 1960 so v Novi Gorici odkrili spomenik letalcu Rusjanu, ki danes krasi ploščad pred Eda centrom. V februarju v Goriški muzej prihaja še tipna maketa Nove Gorice, ki jo bodo izdelali študenti Inkluzivne pedagogike Univerze na Primorskem.

Foto: Katarina Brešan, Goriški muzej

Župan Samo Turel in Grazia Rusjan, nečakinja Edvarda RusjanaZ leve župan Samo Turel, Marjana Lenassi in Tjaša CigojZ leve kiparjev sin, Aleš Lenassi, Grazia Rusjan, Marjana Lenassi in župan Samo TurelZ leve Vladimir Peruničič, direktor Goriškega muzeja, Nadja Lenassi in Samo Turel