Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izjava Turela o goriškem sprejemu X. MAS

DATUM OBJAVE 20. januar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Objavljamo današnjo izjavo novogoriškega župana Sama Turela v zvezi z jutrišnjim sprejemom veteranov in predstavnikov odreda X. MAS na Občini Gorica:

 »Sprašujem se o primernosti dejstva, da župan Rodolfo Ziberna na sedežu Občine Gorica (I), ki je uradna institucija lokalne samouprave v italijanski republiki, sprejema veterane in predstavnike odreda X. MAS. Vsak se ima pravico pokloniti žrtvam, vendar je vzporedno obujanje nostalgije po fašizmu čisto nekaj drugega. Gre za organizacijo, ki ima za Slovence na obeh straneh meje skrajno negativen zgodovinski pečat. Uradno se pripadniki te organizacije razglašajo za domoljube, v resnici pa ideje in simbole črpajo iz italijanskega fašizma. Prepričan sem, da kot napredna in svobodna družba tega ne bi smeli dopustiti, sploh pa ne uradno sprejemati skrajnih ideoloških skupin. Z Evropsko prestolnico kulture, nazivom, ki ga bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila leta 2025, želimo našim ljudem in širši evropski javnosti posredovati sporočilo demokratičnih vrednot, ne pa poveličevanja vsakršnih ideologij zatiranja. Kam lahko poveličevanje tovrstnih ideologij privede, lahko žal spremljamo marsikje po svetu tudi v sedanjosti ne samo v zgodovini.«

 X. MAS je bila elitna enota Mussolinijeve Italijanske socialne republike, ki se je bojevala pod vodstvom nacistov, ko so okupirali velik del ozemlja in ga priključili Tretjemu rajhu z imenom Jadransko Primorje. Pripadniki X. MAS so bili zelo znani po svojem nasilju in zločinih, bili so izraziti nasprotniki partizanov. Danes se veterani in predstavniki odreda X. MAS zbirajo na obletnico poraza. Med 19. in 21. januarjem 1945 so namreč na Trnovem partizani brigade Srečka Kosovela uničili bataljon »Fulmine«.

Naslovna foto: Primorski dnevnik