Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan Turel s predstavniki nevladnega kulturnega sektorja o aktualnih vprašanjih

DATUM OBJAVE 07. februar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriški župan se je pred praznikom slovenske kulture srečal tudi s predstavniki s področja nevladnega kulturnega sektorja v novogoriški mestni občini. Nevladnike je zlasti zanimalo financiranje kulturnih projektov in programov ter morebitno povišanje sredstev v ta namen v prihodnjih letih. Večinoma si želijo aktivnega sodelovanja v projektu Evropske prestolnice kulture. Podali so tudi predlog ustanovitve županove delovne skupine na temo EPK, v katerem bi imeli dva predstavnika in bi bili tako bolje obveščeni o poteku projekta. Želijo si tudi možnosti posameznih zaposlitev strokovnega kadra s področja kulture v okviru EPK. Župan jih je povabil k sodelovanju pri oblikovanju razpisov za kulturo in pri projektu Evropske prestolnice kulture. Predvsem pa je poudaril, da se bodo v mandatu še večkrat srečali in pogovorili o aktualnih vprašanjih. Poudaril je njihovo vlogo in sodelovanje pri oblikovanju kulturnega prostora in kulturne politike.

Predstavnike nevladnega kulturnega sektorja v novogoriški mestni občini so zanimali zlasti občinski razpisi na področju kulture. Mag. Marinka Saksida, vodja Oddelka za družbene dejavnosti mestne občine, je povedala: »V novogoriški mestni občini prehajamo na večletno programsko financiranje poleg sofinanciranja kulturnih projektov. Po sprejemu proračuna bomo objavili programski razpis, kasneje pa mu bo sledil še razpis za kulturne projekte. S prehodom na programsko financiranje bomo izvajalcem omogočili lažje načrtovanje aktivnosti v daljšem časovnem obdobju.« Direktor Zavoda GO! 2025 Gorazd Božič pa jih je opozoril na Interregov Razpis sklada za male projekte. Gre za sklad v višini 8 milijonov evrov, namenjen financiranju projektov na našem čezmejnem območju. Župan Samo Turel je povedal, da je njegov cilj do leta 2026 povečevati sredstva za kulturo. Na višino predvidenih sredstev pa po njegovih besedah lahko vplivajo objektivne okoliščine, kot je npr. energetska draginja.

Sicer pa sta predstavnika Zavoda GO! 2025, direktor Gorazd Božič in programski vodja Stojan Pelko, povedala, da je izvajanje načrta projekta Evropske prestolnice kulture za leto 2023 v polnem teku. Kot je pojasnil programski vodja projekta Stojan Pelko, so se z nekaterimi nevladnimi organizacijami že srečali, s preostalimi se bodo v kratkem. Poudaril je, da so veseli odziva nevladnikov in pripravljeni na njihovo vključevanje v program. Poleg tega njihovi projekti nudijo tudi možnost posameznih zaposlitev, zato so nevladni sektor povabili na pogovore.

Predstavniki nevladnega kulturnega sektorja v občini so spregovorili o aktualnih izzivih, s katerimi se srečujejo pri njihovem delu. Miha Kosovel iz Društva humanistov Goriške je predlagal razmislek o prostorih, ki so v Novi Gorici namenjeni kulturi. Odločitev o tem, kaj želi Nova Gorica doseči na področju kulture, naj bo po njegovem mnenju vodilo tudi pri komuniciranju o kulturi. Sendi Mango iz Zavoda Brida je prosila za zmanjšanje birokratskih ovir pri organizaciji javnih dogodkov. Tadej Stolič iz Kulturnega umetniškega društva Morgan je izpostavil željo po organizaciji sestanka organizatorjev poletnih festivalov v mestni občini, da bi se lahko med seboj povezali in uskladili ter sodelovali pri organizaciji dogodkov. Opozoril je tudi na težave vseh »kulturnih nomadov«, ki nimajo lastnih prostorov za delovanje in morajo prostore najemati. Prostori v Novi Gorici, ki so namenjeni kulturi, pa so večinoma zelo zasedeni, kar jim povzroča težave pri iskanju ustreznih terminov. Podal je tudi predlog, da bi bili predstavniki nevladnikov vključeni v svete javnih zavodov.

Ines Bonutti, predsednica Društva primorskih arhitektov, je županu povedala, da se je društvo v zadnjem letu zelo intenzivno odzivalo na arhitekturne rešitve za Trg Evrope med obema Goricama. Sodelovanje so vzpostavili tudi z italijanskimi kolegi, s katerimi pripravljajo strokovno publikacijo o arhitekturnih stvaritvah obeh Goric. Publikacijo želijo nato razširiti tudi v arhitekturni vodič po obeh mestih.  Mojca Magajne, članica Društva primorskih arhitektov, je županu povedala, da mu v društvu ponujajo pomoč z namenom, da bi bil vsak poseg  mestu premišljen. Oriana Velikonja Grbac, direktorica Zavoda Kinoatelje, je opozorila na nujno prenovo Ploščadi Silvana Furlana. Ploščad za novogoriško občinsko stavbo je dobila novo ime, a njena prenova se odmika. To bi po njenih besedah lahko postal nov lep kulturni prostor v mestu. Nastja Bremec Rynia iz Zavoda MN produkcija je opozorila na pogosto težke razmere za kulturne ustvarjalce, ki izhajajo iz nerednega financiranja. Kot je povedala, je šele projekt EPK prinesel  nekoliko boljše pogoje dela. Petra Kolenc pa je spomnila na možnost uporabe prostorov knjigotrškega središča, ki bo še letos nastalo na Delpinovi ulici v Novi Gorici. Edvin Pozderović iz Zavoda Masovna je izpostavil nujno prenovo kulturnega centra Mostovna.

Foto: Ana Rojc