Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Podžupan Anton Harej na srečanju z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

DATUM OBJAVE 01. marec 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Podžupan novogoriške mestne občine Anton Harej se je minuli teden skupaj z direktorico Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica mag. Jano Čuk in Vodjo oddelka za kmetijsko svetovanje Vasjo Juretičem srečal z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko.

Podžupan je predstavil prizadevanja, da bi vinarji ostali upravičeni do povračila škode po lanskoletni suši. Zavzel se je za dodatek za območja z omejenimi dejavniki (OMD - območja, kjer so težji pogoji za kmetovanje), opozoril na nujnost rednega vzdrževanja jarkov na kmetijskih zemljiščih ter opozoril na večanje škode zaradi divjadi, predvsem divjih prašičev v dolini ter jelenjadi na Trnovsko – Banjški planoti. Beseda je tekla tudi o trošarinah in stanju kmetijstva v Vipavski dolini.

Ministrica Irena Šinko je skupaj s pristojnimi službami pojasnila, da škodo po lanskoletni suši popisujejo na Upravi za zaščito in reševanje RS in da so v vinskem sektorju zasledili razhajanja med popisom predvidene škode v avgustu in dejansko prijavo pridelka v registru. Kot je povedala, v primeru, da bo škoda manjša od 30%, vinski sektor ne bo upravičen do povračila. Glede jelenjadi so na ministrstvu predlagali, naj podamo pripombe na dvoletne upravljavske načrte in naj predlagamo povečanje odvzema, lahko pa tudi lovske družine podajo vlogo za povečan odvzem, če so že izpolnile plan. Glede OMD prispevka na ministrstvu pojasnjujejo, da je presoja, tudi za naše območje, glede vrednosti točke še v teku.