Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V Tokiju uspešni pogovori o sodelovanju japonskih umetnikov v okviru EPK 2025

DATUM OBJAVE 03. april 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel se je minuli teden mudil v Tokiju na Japonskem. Skupaj z vodjo Kabineta župana mag. Mijo Lorbek, ki je na mestni občini zadolžena za področje Evropske prestolnice kulture, in vodjo mednarodnih dejavnosti v Javnem zavodu GO! 2025 Anko Madon, se je udeležil 31. srečanja generalne skupščine EU-Japan Festival. Intenzivni štiridnevni program  je poleg predstavitve koncepta in programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025 japonski kulturni in finančni sferi vključeval tudi imenovanje novega generalnega sekretarja, ki je hkrati tudi predsednik nadzornega odbora ene največjih bank na Japonskem »Mizuho Financial Group«.

Slovensko delegacijo je skupaj s preostalimi delegacijami evropskih prestolnic kulture na srečanju gostil organizacijski komite, ki je sestavljen iz predsednikov družb in direktorjev mednarodnih podjetij, kot so MUFG Bank, Ltd., Mizuho Financial Group, Inc., Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co., Ltd., Sumitomo Mitsui Financial Group, Inc., Mitsubishi, Mitsui Fudosan Co.,Ltd. Zasebna fundacija EU Japan Festival bo preko lastnih razpisov financirala zlasti mednarodna sodelovanja japonskih umetnikov na projektih prihajajoče Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Pri izmenjavi izbranih umetnikov in izbranih umetniških projektov bodo podprli tako stroške prevoza kot delne stroške produkcije in organizacijske stroške. Okoli 50 japonskih umetnikov z različnih področij, zlasti pa uprizoritvenih in multimedijskih umetnosti, je tako na dogodku že izrazilo željo po delovanju v Novi Gorici in Gorici v okviru uradnega programa Evropske prestolnice kulture ter predstavilo svoje projekte in obseg ustvarjanja.

Župan Samo Turel je ob vrnitvi  povedal: »Obisk na Japonskem ocenjujem kot zelo koristen, saj smo poželi smo veliko zanimanja z našo Evropsko prestolnico kulture in čezmejnostjo, hkrati pa smo uspeli že vzpostavljene dobre stike s tem skladom še okrepiti. Njihov generalni sekretar Shuji Kogi konec aprila ponovno prihaja v Novo Gorico. Z velikim številom japonskih umetnikov smo navezali stike na področju gledališča, glasbe, plesa, »anim«. Uspeli smo zagotoviti in poglobiti kontakte z namenom, da bi uspeli te japonske umetnike, ki jih financira prej omenjeni sklad, pritegniti k sodelovanju v projektu Evropske prestolnice kulture. Tu se nadejamo financiranja s strani sklada, ki poskrbi za kritje stroškov programa kot tudi za kritje stroškov potovanja teh japonskih umetnikov. Direktor tega sklada za leto 2023 je direktor japonske banke Mizuho. To je pomembna finančna institucija na Japonskem, saj upravlja z več milijardami evrov kapitala. Eden izmed njihovih ciljev je tudi promocija japonske kulture oziroma spodbujanje sodelovanja japonskih umetnikov v tujini. Evropa je s projekti, kot so evropske prestolnice kulture, ki jih na Japonskem zelo cenijo, zanje ena izmed ciljnih destinacij.»

V pestrem štiridnevnem programu je slovenska delegacija poleg predstavitve Evropske prestolnice kulture GO! 2025 vzpostavila tudi tesnejše sodelovanje s slovensko ambasado na Japonskem, ki je tudi izrazila pripravljenost za pomoč pri izmenjavi in podpori projektov ter umetnikov.

Predstavitev GO! 2025 (EPK v Novi Gorici in Gorici) na srečanju – predstavljata (z leve) mag. Mija Lorbek in Anka MadonPredstavitev GO! 2025 (EPK v Novi Gorici in Gorici) na srečanju – predstavljata (z leve) mag. Mija Lorbek in Anka Madon(Z desne) Novogoriški župan Sam Turel s še dvema udeležencema srečanja pred veliko stavbo(Z leve) n+Novogoriški župan Samo Turel z direktorjem japonske banke Mizuho(Z leve) Vodja Kabineta župana Mija Lorbek z direktorjem japonske banke Mizuho ter novogoriškim županom Samom Turelom v ozadju s skupino drugih udeležencev hodijo po mestnem pločniku ter