Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izbrana so vina županov občin Mestne občine Nova Gorica, Ajdovščina in Renče-Vogrsko

DATUM OBJAVE 05. april 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Ponedeljkov slovesni dogodek v Kulturnem domu v Bukovici ob podelitvi naslovov županovih vin Občine Renče-Vogrsko, Občine Ajdovščina in Mestne občine Nova Gorica je svojevrsten poklon odličnosti vipavskih vin. Prireditev je zaokrožila celodnevni program poslovno turističnega dogodka Turistična pomlad in tako prispevala k predstavitvi destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina kot izjemno privlačne vinske dežele. Vse tri občine, ustanoviteljice Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, se uspešno povezujejo tudi v drugih projektih, usmerjenih v razvoj podeželja in turistične infrastrukture. Župani so letos že tretjič skupaj razglasili županova vina, Mestna občina Nova Gorica pa tudi Županovo oljčno olje, s katerimi bodo doma in po svetu predstavljali Vipavsko dolino in posamezno občino.

Županov izbor v Mestni občini Nova Gorica je potekal pod okriljem Zavoda Konzorcij vinarjev Vipavske doline. Sodelovalo je 14 vinarjev, ki so prispevali skupaj 44 vzorcev vin, od tega 6 penin, 26 belih in 12 rdečih vin. Mestna občina Nova Gorica naziv za vina podeljuje v petih kategorijah. Letošnja županova penina prihaja s posestva Vina Colja iz Branika, županovo belo vino je postalo Chardonnay Kmetije Kraljič z Dornberka, županovo rdeče pa Cabernet Sauvignon Vina Zgonik iz Branika. Županov rdeči izbor pripada Posestvu Berce z vinom Valentinus, županov izbor avtohtone sorte pa Kmetiji Barkola za rebulo. V Mestni občini Nova Gorica smo letos razglasili tudi županovo oljčno olje, ki je postalo ekstra deviško oljčno olje Kmetije Kante iz Šempasa.

Vina Občine Ajdovščina in Občine Renče-Vogrsko je ocenjevala strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki ji je predsedovala Tamara Rusjan. V Občini Renče-Vogrsko so letos sodelovali trije vinarji s šestimi vzorci vin. Občina je podelila tri vrste listin odličnosti: zlato, srebrno in bronasto odličje, in sicer bronasto odličje za sauvignon 2021 in srebrno odličje za chardonnay 2020 Vina Mozetič, srebrno odličje za malvazija 2019 in merlot 2017 Vina Guštin ter zlato odličje za malvazija 2020 Vina Fornazarič. Županovo vino Občine Renče-Vogrsko pa je postalo rdeče vino Rubino 2019 Vina Fornazarič.

Na izboru za županovo vino Občine Ajdovščina je letos sodelovalo 21 vinarjev, ki so skupaj prispevali kar 73 vzorcev vin. Najvišje ocenjena vina v posameznih kategorijah so prejela listine odličnosti, in sicer za vino pinela 2022 Vina Štrancar, Planina, za vini pinela 2021 in rebula 2022 Vina Čehovin, Gaberje, za vini zelen 2022 in malvazija 2022 Bojan Furlan, Zavino, za vina zvrst Planta bela 2020, zvrst Planta rdeča 2020, merlot cru 2019 in penina pinela 2019 Posestvo Štokelj, Planina, za vino sauvignon 2022 Tomaž Božič, Planina, za vino merlot 2020 Posestvo Ferjančič, Planina, za vino merlot 2017 Stojan Ušaj, Črniče, in za vino cabernet sauvignon 2020 Miha Cigoj, Črniče. Naziv županovo vino Občine Ajdovščina je osvojil merlot 2017, Vina Ušaj iz Črnič.

Župan MO Nova Gorica Samo Turel z nagrajenciŽupan MO Nova Gorica Samo Turel za govorniškim odromDirektorica Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erika Lojk za govorniškim odromŽupan MONG z nagrajenkoŽupan MONG z nagrajencemŽupan MONG z nagrajencemŽupan MONG z nagrajencemŽupan MONG z nagrajencemŽupan MONG z nagrajencemZmagovalna vina in oljčno olje MO Nova Gorica