Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izjemen zaključek tekmovanja POPRI

DATUM OBJAVE 05. april 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na finalu nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park, se je v Novi Gorici v torek, 4. aprila 2023, pomerilo 36 ekip oziroma 113 od skupno rekordnih 474 tekmovalcev. Podjetniška komisija je odločala, kdo je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi predstavil. Ekipe so se potegovale za zmago v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 leta, kar prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih in strokovnih ekskurzijah v tujini. Letos so tekmovanje izvedli že dvajsetič in ob tej priložnosti pripravili bogat program.

Finale poleg tekmovalnega dela ponuja tudi raznovrstne podjetniške vsebine in izkušnje. V popoldanskem delu so tekmovalci in njihovi mentorji sodelovali na okrogli mizi z naslovom: Od tekmovanja POPRI do uspešnega podjetja. Kako naj (mlad) podjetnik zaščiti svoje znanje, inovativne rešitve in ime. Svoje izkušnje so delili Andrej Pelko in Valentina Bojanec (startup HEIJUS; leta 2019 drugo uvrščena na POPRI, danes podjetnika, sodelujoča v Štartaj Slovenija), Tjaša Jazbec, soustanoviteljica startupa Scherz Chilli, inkubiranega v Primorskem tehnološkem parku in mentorica POPRI, Boštjan Jerončič, direktor Incom Leone in mag. Karin Žvokelj, direktorica Urada za intelektualno lastnino – soorganizatorja POPRI, ki je tudi omogočil okroglo mizo.

Finalisti so dobili tudi prvo izkušnjo podjetniškega mreženja. Dogodek je finančno podprl Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, letos prvič soorganizator dogodka. Minister Matej Arčon je ob tej priložnosti povedal. “Vesel in ponosen sem, da zgodbo POPRI spremljam in podpiram od njenih začetkov, letos prvič v vlogi ministra slovenske vlade. Prav taki dogodki kot je ta ponujajo tudi priložnost povezovanja, sklepanja prijateljstev, nacionalno in mednarodno,« in pozval vse, da se še naprej povezujemo ter s ponosom ohranjamo slovenstvo v srcih.

Mladim so družbo delali podjetniki, člani komisije, predstavniki podpornega okolja iz Slovenije in zamejstva – z izvirnim vodenjem stand up komika Gašperja Berganta. Druženje se je zaključilo s torto ob 20-letnici tekmovanja POPRI.  Ob tej priložnosti je Primorski tehnološki park pripravil tudi fotografsko razstavo o dvajsetih letih tekmovanja, ki je na ogled pod arkadami Mestne občine Nova Gorica.

Gala prireditev s podelitvijo nagrad zmagovalcem je potekala v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Zbrane so nagovorili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež in župan mestne občine Nova Gorica Samo Turel, ki so tudi podelili nagrade. Občinstvo je bilo navdušeno nad pozdravi iz sveta znanih osebnosti, ki jih je posebej za tekmovalce POPRI pripravil Tilen Artač.

Novogoriški župan Samo Turel je na podelitvi povedal: »Ker v novogoriški mestni občini skupaj s Primorskih tehnološkim parkom verjamemo v podjetne, inovativne in kreativne posameznike, mestna občina s finančno podporo, Primorski tehnološki park pa z uspešnim razvijanjem in uresničevanjem projektov in programov mladim nudimo kreativno okolje, v katerem se lahko učijo, prejmejo ustrezno strokovno podporo in uresničujejo svoje ideje. Na novogoriški mestni občini podpiramo željo Primorskega tehnološkega parka, da bi Nova Gorica postala prestolnica podjetnosti mladih. Že pridobljena Evropska prestolnica kulture, na katero se intenzivno pripravljamo, ponuja izjemno veliko izzivov in priložnosti na področju kulture. Vendar naša čezmejna regija z obstoječimi naprednimi in uspešnimi programi Primorskega tehnološkega parka ter uspešnimi podjetji ponuja idealno okolje tudi za prestolnico podjetnosti. Osredotočena bi bila na to, da podjetne in ambiciozne mlade pripeljemo nazaj domov ter v naše okolje pritegnemo talente iz vse Evrope. Sodobni čas prinaša veliko izzivov na področju zelenih rešitev, prehrane, zdravja, digitalnih tehnologij, preživljanja prostega časa. Kreativnost mladih in njihove rešitve kot odgovor na te izzive so blagodejni. Pomenijo vero v prihodnost, v zavedanje, da je mogoče premagati ovire.«

Več informacij: https://popri.si/popri-2023-ze-dvajset-let-razvijajo-nove-generacije-podjetnikov/

Foto: Manca Juvan in Jasmina Putnik

Dijaki z darilnimi vrečkamiŽupan občine Miren-Kostanjevica, minister Matej Arčon, župan MONG, direktorica Tehnološkega parka ter župan Občine Šempeter-Vrtojba stojijo pred SNGUdeleženci prireditveTekmovalke  tekmovanja POPRIObčinstvo na prireditvi POPRIŽupan MONG čestita in podeljuje nagrade nagrajencem na odru SNGŽupan MONG čestita in podeljuje nagrade nagrajencem na odru SNGŽupan MONG čestita in podeljuje nagrade nagrajencem na odru SNGŽupan MONG čestita in podeljuje nagrade nagrajencem na odru SNGZaključek prireditve, udeleženci stojijo na odru SNG