Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprta čezmejna pot na Kapelo

DATUM OBJAVE 20. april 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Samostan Kostanjevica z grobnico Burbonov, dragoceno samostansko knjižnico in čudovitim vrtom vrtnic burbonk, je priljubljena točka Novogoričanov in Goričanov, pa tudi številnih domačih in tujih obiskovalcev, ki z vrha kostanjeviškega griča občudujejo izjemno lep pogled na obe Gorici. Z obnovo čezmejne poti na Kapelo sta obe Gorici obudili nekdanjo pot, po kateri so na Kapelo prihajali tudi z vozovi. Čezmejno sprehajališče nudi lep sprehod v naravi, na poti se lahko sprehajalci odpočijejo na klopcah, ob njej pa obe občini že snujeta projekt, ki ga bosta župana obeh Goric predstavila v kratkem na novinarski konferenci o Festivalu vrtnic. Njeni prvi uradni sprehajalci so bili udeleženci Pohoda prijateljstva, ki je v nedeljo, 16. aprila, povezal mesti. Trak sta prerezala župana obeh Goric Samo Turel in Rodolfo Ziberna, pot pa je blagoslovil pater Marjan Čuden, provincialni minister.

Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica sta v letošnjem Jubilejnem letu 2023, ko praznujemo 400-letnico postavitve prve cerkvice na Kostanjevici, uspešno zaključili skupen projekt revitalizacije čezmejne pešpoti, ki vodi s parkirišča na Kostanjevici do ulice Via della Cappela (Pot na Kapelo) v sosednji Gorici. Obnovljena pot, ob kateri je postavljena vsa potrebna urbana oprema, bo zagotovo ključno pripomogla k prepoznavnosti in obisku Frančiškanskega samostana Kostanjevica ter bo še dodatno povezala obe mesti. V projekt so se uspešno vključili tudi Lions klubi severne Primorske v sodelovanju z »Alpine Lions Cooperation«, ki so zagotovili sredstva za konservatorsko-restavratorska dela na kapelicah ob pešpoti in na parkirišču pred cerkvijo. Restavratorska dela je izvedel Restavratorski center Slovenije. Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica pa je skrbno nadzoroval izvedbo celotne gradnje čezmejne pešpoti.

Novogoriška mestna občina je zgradila 140 metrov dolg odsek od parkirišča pred cerkvijo do meje z Italijo, sosednja goriška občina pa 40 metrov dolg odsek od meje do prvega stanovanjskega objekta. Širina pešpoti znaša 3 metre, ki se v zgornjem  zadnjem delu razširi na 5 metrov. Pot ima posebno vrhnjo plast, ki daje poti naraven videz. Končna vrednost celotne investicije, ki jo je financirala novogoriška mestna občina, znaša 145.000 evrov.

Zbrane je na odprtju poti poleg županov nagovoril tudi Radovan Pušnar, guverner Zveze Lions klubov Slovenije. Za glasbo pa je poskrbel Goriški pihalni orkester. Odprtju čezmejne poti je na povabilo Frančiškanskega samostana Kostanjevica sledilo osrednje praznovanje v okviru Jubilejnega leta 2023 s slovesno orkestralno mašo v župnijski cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji.

Udeleženci odprtja poti na Kapelo stojijo na njej ter spremljajo uradni del odprtjaUdeleženci spremljajo odprtje skupaj z novogoriškim in goriškim županomUdeleženci odprtja hodijo po poti proti KapeliSamostan Kostanjevica