Leto ustvarjalnosti mladih 2018

 

Na Mestni občini Nova Gorica vsako leto posvetimo določeni osebnosti, ki je vidno zaznamovala naš prostor, ali posameznemu področju življenja in ustvarjanja, s katerim želimo spodbuditi aktivnosti, razmišljanje in sodelovanje širše javnosti. Minula leta smo tako posvetili plesni, filmski in lutkovni umetnosti, pa tudi Maksu Fabianiju, Silvanu Furlanu, bratoma Rusjan, Vinku Vodopivcu in Silvestru Komelu. Lansko leto je minilo v znamenju praznovanja 70. obletnice začetka gradnje Nove Gorice. S programom, ki smo ga oblikovali skupaj s številnimi posamezniki, društvi, klubi in institucijami, smo se poklonili graditeljem mesta in vsem, ki so pripomogli, da se je Nova Gorica razvila v sodobno regijsko središče. V njej so se rodile številne generacije mladih, ki bodo življenje mesta ustvarjale v prihodnje.

In prav zato, ker bodo mladi ustvarjali prihodnost, smo se odločili, da jih spodbudimo in leto 2018 posvetimo ustvarjalnosti mladih, in to na najrazličnejših področjih, od znanosti, izobraževanja, podjetništva, umetnosti, športa do drugih področij, na katerih so mladi dejavni in želijo prispevati k razvoju družbe, v kateri živijo. V Mestni občini Nova Gorica in na širšem Goriškem živijo številni mladi ljudje, ki so že dosegli izjemne rezultate. Zato jim v letošnjem letu dajemo priložnost, da svoje znanje in ustvarjalnost pokažejo širši javnosti, obenem pa želimo spodbuditi tudi ostale mlade, da bi se slišal njihov glas.

Vabljeni, zlasti mladi, da ste del te zgodbe tudi vi. Imate izvirno zamisel, posebno znanje, svež produkt, iskreno pripravljenost za sodelovanje? Pišite nam (mestna.obcina@nova-gorica.si) in skupaj se bomo potrudili, da se bo slišal vaš glas.

 

AKTUALNO

Noč knjige 2018

Na svetovni dan knjige bo tudi v Novi Gorici prireditev Noč knjige, na kateri se bomo z branjem in pogovorom poklonili mlajšim literarnim ustvarjalcem ter 100-letnici smri Ivana Cankarja in Stanislava Škrabca. Sledilo bo javno branje poljubnih literarnih del. Noč knjige 2018 bo v ponedeljek, 23. aprila 2018, ob 19. uri na Mostovni.

Srednji vek na Goriškem gradu: voden ogled za otroke in mladostnike

V čast prve pisne omembe Solkana in Gorice leta 1001 si bodo mladi vitezi in dvorne dame v soboto 21. in nedeljo 22. aprila 2018 lahko ogledali grad z grofom in grofico, dvorjani in mojstri srednjeveških obrti ter viteški turnir, bruhanje ognja, se prepustili srednjeveški glasbi in plesu ter doživeli še marsikaj zanimivega.

Znanje, energija in vizija mladih - literarni in fotografski natečaj

V Letu ustvarjalnosti mladih Mladinski center Nova Gorica organizira literarni in fotografski natečaj z naslovom Znanje, energija in vizija mladih. Ustvari nekaj lepega in deli svoje znanje, energijo in vizijo!

Vabilo k soustvarjanju programov in oživljanju gradu Rihemberk v sklopu Leta ustvarjalnosti mladih

Ker je Mestna občina Nova Gorica v preteklem letu uspešno oživila grad Rihemberk in želimo to izjemno kulturno dediščino razvijati tudi v tem in prihodnjih letih, vabimo mlade kreativne prebivalce občine k soustvarjanju programov in oživljanju gradu Rihemberk.