Gimnazijci novogoriške dramsko-gledališke smeri s premiero dramatizacije maturitetnega romana Ubežni delci

 

Leto ustvarjalnosti mladih bodo sooblikovali tudi dijaki dramsko-gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica. Četrtošolci pripravljajo dramatizacijo maturitetnega romana Ubežni delci kanadske pisateljice Anne Michaeles, ki jo bodo premierno uprizorili na odru gimnazijske gledališke dvorane 15. februarja 2018 ob 17. uri, ponovitev pa bo 16. februarja 2018 ob 17. uri. Predstava bo vključevala tudi filmske vložke, ki so jih pripravili dijaki v sklopu filmske delavnice.

V osrčje poetične zgodbe je postavljen Jakob Beer, ki je kot sedemletni Jud iz skrivališča v domači izbi priča poboju svojih staršev in ugrabitvi sestre. V zgodovinskem najdišču Biskupin na Poljskem, kamor pobegne in se skriva, ga najde grški geolog in raziskovalec Athos Roussos, ki dela v Biskupinu s skupino arheologov. Jakoba pod svojim plaščem pretihotapi prav do grškega otoka Zakintos, kjer se nekako prebijeta do konca vojne, potem pa odpotujeta v kanadski Toronto. Jakob se vse življenje bojuje s svojimi spomini in podoživlja usodo evropskih Judov. Odreši ga pisanje dnevnikov in poezije ter ljubezen do Michele. Drugi del romana pripoveduje Ben, kanadski judovski profesor, ki občuduje Jakobovo poezijo, dobi pa tudi priložnost, da po pesnikovi smrti prebira njegove dnevnike. Tudi zaradi Jakobovih poetičnih zapisov začne bolje razumeti preganjavice svojih že pokojnih staršev, ki so v vojni izgubili dva otroka in preživeli holokavst. Dramatizacija, ki jo je profesorica Nataše Konc Lorenzutti pripravila za gledališko-filmsko uprizoritev dijakov 4. letnika umetniške gimnazije, ni dvodelna kakor roman, marveč se osredotoča na Jakobovo zgodbo. Ben je v njej le stranski lik.

Brezplačne vstopnice tako za premiero kot ponovitev bodo na voljo v torek, 13. februarja 2018, in v četrtek, 15. februarja 2018, pri varnostniku v avli ob glavnem vhodu v gimnazijo ter pol ure pred predstavo.

Ubežni delci - gledališki list.pdf

Ubežni delci 1Ubežni delci 2