Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Obvestilo predstavnikom kandidatov in list kandidatov

DATUM OBJAVE 07. november 2022
VIR

Predstavnike kandidatov oz. list kandidatov obveščamo, da lahko v skladu z drugim odstavkom 47. člena Zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 94/07 - uradno prečiščeno besedilo, 45/08, 83/12, 68/17, 93/20 - odl. US; v nadaljevanju: ZLV) občinski volilni komisiji najkasneje do 15. novembra 2022 sporočite imena zaupnikov kandidatov oziroma list kandidatov (v nadaljevanju: zaupniki), ob tem pa upoštevajte naslednje:

  1. zaupnik ne sme biti kandidat (47. člen ZLV);
  2. zaupniki ne morejo biti člani volilnih organov (25. člen Zakona o volitvah v državni zbor – ZVDZ);
  3. zaupnik je lahko samo oseba, ki je vpisana v evidenco volilne pravice in ima volilno pravico v občini (47. člen ZLV);
  4. zaupnik je lahko navzoč pri delu volilnih odborov in lahko opozori predsednika volilnega odbora na nepravilnosti (46. člen ZLV);
  5. lista kandidatov ima lahko največ po enega zaupnika na volišču (77. člen ZVDZ);
  6. občinska volilna komisija izda zaupniku potrdilo, s katerim se le-ta izkaže pri volilnem odboru (77. člen ZVDZ);
  7. na zahtevo vsakega zaupnika se v zapisnik vpišejo posamezne okoliščine, mnenje, pripombe.                                                   

Opis funkcije zaupnika:

Zaupnik lahko spremlja delo volilnega odbora v vseh fazah, od priprave volišča do konca dela volilnega odbora. Skrbi za interese kandidata oziroma liste kandidatov pri delu volilnega odbora na samem volišču, vendar pa ne sme opraviti nobenega volilnega opravila za kandidata oziroma listo kandidatov. Pri tem mora ravnati tako, da po nepotrebnem ne moti in ne ovira dela volilnega odbora. Na nepravilnosti opozori predsednika volilnega odbora ali drugega člana volilnega odbora, če predsednik ni navzoč, ne sme pa se kakorkoli vmešavati v delo volilnega odbora in dajati pojasnil ali navodil volivcem in podobno.

Če zaupnik z odločitvijo predsednika ni zadovoljen, lahko zahteva, da se njegovo opozorilo in odločitev predsednika vpišeta v zapisnik. Če zaupnik moti normalni postopek glasovanja in s tem red na volišču, ga volilni odbor lahko odstrani z volišča, kar se vpiše v zapisnik, z natančno navedbo okoliščin. Če je potrebno, se zaradi tega glasovanje lahko prekine.

Zaupniki ne smejo nositi nobenih znakov ali simbolov strank, imen list oziroma kandidatov ter tudi ne priponk, nalepk ipd. z napisanimi imeni kandidatov oziroma list kandidatov. Na opozorilo predsednika volilnega odbora morajo morebitne znake ali simbole strank oz. druge znake takoj odstraniti.

Občinska volilna komisija izda zaupnikom posebna potrdila, s katerimi se le-ti izkažejo pri predsedniku volilnega odbora ob predložitvi osebnega dokumenta, ki izkazuje njegovo istovetnost.

Obrazec za imenovanje zaupnika - doc.

Obrazec za imenovanje zaupnika - pdf.

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti