Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

S sonaravnimi rešitvami nad poletno vročino - Primer dobre prakse iz francoske prestolnice

DATUM OBJAVE 16. december 2018
VIR

Smisel povezovanja in projektnega mreženja z drugimi mesti je tudi v spoznavanju dobrih praks. Ena takšnih prihaja iz francoske prestolnice, kjer se zadnja poletja soočajo s čedalje bolj pogostimi in intenzivnimi vročinskimi vali, čemur je botrovala odločitev, da šolska dvorišča spremenijo v »OAZE«.

Šolska igrišča, ki so predvidena za obnovo, bodo tako prenovili na način, da se bodo otroci lahko med odmori zabavali v prijetnem hladu zelenja in elementov iz sonaravnih materialov, v popoldanskih urah, ko so temperature na višku, pa bodo prebivalcem soseske igrišča nudila prijetno zatočišče. Cilj je ustvariti oazo v mestu, kjer so temperature zaradi sonaravnih materialov in zelenja nižje kot na žgočem betonu.

Igrišča so bila zasnovana v sodelovanju z otroki, ki so se med procesom obenem seznanili tudi s problematiko podnebnih sprememb in spoznavali naravne rešitve. Projekt namreč temelji na izključni uporabi sonaravnih materialov. Namesto betona so uporabili materiale, ki se ne segrevajo tako hitro in ne oddajajo toplote tako kot beton, igrišča pa so dobila tudi novo ozelenitev, svoje vrtove in padavinske zavese. Trenutno so v mestu tri takšne oaze, v Parizu pa si na podoben način želijo prenoviti vsa šolska igrišča v mestu.

Več o projektu si lahko preberete v spodnjem članku v angleškem jeziku.

The Guardian