Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Začuti Novo Gorico – Slepi navdušeni nad prvo tipno maketo mesta

DATUM OBJAVE 24. marec 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

V atriju občinske palače je dopoldne stalo mesto v mestu. Tipno maketo s 14 stavbami in ulicami so v okviru projekta Začuti Novo Gorico izdelali študenti Inkluzivne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod vodstvom mentorice dr. Mateje Maljevac.

Mestna občina Nova Gorica je ponosna na arhitekturno dediščino modernističnega mesta, nastalega kot neposredna posledica razmejitve med Slovenijo (Jugoslavijo) in Italijo po II. svetovni vojni.

Dodatna potrditev pomena dediščine mladega mesta zraslega ob meji je prišla z razglasitvijo Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025, ko bodo njene najzanimivejše zgodbe, skupaj s čezmejnimi zgodbami sosednje Gorice/Gorizie v Italiji, predstavljene tudi mednarodni javnosti.

Predstavitev urbanistične in arhitekturne dediščine mesta v obliki, ki je razumljiva tudi slepim in slabovidnim, je dragocen prispevek na poti k vključujoči družbi. Nad tipno maketo mesta so bili navdušeni tudi slepi uporabniki, ki so kot prvi že lahko »začutili« zasnovo Nove Gorice.    

Foto: Ana Rojc

Udeleženci predstavitve tipne makete v atriju občinske stavbeUdeleženci predstavitve tipne makete v atriju občinske stavbeTipna maketa